Φιλικές ευρωπαϊκές φωνές σχεδόν εκλιπαρούν την Αθήνα να κρατήσει χαμηλά τους τόνους στο θέμα των συντάξεων, όσο πλησιάζουμε στο σημείο «0», καθώς η ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα λόγω Ιταλίας και η αβεβαιότητα ή νευρικότητα που προκαλεί η κυβερνητική κρίση στη Γερμανία, κρύβουν παγίδες.
«Η Ελλάδα επ’ ουδενί πρέπει να ξαναμπεί στο κάδρο», λένε χαρακτηριστικά πηγές κοντά στη διαδικασία, διαπιστώνοντας ότι σε αυτήν την πολύ λεπτή φάση των διαπραγματεύσεων, η ελληνική πλευρά παράγει πολλή «φασαρία» ήτοι διατηρεί με υψηλούς τόνους το θέμα των συντάξεων στο προσκήνιο, προβάλλοντας μαξιμαλιστικές θέσεις για τις εξαγγελθείσες ελαφρύνσεις, παρά το ότι είναι κοινό μυστικό ότι παραμένουν σημαντικές διαφορές στον υπολογισμό του πλεονάσματος του 2019.
Οι ίδιες πηγές επιβεβαιώνουν ότι υπάρχει θετικό πνεύμα απέναντι στο αίτημα της Αθήνας να μην περικοπούν οι συντάξεις την επόμενη χρονιά, ωστόσο όσο κι αν οι Ευρωπαίοι τεχνοκράτες είναι διατεθειμένοι να ρίξουν νερό στο κρασί τους, τα νούμερα που υπάρχουν αυτήν τη στιγμή στο τραπέζι δεν επιτρέπουν την πλήρη αποδοχή του ελληνικού «πακέτου». Κοινώς δεν «χωράνε» και οι συντάξεις και οι εξαγγελίες της ΔΕΘ στον ίδιο Προϋπολογισμό, αφού δημιουργούν μια «τρύπα» τουλάχιστον 400 εκατ. ευρώ.
Αυτό το μήνυμα το έχουν πάρει προ πολλού στο υπουργείο Οικονομικών, παρά ταύτα ο Πρωθυπουργός επέμεινε ενώπιον της Κ.Ο. ότι το πολυνομοσχέδιο που ετοιμάζεται θα συμπεριλαμβάνει όλο το πακέτο των ελαφρύνσεων και των κοινωνικών ενισχύσεων που εξήγγειλε στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για διαπραγματευτικό ελιγμό εν αναμονή των ανακοινώσεων από την Κομισιόν ή η κυβέρνηση προτίθεται να το τραβήξει στα άκρα;
Βαίνοντας προς τις 21 Νοεμβρίου, οπότε το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να καταθέσει στη Βουλή ένα και μοναδικό σενάριο για τον Προϋπολογισμό του 2019, η ατμόσφαιρα θα ηλεκτρίζεται. Μετά από τη διάψευση των προσδοκιών για ξεκαθάρισμα του τοπίου στις αρχές Οκτωβρίου, πλέον η προσοχή της Αθήνας στρέφεται στο έκτακτο Eurogroup της 19ης Νοεμβρίου, αν και γνωρίζει ότι το μεγάλο βάρος των συζητήσεων για το Brexit και πιθανώς για την Ιταλία, δύσκολα θα αφήσει χώρο και χρόνο για τις ελληνικές συντάξεις. Με αυτό το δεδομένο, οι αποφάσεις μετατίθενται- όπως είχε προαναγγελθεί- στο Eurogroup της 3ης Δεκεμβρίου, δηλαδή μετά από την κατάθεση του Προϋπολογισμού στη Βουλή. Θα έχει επέλθει άραγε εγκαίρως, έστω ατύπως, η συμφωνία για τις συντάξεις;
Όσον αφορά στην επίμαχη διάταξη περί προσωπικής διαφοράς, που οδηγεί σε μειώσεις κύριων- επικουρικών συντάξεων ως 18%, αν και η κυβέρνηση επιμένει ότι δεν συζητά τίποτε άλλο παρά την κατάργηση της, στο ευρωπαϊκό στρατόπεδο μελετούν τη νομική φόρμουλα, που απλώς θα θέσει εν υπνώσει τις περικοπές, έτσι ώστε να ενεργοποιηθούν εφόσον κριθεί αναγκαίο π.χ. εάν με σειρά δικαστικών αποφάσεων τεθούν σε κίνδυνο μέτρα και δημοσιονομικοί στόχοι.
Η κατάσταση περιπλέκεται για την Αθήνα λόγω… Μέρκελ. Το έως τώρα σημείο αναφοράς και του Μεγάρου Μαξίμου ουσιαστικά παροπλίζεται και ουδείς μπορεί να προβλέψει, πλέον, πώς θα διαμορφωθούν οι ισορροπίες στο Euroworking Group και στο Eurogroup. Όπως παραδέχονται ευρωπαϊκές πηγές, ως τώρα τη «γραμμή» έδινε το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, αλλά πλέον όλοι ετοιμάζονται να μπουν σε αχαρτογράφητα νερά…
Πηγή: iefimerida.gr