Μετά την αναβολή της επίσκεψης του Ταγίπ Ερντογάν στις ΗΠΑ για να συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο, οι σχέσεις ΗΠΑ και Τουρκίας μπαίνουν εκ νέου στον «πάγο». Το γεγονός αυτό αποδεικνύεται και από την άμεση αλλαγή στάσης του Τούρκου προέδρου, ο οποίος εξέδωσε δήλωση με την οποία επιτίθεται εκ νέου στις ΗΠΑ για την υποστήριξη που συνεχίζει να παρέχει στο Ισραήλ.
Ξεκάθαρα, η συνάντηση του Ερντογάν με τον Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο, ήταν κάτι που ο τούρκος πρόεδρος επεδίωκε εδώ και τριάμισι χρόνια και όμως ακυρώθηκε, τόσο για το πακέτο βοήθειας που ενέκρινε το Κογκρέσο προς το Τελ Αβίβ, όσο και για την συνάντηση του Τούρκου ηγέτη με τον Ισμαήλ Χανίγια.
Σύννεφα και στα ελληνοτουρκικά
Η αναβολή της συνάντησης των δύο ηγετών αποτελεί μία εξέλιξη που επηρεάζει και τις σχέσεις με την Αθήνα. Ο λόγος είναι ότι σε περίπτωση που υπάρξει πρόβλημα στα ελληνοτουρκικά, η Αθήνα δεν μπορεί να υπολογίζει στην δυνατότητα της Ουάσιγκτον να συνομιλήσει με την Άγκυρα για την επίλυση τους.
Αν και η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Άγκυρα θα πραγματοποιηθεί κανονικά, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι ο Ταγίπ Ερντογάν δεν θα αναφερθεί στο Ισραήλ. Υπάρχουν αρκετές πιθανότητες ο Τούρκος ηγέτης να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία για να εξαπολύσει μύδρους κατά του Τελ Αβίβ.
Άλλωστε, για τον Ταγίπ Ερντογάν, το Παλαιστινιακό αποτελεί μοναδικό τρόπο προώθησης της εικόνας της Τουρκίας ως ηγετικής δύναμης του μουσουλμανικού κόσμου, ενώ δείχνει πως δεν υπάρχει καμία περίπτωση να αλλάξει ο σκληρός ιδεολογικός πυρήνας του κόμματός του εντός της χώρας.
Αυτό σημαίνει πως οι ελληνοτουρκικές διαφορές δεν αποτελούν προτεραιότητα για τον Τούρκο ηγέτη, ο οποίος πλέον μετά την αναβολή της επίσκεψης του στις ΗΠΑ, έχει στραμμένη ξεκάθαρα τη προσοχή του στην Μέση Ανατολή.
Τέλος, όπως φάνηκε και με το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με τα θαλάσσια πάρκα και στον τρόπο που αντέδρασαν οι Τούρκοι, κυρίως λόγω του εσωτερικού ακροατηρίου, το ενδεχόμενο επιδείνωσης των ελληνοτουρκικών είναι πάντα υπαρκτό, για αυτό και η Αθήνα συνεχίζει τις επαφές προκειμένου να διατηρήσει την πρόοδο που έχει σημειωθεί, ακόμα και αν τα αποτελέσματα δεν είναι ακόμα απτά.
Μεγάλη η επιρροή των σχέσεων ΗΠΑ – Τουρκίας στα ελληνοτουρκικά
Συνεχίζονται τα προπαρασκευαστικά στάδια της συνάντησης
Στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας διεξήχθη στην Αθήνα ένας ακόμη γύρος των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, ενώ την Μεγάλη Δευτέρα ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Φραγκογιάννης είχε συναντήσεις στην Κωνσταντινούπολη για τη θετική ατζέντα.
Ακόμη, γίνονται συζητήσεις σε διπλωματικό επίπεδο για ένα νέες επαφές που θα γίνουν μετά τις συναντήσεις των δύο ηγετών στην Άγκυρα στις 13 Μαΐου και στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον τον Ιούλιο (9-11/7), όπου ακόμα θα βρίσκονται στο επίκεντρο οι σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας.
Πώς επηρεάζει τον Ερντογάν η ήττα στις δημοτικές εκλογές
Μετά την μεγάλη ήττα που υπέστη ο Ταγίπ Ερντογάν στις δημοτικές εκλογές αναμένεται να αλλάξουν πολλά. Ο Τούρκος πρόεδρος θεώρησε πως βασικός παράγοντας της ήττας είναι ότι κάποιοι ψήφοι μεταφέρθηκαν σε άλλο ισλαμικό κόμμα.
Θέλοντας να αλλάξει το σκηνικό προσέγγισε ακόμα περισσότερο τη Χαμάς, καλώντας τον Ισμαήλ Χανίγια και τον Χαλίντ Μεσάαλ, τα υψηλόβαθμα στελέχη της παλαιστινιακής οργάνωσης, με τους οποίους έδωσε τα χέρια για τις φωτογραφίες.
Όμως ο Ερντογάν δεν έμεινε εκεί και επέλεξε να προβεί σε δηλώσεις επικρίνοντας την αμερικανική κυβέρνηση για την υποστήριξη που παρέχει στο Ισραήλ, ενώ επανέλαβε την υποστήριξή του στη Χαμάς με την ίδια διατύπωση: «απελευθερωτικό κίνημα».
Στην ουσία προχώρησε στο «πάγωμα» των σχέσεων της Τουρκίας με τις ΗΠΑ προκειμένου να το χρησιμοποιήσει αυτό στην εσωτερική σκηνή και να ανακτήσει την χαμένη δημοτικότητα του, ενώ την ίδια ώρα χάνει την φιλοδοξία του διαμεσολαβητή στην κρίση της Μέσης Ανατολής.
Ο Ταγίπ Ερντογάν προσπαθεί να ανακτήσει την δημοτικότητα του
Τι λένε οι αναλυτές για την ακύρωση της συνάντησης
Πολλοί αναλυτές αναφέρουν πως από την μία η συνάντηση μπορεί να ακυρώθηκε από την αμερικανική πλευρά, λόγω της συνάντησης που είχε ο Ερντογάν με έναν από τους αξιωματούχους της Χαμάς.
Από την άλλη πλευρά, οι Τούρκοι μπορεί να αποφάσισαν να το αναβάλλουν, καθώς δεν είχαν λάβει τις απαραίτητες εγγυήσεις για τα αιτήματα που είχε καταθέσει η Άγκυρα στην Ουάσιγκτον. Τα αιτήματα αυτά ήταν να σταματήσει άμεσα η υποστήριξη των Κούρδων της Συρίας, να εγκριθεί η τουρκική επέμβαση στο ιράκ, να εγκριθεί πρόγραμμα του ΔΝΤ, αλλά και να επισπευστεί η συμφωνία για την αγορά των F-16.
in.gr