Συναγερμός έχει σημάνει μετά από επείγουσα ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, θέτοντας τους γιατρούς σε όλη τη χώρα σε αυξημένη επιφυλακή. Όπως αναφέρει ο ΕΟΔΥ πρέπει να είναι σε επιφυλακή και αυξημένη εγρήγορση για συμπτώματα μυοκαρδίτιδας που προκαλείται από Parvovirus, δηλαδή από παρβοϊό.
Καθησυχαστικός φάνηκε ο Γκίκας Μαγιορκίνης, μιλώντας το πρωί της Παρασκευής στο Lamia Now: “Ο συγκεκριμένος ιός προκαλεί μία παιδική νόσο. Το περνούν συνήθως σε μεγάλη πλειοψηφία σε ελαφριά μορφή τα παιδιά. Ένα ποσοστό το περνάει ασυμπτωματικά. Πάνω από το 50% του πληθυσμού το περνάει σε μια φάση της ζωής του. Το συγκεκριμένο περιστατικό είναι η εξαίρεση. Δεν γνωρίζω το πώς οδήγησε στο θάνατο.”
“Είναι μεταδοτικός και είναι ένας ιός που το περνάμε σε μικρή ηλικία. Είναι παιδική ασθένεια όπως λέμε. Το χαρακτηριστικό είναι ένα εξάνθημα στα μάγουλα που οι γιατροί το χαρακτηρίζουν λες και έχει φάει σφαλιάρα το παιδί. Δεν είναι κάτι ανησυχητικό. Όσο προφανές είναι το εξάνθημα στα μάγουλα, τόσο εύκολα θα το περάσει το παιδί.”, συμπληρώνει.
“Υπάρχει μία ευαισθησία στις ιώσεις και ότι προκαλεί θάνατο στα παιδιά προφανώς ανησυχεί. Έχουμε ακούσει πολλά από τέτειες ασθένεις, αλλά μιλάμε για μία ήπια ασθένεια. Αν το κολλήσει όμως έγκυος θα υπάρξουν σοβαρά προβλήματα. Κάνει και άλλα συμπτώματα. Όταν δει ένας γιατρός ένα παιδάκι έτσι καταλαβαίνει ότι πρόκειται για αυτό τον ιό. Κάνει και πυρετό. Δεν χρειάζεται κάτι ιδιαίτερο για την αντιμετώπισή του, απλά υπάρχει και μία απομόνωση για να μην κολλήσει κάποιος άλλος.”, καταλήγει ο Γκίκας Μαγιορκίνης, μιλώντας στο Lamia Now σχετικά με τον παρβοϊό και την ανησυχία που επικρατεί ανάμεσα στους γονείς.
Την ίδια στιγμή ο Γκίκας Μαγιορκίνης, εξήγησε τις διαφορές ανάμεσα σε γαστρεντερίτιδα και τροφική δηλητηρίαση.
“Είναι η εποχή της γαστρεντερίτιδας. Η άνοιξη είναι πάντα αυτή η εποχή. Κάποιες γαστρεντερίτιδες προκαλούνται από το φαγητό. Το καταλαβαίνουμε χρονικά. Δηλαδή κάποιος έφαγε κάτι και σε δύο ώρες εμφανίστηκαν τα συμπτώματα. Δεν είναι εύκολο να διαχωρήσεις τη γαστρεντερίτιδα και την τροφική δηλητηρίαση. Υπάρχει ο νοροϊός ο οποίος αν τον έχει εκείνος που ετοιμάζει το φαγητό, τότε θα κολλήσουν και οι υπόλοιποι που το κατανάλωσαν.”, τονίζει.
Τέλος, ο Γκίκας Μαγιορκίνης αναφέρθηκε και στην αφρικανική σκόνη που εξαπλώνεται πάνω από την Ελλάδα τις τελευταίες ώρες, δηλώνοντας πως υπάρχουν αναλυτικές οδηγίες. “Η χρήση μάσκας μπορεί να βοηθήσει όταν υπάρχει έντονη η συγκέντρωση της αφρικανικής σκόνης.”, καταλήγει.
Δείτε το video: