Σοβαρό πρόβλημα έχει προκύψει κατά τους κατοίκους της Δεσφίνας μετά το αίτημα για δημιουργία ιχθυοκαλλιεργειών στην περιοχή της Δεσφίνας και συγκεκριμένα στον κόλπο Βερεσέ. Την Τρίτη 24 Απριλίου στο Τοπικό Συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Δ.Ε. Δεσφίνας συζητήθηκε η έγκριση της περιβαλλοντικής μελέτης που έχει κάνει η εταιρία με την επωνυμία «GOLDEN FISH FARM», σε μία συνεδρίαση που συμμετείχαν τοπικοί φορείς και αρκετοί κάτοικοι, τόσο από την Δεσφίνα, όσο και από τους οικισμούς Βάλτου, Πρόσακου, την Λιβαδειά, αλλά και τη γύρω περιοχή.
Στη συνεδρίαση έγινε συζήτηση και ανάλυση της μελέτης σε βάθος, καθώς τον λόγο πήρε το σύνολο των παρευρισκόμενων, οι οποίοι εξέφρασαν τις απορίες τους, την αγανάκτηση τους, και την απαίτησή τους να μην προχωρήσει η διαδικασία, «δίνοντας τέλος στα σχέδια κάποιων να καταστρέψουν την περιοχή», όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε. Ζήτησαν να προστατευθούν οι περιουσίες τους και να γίνουν όλες οι ενέργειες ώστε να σταματήσει ο περεταίρω υποβιβασμός της περιοχής. Κοινή παραδοχή όλων ήταν ότι η περιοχή έχει την δυνατότητα τουριστικής ανάπτυξης και θα πρέπει να άμεσα να προχωρήσει με πράξεις προς αυτή την κατεύθυνση.
Σύμφωνα με το fokidanews.gr το πρόβλημα στην περιοχή έρχεται πολλά χρόνια πριν, καθώς έχει συμπεριληφθεί στο Εθνικό Σχέδιο Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών ως ΠΑΥ Β5, με αποτέλεσμα να ευνοούνται εταιρίες που θέλουν να δραστηριοποιηθούν στον συγκεκριμένο τομέα, προχωρώντας σε αιτήσεις για τοποθέτηση μονάδων σε αυτή την Ζώνη.
Κομβικό παράγοντα στην υπόθεση αυτή παίζει το ΓΠΣ Δεσφίνας μίας και εσφαλμένα δεν συμπεριλαμβάνονται σε αυτό οι οικισμοί του Βάλτου και του Πρόσακου, με την υποσημείωσε εδώ πως η παράγραφος 20 του ΓΠΣ ορίζει πως «Η χωροθέτηση και η λειτουργία ιχθυοκαλλιεργειών στα όρια του ΓΠΣ θα γίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις του ειδικού πλαισίου χωροταξικού σχεδιασμού και αειφόρου ανάπτυξης για τις υδατοκαλλιέργειες, όπως κάθε φορά ισχύουν».
Εξαιρώντας τους δυο οικισμούς δημιουργούνται προϋποθέσεις για την νόμιμη λειτουργία μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας, μίας και με τον τρόπο αυτό ξεπερνιούνται όλα τα νομικά κολλήματα που προκύπτουν από τον Νόμο περί λειτουργίας υδατοκαλλιεργειών, με εστίαση στο κεφάλαιο περί αποστάσεων από οικισμούς.
Αποτέλεσμα της διαδικασίας- συζήτησης που έλαβε χώρα ήταν να ληφθεί ομόφωνη αρνητική απόφαση από το Τοπικό Δημοτικό Συμβούλιο και με εισήγηση του Προέδρου Χαράλαμπου Καλλιακούδα να προταθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δελφών:
α) Η επανεξέταση και τροποποίηση του ΓΠΣ Δεσφίνας σύμφωνα με τις προτάσεις που θα προκύψουν μετά από διαβούλευση με την τοπική κοινωνία.
β) Να γίνουν όλες οι προβλεπόμενες ενέργειες από την πλευρά του Δήμου ώστε να εξαιρεθεί η περιοχή από το Εθνικό Σχέδιο Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών.