Συνεχίζεται η δυναμική του ελληνικού τουρισμού και το 2024

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment
4 Min Read

Το 2023, ο τουρισμός της Ελλάδας παρουσίασε ισχυρή ανάκαμψη, τάση που ενισχύθηκε και το α’ εξάμηνο του 2024, με τους επαγγελματίες του χώρου να κάνουν λόγο ότι αναμένονται νέα ρεκόρ τα επόμενα χρόνια. Εξάλλου πλέον η Ελλάδα κατατάσσεται σταθερά μεταξύ των κορυφαίων επενδυτικών προορισμών στην Ευρώπη για τους διεθνείς παίκτες στο τομέα των ξενοδοχείων.

-Advertisement-

Η Αθήνα μάλιστα έχει πρόσφατα ενταχθεί στη λίστα με τους 10 κορυφαίους μητροπολιτικούς προορισμούς στην Ευρώπη. Σύμφωνα με νέα μελέτη της εταιρείας Delfi Partners, τα έσοδα από τον εισερχόμενο τουρισμό ανήλθαν στα 6,6 δισ. ευρώ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024, σημειώνοντας αύξηση 10,6% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2023. Οι αφίξεις έφτασαν τα 11,6 εκατομμύρια, αντικατοπτρίζοντας σημαντική αύξηση 15,5% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.

Εκτιμάται ότι οι αφίξεις τουριστών θα φτάσουν τα 35 εκατομμύρια έως τα τέλη του 2024, σημειώνοντας άνοδο 7% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Αυτή η άνοδος αναμένεται να αποφέρει έσοδα από τον τουρισμό ύψους 22 δισεκατομμυρίων ευρώ, αντιπροσωπεύοντας αύξηση 10% από το 2023.

Κοιτώντας προς το μέλλον, όπως τονίζει η ανάλυση της Delfi Partners, οι προοπτικές για τη βιομηχανία του τουρισμού της Ελλάδας παραμένουν θετικές. Οι προβλέψεις επίσης της Fitch Solutions αναφέρουν ότι η χώρα θα υποδεχτεί σχεδόν 40 εκατομμύρια τουρίστες έως το 2028, με την αύξηση να τροφοδοτείται από την αυξανόμενη ζήτηση από αναδυόμενες αγορές όπως η Κίνα και η Ινδία.

- Advertisement -

Η ελληνική τουριστική βιομηχανία επέδειξε αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα, ανακάμπτοντας σημαντικά το 2022 και συνεχίζοντας την ανοδική της πορεία το 2023. Οι αφίξεις τουριστών ξεπέρασαν τα προ πανδημίας επίπεδα, φτάνοντας τα 32,7 εκατομμύρια το 2023 σε σύγκριση με τα 31,3 εκατομμύρια το 2019. Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024, οι συνολικές αφίξεις τουριστών έφτασαν τα 11,6 εκατομμύρια, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 15,5% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους.

Η κύρια αγορά προέλευσης για τον ελληνικό τουρισμό είναι η Ευρώπη, ενώ η επόμενη πιο σημαντική πηγή περιλαμβάνει τουρίστες από αμερικανικές και ασιατικές χώρες. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, η πλειοψηφία των εισερχόμενων τουριστών προέρχεται από τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Οι Γάλλοι και Ιταλοί τουρίστες αποτελούν επίσης σημαντικό μερίδιο των συνολικών αφίξεων στην Ελλάδα, ενώ ένα μεγάλο μέρος των τουριστών προέρχεται από γειτονικές χώρες.

Το 2024, η βιομηχανία ξενοδοχείων παρουσίασε αύξηση στην οικονομική της απόδοση, με τα συνολικά έσοδα να φτάνουν τα 6,6 δισ. ευρώ, επιτυγχάνοντας αύξηση της τάξης του 12,0% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, που ήταν 5,9 δισεκατομμύρια ευρώ. Τα έσοδα από τον τουρισμό κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024 έδειξαν σημαντική δυναμική, υποδεικνύοντας την πιθανότητα ότι μέχρι το τέλος της χρονιάς, θα μπορούσαν να ισοφαρίσουν ή ακόμα και να ξεπεράσουν τα νούμερα του περασμένου έτους.

Αυτά τα νούμερα δείχνουν μια θετική τάση για τη βιομηχανία του τουρισμού στην Ελλάδα, παρά τις προκλήσεις που προκάλεσε η πανδημία και τις τρέχουσες γεωπολιτικές εντάσεις σε παγκόσμιο επίπεδο που επηρεάζουν ευρέως τη βιομηχανία του τουρισμού, καθώς και την συνεχιζόμενη αστάθεια στις τιμές ενέργειας και καυσίμων που επηρεάζουν τις τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων και των πακέτων διακοπών, καθώς και τις πληθωριστικές πιέσεις.

Βασισμένα στα αποτελέσματα των ετών 2022 και 2023, οι πληρότητες στην Ελλάδα αυξάνονται σταθερά κάθε χρόνο. Το 2024, αναμένεται ότι η ελληνική ξενοδοχειακή βιομηχανία θα διατηρήσει την ανοδική της πορεία, ενισχύοντας τη θέση της χώρας ως κορυφαίου προορισμού για διεθνείς ταξιδιώτες. Μέχρι το τέλος της χρονιάς, προβλέπεται ότι ο τουριστικός τομέας της Ελλάδας θα επιστρέψει στα επίπεδα του 2019, με περαιτέρω βελτιώσεις στην απόδοση των ξενοδοχείων σε βασικές περιοχές.

newsit.gr

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *