Σύνδρομο Ξεχασμένου Μωρού: Τι είναι – Πώς το εξηγεί η επιστήμη

LamiaNow News Add a Comment
4 Min Read

Τα όσα έγιναν στην Άρτα ανέδειξαν στο δημόσιο διάλογο το Σύνδρομο του Ξεχασμένου Μωρού, το οποίο σχετίζεται κατά βάση με τη στιγμιαία απώλεια μνήμης, λόγω στέρησης ύπνου ή άγχους, που μπορεί να οδηγήσει έναν γονιό στο να ξεχάσει το παιδί του στο αυτοκίνητο.

Σοκαρισμένο είναι το πανελλήνιο με την είδηση που έγινε γνωστή το απόγευμα της Τρίτης (9/5) ότι ένας 37χρονος πατέρας στην Άρτα άφησε στο αυτοκίνητό του το μωρό, ηλικίας 5,5 μηνών, κλεισμένο για αρκετές ώρες με αποτέλεσμα να συμβεί το μοιραίο.

Οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση περιμένουν αφενός τη νεκροψία – νεκροτομή στη σορό του άτυχου βρέφους, ώστε να επιβεβαιωθεί η αιτία θανάτου του παιδιού, αφετέρου την απολογία του πατέρα για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε το δυστύχημα, που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Παρασκευή.

Τα όσα έγιναν στην Άρτα ξεκίνησαν έναν διάλογο για το αν οφείλεται -για τη τραγική παράλειψη του πατέρα- το «Σύνδρομο του Ξεχασμένου Μωρού», το οποίο στο εξωτερικό εξετάζεται εκτενώς από αρκετούς ερευνητές. Η επιστήμη, μάλιστα, έχει εξηγήσει ότι το σύνδρομο δεν έχει κάνει με το εάν ένας γονιός είναι καλός ή κακός αλλά με τη στιγμιαία απώλεια μνήμης η οποία μπορεί να τον οδηγήσει στο να ξεχάσει ότι έχει το παιδί του στο αυτοκίνητο.

Τι είναι το Σύνδρομο
Παρόλο που ακούγεται σχεδόν αδιανόητο για τον μέσο γονιό να ξεχνάει το παιδί του στο αυτοκίνητό του, ο David Diamond, καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Φλόριντα, δήλωσε στο ABC News ότι επιστημονικές μελέτες του εγκεφάλου αποδεικνύουν ότι το «σύνδρομο ξεχασμένου μωρού» υπάρχει στην πραγματικότητα.

Αυτός που μπορεί να ξεχάσει το παιδί στο αυτοκίνητο συνήθως είναι ο γονέας που δεν μεταφέρει στην καθημερινότητα το μωρό, όταν το πάει στο παιδικό σταθμό. Τότε  – όταν ο γονέας έχει μια αλλαγή στη ρουτίνα του αλλά το μυαλό του πχ είναι απασχολημένο με τα «καθημερινά» εργασιακά του θέματα-  μπορεί να ξεχάσει τελείως ότι στο πίσω κάθισμα υπάρχει το μωρό του. 

«Το σύστημα συνήθειας του εγκεφάλου μας, που μας επιτρέπει να κάνουμε πράγματα μηχανικά-  χωρίς να το σκεφτόμαστε. Το να κάνεις μια εργασία χωρίς σκέψη ονομάζεται «κινητική μνήμη». Όταν πρέπει ο εγκέφαλος να αλλάξει τη ρουτίνα του, τότε διαφορετικά συστήματα του εγκεφάλου ανταγωνίζονται μεταξύ τους».

Πώς εξηγείται
Ο Diamond εξήγησε ότι όταν υπάρχει ανταγωνισμός μεταξύ του «συστήματος μνήμης από συνήθεια» του εγκεφάλου και του «συστήματος της μακροπρόθεσμης μνήμης», δηλαδή να θυμηθείς να κάνεις κάτι – στην προκειμένη περίπτωση να πας κάπου το μωρό.

Όταν υπερισχύσει το σύστημα μνήμης συνήθειας (κινητική μνήμη), εκεί ο γονιός ξεχνάει τελείως το παιδί στο πίσω κάθισμα (ειδικά αν πρόκειται για ένα ήσυχο βρέφος ή μωρό που κοιμάται) και τότε τότε μπορεί να εμφανιστεί το σύνδρομο του ξεχασμένου μωρού.

Υπό συνθήκες στέρησης ύπνου ή άγχους, ο Diamond είπε ότι οι γονείς μπορούν να αθετήσουν επαναλαμβανόμενες ενέργειες. Για παράδειγμα, μια διαδρομή ρουτίνας από το σπίτι στη δουλειά, αντί από το σπίτι στον παιδικό σταθμό, εκτελείται αυτόματα. Ο γονέας κατεβαίνει, κλειδώνει το αυτοκίνητο και πάει στη δουλειά του μηχανικά, έχοντας ξεχάσει εντελώς ότι έχει το μωρό του στο πίσω κάθισμα.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τελικά δεν υπάρχει σταθερό προφίλ του γονέα που ξεχνά το παιδί του στο αυτοκίνητο. Γονείς κάθε φυλής, φύλου, εισοδήματος, μορφωτικού επίπεδου και ιδιοσυγκρασίας μπορούν την κακιά την ώρα να κάνουν το μοιραίο λάθος.

reader.gr

Share This Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Exit mobile version