Συνάντηση Ερντογάν – Πούτιν υπό την οσμή ρωσικής ήττας

LamiaNow News
By LamiaNow News Add a Comment
7 Min Read

Ψηλά στην ατζέντα της συνάντησης η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η οποία δεν απέχει πολύ από το να αναδειχθεί σε μεγαλειώδες φιάσκο για την Μόσχα

Για δεύτερη φορά μέσα σε δύο μήνες αναμένεται να συναντηθούν εκ νέου, αύριο, Πέμπτη ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Καζακστάν, επιβεβαιώνοντας τη στρατηγική συμμαχία τους ενώπιον της διεθνούς κοινότητας, αλλά και τη στενή, διαπροσωπική τους σχέση. Επισήμως, ψηλά στην ατζέντα της συνάντησης, πέραν του εθιμοτυπικού χαρακτήρα της, βρίσκεται η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η οποία, ωστόσο, δεν απέχει πολύ από το να αναδειχθεί σε μεγαλειώδες φιάσκο για την Μόσχα.

-Advertisement-

Παράθυρο στους G20

Μπροστά σε αυτή τη συνθήκη, ο διαμεσολαβητικός ρόλος που φιλοδοξεί να διαδραματίσει η Άγκυρα ως γέφυρα μεταξύ Δύσης και Ρωσίας αποκτά άλλη διάσταση, τουλάχιστον πιο ρεαλιστική από ό,τι διαφαινόταν τις τελευταίες μέρες, αφού παράθυρο σε μια συνάντηση μεταξύ των Προέδρων των ΗΠΑ και της Ρωσίας στην Σύνοδο των G20 στην Ινδονησία, άνοιξε χθες ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Σεργκέι Λαβρόφ, παρότι δε βρήκε – ιδίως μετά τους 19 νεκρούς και τους εκατοντάδες τραυματίες αμάχους από τους βομβαρδισμούς στην Ουκρανία- ευήκοα ώτα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Αυτό δε συνεπάγεται, ωστόσο, ότι η Άγκυρα θα διακόψει την προσπάθεια να αναδειχθεί σε «ειρηνοποιό» της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, έχοντας το προηγούμενο της συμφωνίας για τα σιτηρά, που επισφραγίστηκε με τη βούλα του ΟΗΕ. Ακόμα και αν η Τουρκία δεν συμμορφώνεται σε οικονομικό και διπλωματικό επίπεδο με τις δυτικές κυρώσεις, τις οποίες αρνείται έως τώρα να επιβάλει με τη σειρά της στην Μόσχα, εντούτοις δεν παύει να ακροβατεί μεταξύ φιλελεύθερης δημοκρατίας και αυταρχισμού, καθώς η Ρωσία κλιμακώνει επικίνδυνα τις συγκρούσεις στη βορειοανατολική και νότια Ουκρανία. Το γεγονός, άλλωστε, ότι η Άγκυρα δεν εντάσσονται στις χώρες που έσπευσαν να καταδικάσουν το μπαράζ χτυπημάτων σε μη στρατιωτικούς στόχους την περασμένη Δευτέρα είναι απολύτως δηλωτικό της απόπειρας του Τούρκου Προέδρου να μην αποκόψει γέφυρες επικοινωνίας με τα δύο εμπλεκόμενα μέρη.

- Advertisement -

Στον αντίποδα, το Κρεμλίνο δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο οι δύο ηγέτες να συζητήσουν επίσης την τουρκική πρόταση για ειρηνευτικές συνομιλίες, ωστόσο, το υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι δεν έχει κάποια ενημέρωση για το θέμα, μέσω των επίσημων διπλωματικών διαύλων.

«Είναι σε εξέλιξη οι προετοιμασίες για τη συνάντηση», (που θα γίνει μεθαύριο στο Καζακστάν), είπε χθες στους δημοσιογράφους χθες ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, διευκρινίζοντας ότι αυτή θα είναι μια ευκαιρία να συζητηθούν «η κατάσταση στην Ουκρανία, οι διμερείς σχέσεις και να γίνει ανταλλαγή απόψεων για τα θέματα της επικαιρότητας».

Πρόθυμη σε προτάσεις η Μόσχα

Σχολιάζοντας την πιθανότητα η Τουρκία να φιλοξενήσει συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Δύσης, ο Ρώσος ΥΠΕΞ δήλωσε ακόμη ότι η Μόσχα θα ήταν πρόθυμη να ακούσει τυχόν προτάσεις, αλλά δεν μπορούσε να πει εκ των προτέρων εάν αυτό θα οδηγήσει σε αποτελέσματα. Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα σχολίασε πως «επαναλαμβάνουμε για άλλη μια φορά ειδικά για την αμερικανική πλευρά: τα καθήκοντα που θέσαμε στην Ουκρανία θα επιλυθούν», αν και «η Ρωσία είναι ανοιχτή για διπλωματία και οι συνθήκες είναι γνωστές. Όσο περισσότερο η Ουάσιγκτον ενθαρρύνει την πολεμική διάθεση του Κιέβου και ενθαρρύνει αντί να εμποδίζει τις τρομοκρατικές επιχειρήσεις των Ουκρανών σαμποτέρ, τόσο πιο δύσκολη θα είναι η αναζήτηση διπλωματικών λύσεων», κατέληξε.

Πέραν της τυχόν φήμης του ως «ειρηνοποιού», η εμπλοκή του Τούρκου Προέδρου στο διαμεσολαβητικό κύκλο μεταξύ Ρωσίας και Δύσης δεν είναι χωρίς όφελος, καθώς ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσβλέπει στην τόνωση του εμπορίου του με την Μόσχα, αλλά και στη συγκράτηση της τουρκικής οικονομίας από την ολική κατάρρευση, αναζητώντας εναγωνίως πηγές χρηματοδότησης και ενέσεις ρευστότητας.

«Δίκαιη ειρήνη»

Ταυτόχρονα, τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ουκρανό ομόλογό του είχε χθες ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ζητώντας μια «δίκαιη ειρήνη» με βάση την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. «Πρέπει να υπάρξει μια δίκαιη ειρήνη για την Ουκρανία. Πού διεξάγεται ο πόλεμος; Γίνεται σε ουκρανικό έδαφος» φέρεται να σχολίασε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, καταλήγοντας πως «θα πρέπει να ξεκινήσει μια διαδικασία που θα διασφαλίσει τα σύνορα και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Χωρίς κατάπαυση του πυρός, δεν είναι δυνατό να μιλήσουμε για αυτά τα ζητήματα με υγιή τρόπο: βιώσιμη κατάπαυση του πυρός και δίκαιη ειρήνη».

Με τα κυβερνητικά τηλέφωνα να έχουν «πάρει φωτιά» στη γειτονική χώρα, τηλεφωνικά συνομίλησαν χθες και ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ με το Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Σοϊγκού, καθώς ο κ. Ακάρ διέκρινε «αμοιβαία κατανόηση» για την ανάγκη εκεχειρίας στην Ουκρανία. Στην ίδια, τουρκική, κατεύθυνση, ο Υπουργός Άμυνας της γειτονικής χώρας υπογράμμισε την ανάγκη άμεσης κατάπαυσης του πυρός για να αποφευχθούν περαιτέρω απώλειες ζωών και να εδραιωθεί η ειρήνη και η σταθερότητα στην περιοχή.

Οι όποιες, ωστόσο, γέφυρες συνομιλιών μεταξύ Ρωσίας και Δύσης επιχειρείται να στηθούν, σε μια συγκυρία που το ενδεχόμενο ολοκληρωτικής κατάρρευσης του ρωσικού στρατού αποτελεί ένα από τα πιθανά σενάρια για την έκβαση του πολέμου, με εμπρηστικά και υβριστικά σχόλια επανήλθε χθες ο κυβερνητικός εταίρος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο οποίος αυτή τη φορά επιστράτευσε την ενεργειακή απειλή, μιλώντας στην κοινοβουλευτική του ομάδα.

Συγκεκριμένα, ο Μπαχτσελί απείλησε τη χώρα να σταματήσει να «κουνάει το δάχτυλο» και να «προκαλεί την υπομονή» τους, καθώς, αν η Ελλάδα συμπεριφερθεί με αυτό τον τρόπο, ενδέχεται να υπάρξει διακοπή στην παροχή ενέργειας μέσω του αγωγού ΤΑP. Σύμφωνα με τα δήλωσε ο κυβερνητικός εταίρος του κ. Ερντογάν, «η Τουρκία είναι ο ασφαλέστερος διάδρομος για τη μεταφορά πλούσιων πόρων φυσικού αερίου και πετρελαίου από τη Μέση Ανατολή, την ανατολική Μεσόγειο και τον Καύκασο προς την Ευρώπη». «Η γραμμή που μεταφέρει ενέργεια στην Ελλάδα είναι το TANAP. Θα είναι υπέρ της ενεργειακής ασφάλειας για αυτή τη χώρα, αν σταματήσει να κουνάει το δάχτυλο στην Τουρκία και σταματήσει να προκαλεί την υπομονή μας», κατέληξε.

protothema.gr

Share This Article
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *