Συναγερμός στη Φθιώτιδα: Λύκοι ή υβρίδια λύκων; – Κατασπάραξαν 10 κυνηγόσκυλα σε μόλις 4 ημέρες (Vid)

«Δεν θυμόμαστε κάτι αντίστοιχο» λένε οι κυνηγοί... / Αλλάζουν τόπους κυνηγιού από φόβο οι κυνηγοί της Φθιώτιδας
Lamianow.gr
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
4 Min Read

Σοβαρό προβληματισμό και έντονη ανησυχία προκαλούν τα συνεχόμενα περιστατικά επιθέσεων λύκων σε κυνηγόσκυλα στη Φθιώτιδα, με τους κυνηγούς να κάνουν λόγο για πρωτόγνωρη και επικίνδυνη αλλαγή στη συμπεριφορά τους. Για το ζήτημα μίλησε στο LAMIA POLIS 87.7 και στο Μεσημβρινό Μαγκαζίνο με την Άννα Μπαμπέτα, ο ταμίας του Κυνηγετικού Σύλλογου Λαμίας, Λάμπρος Καλύβας.

-Advertisement-
ΚΤΕΛ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

Όπως τόνισε, το πρόβλημα δεν εμφανίζεται μόνο τα Σαββατοκύριακα αλλά καταγράφεται καθημερινά, με τη δυτική Φθιώτιδα να βρίσκεται το τελευταίο διάστημα στο επίκεντρο. Σύμφωνα με τον ίδιο, μέσα σε μόλις τέσσερις ημέρες καταγράφηκαν δέκα νεκρά κυνηγόσκυλα, από την περιοχή του Γαρδικίου έως την Παλαιοβράχα, αριθμός που χαρακτηρίζεται εξαιρετικά μεγάλος και ανησυχητικός.

«Ο λύκος κυνηγά πλέον σκυλιά»

Ο κ. Καλύβας επεσήμανε πως οι επιθέσεις αυτές δεν συνάδουν με τη γνωστή, παραδοσιακή συμπεριφορά του λύκου. Όπως εξήγησε, στο παρελθόν ο λύκος δεν επιτιθόταν ποτέ σε κυνηγόσκυλα ή τσοπανόσκυλα, αλλά περιοριζόταν σε επιθέσεις σε κοπάδια, αφαιρώντας μεμονωμένα ζώα. Σήμερα, όμως, παρατηρείται κάτι εντελώς διαφορετικό: οι λύκοι φαίνεται να αφουγκράζονται τους ήχους από τα κουδούνια ή τα μπίπερ των κυνηγόσκυλων και να επιτίθενται άμεσα, κατασπαράζοντάς τα.

«Αν το λέγαμε αυτό παλαιότερα, κανείς δεν θα μας πίστευε. Ο λύκος κυνηγάει σκυλιά. Αυτό είναι πρωτόγνωρο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

-Advertisement-
ΑΣΤΙΚΟ ΚΤΕΛ ΛΑΜΙΑΣ

Φόβοι για υβρίδια λύκων

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί και το ενδεχόμενο παρουσίας υβριδίων λύκου, καθώς, σύμφωνα με τον κ. Καλύβα, έχουν καταγραφεί ζώα με ασυνήθιστες χρωματικές παραλλαγές – άσπρες ουρές, λευκά «καλτσάκια» στα πόδια ή ανομοιόμορφα μπαλώματα στο τρίχωμα – χαρακτηριστικά που δεν αντιστοιχούν στον γνήσιο ελληνικό λύκο.

Όπως σημείωσε, σε ευρωπαϊκό επίπεδο υπάρχει ειδικό πρωτόκολλο διαχείρισης για τέτοιες περιπτώσεις, με αναλύσεις DNA και, εφόσον χρειαστεί, απομάκρυνση υβριδίων, προκειμένου να προστατευθεί ο γνήσιος πληθυσμός του λύκου. «Αν επιβεβαιωθεί ο υβριδισμός, τότε υπάρχει σοβαρός κίνδυνος όχι μόνο για τον λύκο ως είδος, αλλά και για τον άνθρωπο», υπογράμμισε.

Λύκοι κοντά σε κατοικημένες περιοχές

Ακόμη μεγαλύτερο προβληματισμό προκαλούν οι μαρτυρίες για εμφάνιση λύκων μέσα ή πολύ κοντά σε κατοικημένες περιοχές. Όπως αποκάλυψε, λίγο πριν τα Χριστούγεννα εντοπίστηκαν δύο λύκοι στον συνοικισμό των Ευρυτάνων, κοντά στον Προφήτη Ηλία, σε περίοδο μάλιστα που ο καιρός ήταν καλός και όχι ακραίος ώστε να δικαιολογεί κάθοδο των ζώων λόγω έλλειψης τροφής.

Παρόμοια περιστατικά έχουν αναφερθεί και σε άλλες περιοχές της Φθιώτιδας, γεγονός που ενισχύει τους φόβους για αλλαγή συμπεριφοράς και αυξημένη επικινδυνότητα.

Οι κυνηγοί αλλάζουν τόπους κυνηγιού

Μετά τα αλλεπάλληλα περιστατικά, πολλές κυνηγετικές παρέες έχουν αναγκαστεί να αλλάξουν περιοχές και τρόπο κυνηγιού, προκειμένου να προστατεύσουν τα σκυλιά τους. «Για εμάς το σκυλί δεν είναι εργαλείο, είναι σύντροφος. Μεγαλώνει μαζί μας, ζει στο σπίτι μας. Το να χάνεις έτσι το σκυλί σου δεν είναι κάτι απλό», ανέφερε συγκινημένος ο κ. Καλύβας.

Έκκληση προς τις αρχές

Ο ταμίας του Κυνηγετικού Συλλόγου Λαμίας κάλεσε τις αρμόδιες αρχές να κινηθούν άμεσα, με επιστημονική τεκμηρίωση και αποφάσεις σε κεντρικό επίπεδο, πριν το πρόβλημα λάβει μη αναστρέψιμες διαστάσεις.

ΑΚΟΥΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Δεν υπάρχουν Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *