Πριν από 50 χρόνια η περίοδος είχε μειωθεί στο δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου – Πλέον πυρκαγιές εκδηλώνονται από τον Ιούνιο έως τον Οκτώβριο
Ως καμπανάκι κινδύνου αντιμετωπίζουν επιστήμονες τη φονική φωτιά στην Πορτογαλία υποστηρίζοντας ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη αποτέλεσε έναν από τους βασικότερους παράγοντες εκδήλωσης της πυρκαγιάς.
Όπως παρατηρεί ο ερευνητής Τόμας Κουρτ από το Εθνικό Κέντρο Ερευνών της Επιστήμης και της Τεχνολογίας του Περιβάλλοντος της Βρετανίας η κλατμική αλλαγή έχει επεκτείνει την περίοδο των πυρκαγιών σε όλο τον κόσμο από τους δυο στους πέντε μήνες.
«Καταγράφουμε μια αύξηση της θερμοκρασίας και ο θερμότερος αέρας είναι συνώνυμο της πιο ξηρής και άρα πιο εύφλεκτης βλάστησης» εξήγησε ο ερευνητής στην ερώτηση για τον ρόλο που μπορεί να έπαιξε η υπερθέρμανση του πλανήτη για τη φωτιά της Πορτογαλίας.
«Αυτές οι συνθήκες αυξάνουν τόσο τον κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς όσο και την έντάση της. Πλέον είναι συχνό το φαινόμενο πυρκαγιών, όπως αυτή της Πορτογαλίας, που οι πυροσβέστες δυσκολεύονται πολύ να τις κατασβέσουν» συμπλήρωσε.
Σύμφωνα με τον ίδιο ενώ πριν από 50 χρόνια είχαμε πετύχει να μειώσουμε την περίοδο των πυρκαγιών στο δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου, η περίοδος αυτή πλέον έχει επεκταθεί με αποτέλεσμα πυρκαγιές να εκδηλώνονται από τον Ιούνιο έως τον Οκτώβριο.
Ειδικά για την Πορτογαλία ο Κουρτ σημείωσε ως επιβαρυντικό παράγοντα και την χλωρίδα της χώρας που περιλαμβάνει δάση από πεύκα και ευκάλυπτους.
Τελευταία παρατήρηση του Κουρτ ήταν ότι καταγράφεται μια αυξημένη εμφάνιση, ειδικά στη Μεσόγειο, μεγάλων – πυρκαγιών που καλύπτουν 1 εκατ. τετραγωνικά μέτρα – και πολύ μεγάλων πυρκαγιών που επηρεάζουν περισσότερα από 10 εκατ. τετραγωνικά μέτρα γης.
protothema.gr