Συμβούλιο υπουργών Άμυνας: Στην ατζέντα η από κοινού αγορά αμυντικού εξοπλισμού

LamiaNow News
By LamiaNow News Add a Comment
5 Min Read

Ο κ. Μπορέλ τόνισε ότι για να λειτουργήσουν οι ευρωπαϊκοί στρατοί στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους και να βρίσκονται σε επιχειρησιακή ετοιμότητα θα πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη σύγκλιση και από κοινού αγορά αμυντικού εξοπλισμού, ώστε να γίνει καλύτερη διαχείριση των αμυντικών πόρων

-Advertisement-

Τη βελτίωση της επιχειρησιακής ετοιμότητας της Ε.Ε. και των κοινών αμυντικών δυνατοτήτων συζητούν σήμερα στις Βρυξέλλες το συμβούλιο υπουργών Άμυνας και ο ύπατος εκπρόσωπος Γιοζέπ Μπορέλ, με στόχο τη μεγιστοποίηση της συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών και τη μείωση του κατακερματισμού ως προς την αγορά εξοπλισμού. 

Σε γεύμα εργασίας, οι υπουργοί θα έχουν άτυπη ανταλλαγή απόψεων με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ και τον Υπουργό Άμυνας της Ουκρανίας, Ολεξίι Ρεζνίκοφ, ο οποίος θα συμμετέχει μέσω τηλεδιάσκεψης.

«Το τοπίο ασφαλείας στην Ευρώπη αλλάζει, αντιμετωπίζουμε προκλήσεις, αυτό είναι προφανές – ολόκληρη η ήπειρος υποφέρει από τον πόλεμο στην Ουκρανία και πρέπει να ενισχύσουμε και να αυξήσουμε την κοινή μας πολιτική ασφάλειας και άμυνας», είπε προσερχόμενος στην συνάντηση ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας. 

- Advertisement -

Ο κ. Μπορέλ τόνισε ότι για να λειτουργήσουν οι ευρωπαϊκοί στρατοί στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους και να βρίσκονται σε επιχειρησιακή ετοιμότητα θα πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη σύγκλιση και από κοινού αγορά αμυντικού εξοπλισμού, ώστε να γίνει καλύτερη διαχείριση των αμυντικών πόρων. 

Αυτή τη στιγμή, οι ευρωπαϊκοί στρατοί διαθέτουν διαφορετικούς τύπους ελικοπτέρων, αρμάτων μάχης και λοιπού αμυντικού εξοπλισμού με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλος κατακερματισμός, ο οποίος έχει επιπτώσεις στο κόστος συντήρησης. 

Καθώς η πλειοψηφία των ευρωπαϊκών στρατών έχει αποστείλει εξοπλισμό για την στήριξη των ουκρανικών στρατευμάτων, έχει δημιουργηθεί η ανάγκη αναπλήρωσης των αποθεμάτων. Πρόθεση των Βρυξελλών είναι τα κράτη μέλη να προσεγγίσουν ως μπλοκ την αμυντική βιομηχανία, ώστε να αγοράσουν από κοινού αμυντικό εξοπλισμό και να επιτύχουν μία καλύτερη τιμή – μάθημα, το οποίο, όπως ανέφερε ο κ. Μπορέλ, ελήφθη από την εμπειρία της αγοράς εμβολίων για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Δύο σενάρια για την ταχεία ανάπτυξη στρατευμάτων

Εξάλλου, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, τα κράτη μέλη θα μελετήσουν δύο επιχειρησιακά σενάρια για την ικανότητα ταχείας ανάπτυξης στρατευμάτων, που βρίσκονται στον πυρήνα της στρατηγικής πυξίδας της Ε.Ε., η οποία στοχεύει στην ενίσχυση της από κοινού ετοιμότητας στην άμυνα και την ασφάλεια. Υπό αυτό το πλαίσιο, ο ύπατος εκπρόσωπος σχολίασε ότι σημαντικό ζήτημα θα αποτελέσει η πρακτική εφαρμογή της εκπαιδευτικής αποστολής για τους 15.000 Ουκρανούς στρατιώτες που αναμένεται να εκπαιδευτούν σε διάφορα κράτη μέλη της ΕΕ.

Στόλτενμπεργκ: Η συνεργασία της ΕΕ με το ΝΑΤΟ είναι πιο στενή από ποτέ

Κατά την είσοδό του, ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, αναφερόμενος στον πόλεμο στην Ουκρανία, υπογράμμισε ότι «η συνεργασία της ΕΕ με το ΝΑΤΟ είναι πιο στενή από ποτέ», φτάνοντας «πρωτοφανή επίπεδα» σε μία πιο επικίνδυνη εποχή, ενώ χαιρέτισε τις προσπάθειες του ουκρανικού στρατού και την γενναιότητα που επέδειξε κατά την απελευθέρωση της Χερσώνας.

Ο κ. Στόλτενμπεργκ προειδοποίησε, ωστόσο, ότι θα ήταν λάθος να υποτιμηθεί η δύναμη της Ρωσίας. «Η Ρωσία διατηρεί σημαντικές στρατιωτικές δυνατότητες, μεγάλο αριθμό στρατευμάτων, είδαμε ότι είναι πρόθυμη να υποστεί υψηλές απώλειες και επίσης είδαμε τη βαρβαρότητα που ασκείται εναντίον αμάχων στην Ουκρανία», εξήγησε. «Πρέπει να συνεχίσουμε να παρέχουμε υποστήριξη στην Ουκρανία για όσο χρόνο χρειαστεί», κατέληξε. 

Σχολιάζοντας την ανάγκη για συντονισμό μεταξύ των ευρωπαϊκών στρατών και του ΝΑΤΟ, ο κ. Στόλτενμπεργκ ανέφερε ότι η αναπλήρωση των αποθεμάτων είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς συνεχίζεται η στήριξη της Ουκρανίας με πυρομαχικά και εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις προσπάθειες συντονισμού. “Όταν η Φινλανδία και η Σουηδία ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, το 96% των ευρωπαίων πολιτών θα κατοικεί σε μία χώρα που ανήκει στο ΝΑΤΟ […] Στην ΕΕ έχουμε 9 διαφορετικούς τύπους αρμάτων μάχης, αυτό αυξάνει το κόστος και τη συντήρηση”, ανέφερε. 

Την συνεδρίαση του συμβουλίου προηγήθηκε διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας.

kathimerini.gr

Share This Article
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *