Ο Δήμος Λαμιέων συμμετείχε στην εκδήλωση ανοιχτού διαλόγου «Χτίζοντας Γέφυρες για ένα Κοινό Μέλλον», που πραγματοποιήθηκε από τον Δήμο Στυλίδας στο κτήριο του ΟΣΚ (Πάρκο Λαού), την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2024, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών.
Πρόκειται για μια συνάντηση ανταλλαγής ιδεών και καθορισμού κατευθυντήριων στρατηγικών στο πλαίσιο μιας πανευρωπαϊκής πρωτοβουλίας για την ενίσχυση της φωνής των τοπικών κοινωνιών στη διαδικασία λήψης αποφάσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο και επικεντρώθηκε σε ζητήματα όπως η Συνεργασία Πολιτείας, Φορέων και Επιχειρήσεων, η Καινοτομία και η Στρατηγική για το Μέλλον.
Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο Μητροπολίτης Φθιώτιδας κ. Συμεών, η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως μέσω βιντεοκλήσης, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο Υφυπουργός Εργασίας Κώστας Καραγκούνης, ο Δήμαρχος Λαμιέων, Πανουργιάς Παπαϊωάννου, ο Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, Νικόλαος Καραπάνος και ο οικοδεσπότης Δήμαρχος Γιάννης Αποστόλου. Τοποθετήσεις έγιναν από εκπροσώπους εταιρειών, στελεχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και από εκπροσώπους Οργανισμών – Σωματείων. Το παρών έδωσαν Βουλευτές, εκπρόσωποι των σωμάτων ασφαλείας, των παραγωγικών τάξεων και πολίτες.
Στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Λαμιέων, Πανουργιάς Παπαϊωάννου, τόνισε σχετικά: «Με χαρά βρίσκομαι σήμερα εδώ να συζητήσουμε για το μέλλον που όλους μας απασχολεί και για μας αλλά κυρίως για τις επόμενες γενιές.
Σε συνθήκες που αλλάζουν καθημερινά, δημιουργούνται νέες ανάγκες και η αντιμετώπισή τους απαιτεί διαφορετικές πολιτικές και διαφορετικούς σχεδιασμούς.
Τα τελευταία χρόνια αναγνωρίζεται σε μεγάλο βαθμό ότι οι πολιτικές αυτές πρέπει να προσαρμόζονται και να υλοποιούνται σε τοπικό επίπεδο.
Για να γίνει όμως αυτό, απαιτείται γνώση, συνεργασίες και χρηματοδότηση.
Τα διάφορα δίκτυα είναι παραδείγματα συνεργασιών σε τοπικό επίπεδο με θετικά αποτελέσματα.
Το πιο βασικό είναι οι πόροι: ανθρώπινοι και οικονομικοί. Η έλλειψη προσωπικού μπορεί να δημιουργήσει απώλειες ευκαιριών χρηματοδότησης είτε λόγω της παρακολούθησης των προγραμμάτων είτε της μη τήρησης των χρονικών ορίων.
Οι οικονομικοί πόροι, εθνικοί ή ευρωπαϊκοί προφανώς θα πρέπει να αυξηθούν προς την Τοπική αυτοδιοίκηση, καθώς τα έσοδα είναι περιορισμένοι και τα έργα που πρέπει να πραγματοποιηθούν πολλά.
Σημαντικό εργαλείο μπορεί να αποτελέσει η άντληση πόρων από συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.
Είναι μια αμοιβαία σχέση οφέλους με καθορισμένους ρόλους, όπου το δημόσιο ορίζει το θεσμικό πλαίσιο, τις προδιαγραφές και τις επιλογές, ενώ από την άλλη, κινητοποιούνται ιδιωτικά κεφάλαια.
Κυρίες και κύριοι, προβλήματα όπως η οικονομική ύφεση, η διαχείριση απορριμμάτων, η μαζική μετανάστευση, το ενεργειακό, η κλιματική αλλαγή, η βιωσιμότητα των πόλεων αντιμετωπίζονται μόνο οργανωμένα, με κοινό όραμα για το μέλλον και μια κοινή στρατηγική προσέγγιση.
Κανείς δε μπορεί να δράσει μόνος του.
Ο διάλογος, η ανταλλαγή καλών πρακτικών, η συνένωση δυνάμεων, ο συντονισμός αποτελούν το δρόμο για να επιτύχουμε τη βιωσιμότητα και την ανθεκτικότητα που απαιτεί το μέλλον.
Πιστεύοντας ότι είμαστε αποφασισμένοι μέσα από το διάλογο να συνεργαστούμε για το κοινό μέλλον, εύχομαι να καταλήξουμε σε δημιουργικές και υλοποιήσιμες προτάσεις».