Έπειτα από μία μαραθώνια σύσκεψη που έφθασε τις επτά ώρες όλων των εμπλεκόμενων φορέων της κτηνοτροφίας και της μεταποίησης κατά την οποία υπήρξαν πολλές διαφωνίες και ανατροπές επετεύχθη συμφωνία για την ίδρυση της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας με σκοπό τη διαφύλαξη αλλά και την προώθηση του εμβληματικού προϊόντος της πατρίδας μας. Ένα «σήριαλ» που εδώ και χρόνια φάνταζε χωρίς κατάληξη.
Καταλυτικό ρόλο στην δύσκολη συμφωνία όλων των εμπλεκόμενων φορέων έπαιξαν οι παρεμβάσεις του Υπ. Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάκη Βορίδη, ο οποίος στην κυριολεξία δεν άφηνε κανένα να φύγει απ’ την αίθουσα πριν την επίτευξη μίας συμφωνίας και καθώς ο ίδιος αναλάμβανε με τα στελέχη του Υπουργείου να δώσουν συμβιβαστικές λύσεις που θα ξεπερνούν τα προβλήματα που υπογράμμιζαν κάθε πλευρά.
Η μαραθώνια σύσκεψη ξεκίνησε λίγο μετά τις 11 το πρωί για να ολοκληρωθεί λίγο πριν τις έξι όπου και με την παρότρυνση του υπουργού υπήρξε σύγκλιση των διαφορετικών απόψεων και συμφωνήθηκε από κοινού να συσταθεί ένα ενιαίο καταστατικό με το οποίο επιλύονται όλα τα ζητήματα που έθεταν, μέχρι σήμερα, προσκόμματα στη σύσταση Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης της Φέτας.
Περαιτέρω, συμφωνήθηκε η κατάθεση κοινού φακέλου για τη σύσταση και αναγνώριση Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας, η απόσυρση κάθε σχετικού φακέλου που έχει κατατεθεί σε πρότερο χρόνο και εκκρεμεί, καθώς επίσης και η παραίτηση όσων εκ των υπογραφόντων έχουν ασκήσει ένδικα μέσα.
Σύμφωνα με το καταστατικό, η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας απαρτίζεται από την Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων, τον Σύνδεσμο Ελληνικής Κτηνοτροφίας, την Ομοσπονδία Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας, τον Σύλλογο Τυροπαραγωγών Θεσσαλίας, τον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων (ΣΕΒΓΑΠ), την Οικολογική Διαχείριση Προϊόντων, Παραπροϊόντων-υποπροϊόντων τυριού Φέτας ΠΟΠ (ΟΔΙΠΑΦ) και από τον Κλαδικό Αγροτικό Συνεταιρισμό Προβατοτρόφων Ελλάδας. Στη Γενική Συνέλευση της Διεπαγγελματικής θα συμμετέχουν 33 αντιπρόσωποι.
Το ΔΣ
Με βάση τη συμφωνία στο ΔΣ της Διεπαγγελματικής Οργάνωση τέσσερις έδρες καταλαμβάνει ο ΣΕΒΓΑΠ (Σύνδεσμος Ελληνικών Γαλακτοβιομηχανιών), από μία έδρα οι Τυροπαραγωγοί Θεσσαλίας και ο ΟΔΙΠΑΦ, και επίσης από μία έδρα ο Σύνδεσμος της Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), η Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ) και η Ομοσπονδία Κτηνοτροφικών Συλλόγων και Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας.
Χωρίς έδρα στο ΔΣ έμεινε ο κλαδικός συνεταιρισμός Αιγοπροβατοτρόφων Ελλάδος που θα διαθέτει πάντως αντιπροσώπους στη Γενική Συνέλευση.
Η παρούσα, πολύ σημαντική εξέλιξη, έρχεται ως επιστέγασμα του πρόσφατου νομοσχεδίου με το οποίο άνοιξε ο δρόμος για τη σύσταση Εθνικών Διεπαγγελματικών Οργανώσεων. Υπενθυμίζεται ότι με Υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε στις 24 Δεκεμβρίου 2019 καθορίστηκαν τα αναγκαία θέματα και οι λεπτομέρειες για την κατάθεση αιτήσεων αναγνώρισης Εθνικών Διεπαγγελματικών Οργανώσεων.
Στη χθεσινή μαραθώνια σύσκεψη συμμετείχαν επιπλέον η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Φωτεινή Αραμπατζή, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Σκρέκας καθώς επίσης και ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Aνάπτυξης, Γιώργος Στρατάκος.