Ad imageAd image

Superleague : Στατιστικά και αριθμοί όλης της σεζόν

Δημήτρης Λάιος
By Δημήτρης Λάιος Add a Comment
12 Min Read

Το 59ο πρωτάθλημα από συστάσεως της Α΄ Εθνικής (1959) και 12ο από καταβολής Super League (2006) ολοκληρώθηκε με τον αγώνα Παναθηναϊκός-Ξάνθη (1-2), που είχε αναβληθεί την Κυριακή 6 Μαΐου λόγω της κακοκαιρίας που έπληξε την Αττική. Το κλείσιμο της αυλαίας βρήκε πρωταθλήτρια την ΑΕΚ, με τον έτερο «Δικέφαλο» του ελληνικού ποδοσφαίρου να ακολουθεί και τον Ολυμπιακό να ακολουθεί, ενώ Πλατανιάς και Κέρκυρα αποχαιρέτησαν την κατηγορία.

-Advertisement-

Οι Ατρόμητος και Αστέρας Τρίπολης εξασφάλισαν τα άλλα δύο ευρωπαϊκά εισιτήρια (Europa League), με τους Αρκάδες να μεταμορφώνονται από την ημέρα που τους ανέλαβε ο Σάββας Παντελίδης και τους Περιστεριώτες να κάνουν μια εκπληκτική χρονιά, σημειώνοντας περισσότερες (8 έναντι 7) νίκες εκτός έδρας απ΄ ότι στο γήπεδό τους!

Εντυπωσιακό ήταν το φινάλε της σεζόν του Απόλλωνα Σμύρνης, που με την άφιξη του Γιώργου Παράσχου μεταμορφώθηκε προς το καλύτερο εξασφαλίζοντας άνετα την παραμονή του στην κατηγορία. Ο Ολυμπιακός ήταν αγνώριστος επί τα χείρω, με παίκτες απείθαρχους και «αδιάφορους» από ένα σημείο και ύστερα και με τους «ερυθρόλευκους» να θέλουν να ξεχάσουν αυτή τη χρονιά όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Τι έκαναν οι παίκτες

Ο Πρίγιοβιτς του ΠΑΟΚ αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος με 19 γκολ σε 27 αγώνες (είχε και 3 ασίστ), ακολουθούμενος από τον Ανσαριφάρντ, ο οποίος πέτυχε 17 τέρματα (σε 25 παιχνίδια) για τον Ολυμπιακό και μοίρασε 5 ασίστ, ενώ ο Κόντε του ΠΑΣ Γιάννινα βρήκε στόχο 14 φορές σε 26 ματς.

Βίοι αντίθετοι, «Εφιάλτες» για τις ομάδες τους υπήρξαν οι Μασούρας (ΑΕΛ), Κονέ Ε., Τσόβιτς, Αλμπάνης (Απόλλωνας Σμύρνης), Ν. Γιαννακόπουλος (Κέρκυρα), Φαβάρο (Λεβαδειακός), Ντε Λούκας (Ξάνθη), Φιγκέιρας, Ένγκελς (Ολυμπιακός), Χουλτ (Παναθηναϊκός), Μπαρμπόσα (Παναιτωλικός), Μιχαήλ, Τζημόπουλος, Γαρουφαλιάς (ΠΑΣ Γιάννινα) και Στάμου (Πλατανιάς), οι οποίοι σκόραραν εναντίον των ομάδων τους.

https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpg
Στις τελικές προσπάθειες ο Κόντε ήταν μακράν ο πιο απειλητικός παίκτης του πρωταθλήματος με 81, ενώ τον ακολούθησαν οι Ανσαριφάρντ (67), Μπακασέτας (ΑΕΚ, 67), Μανιάς (Αστέρας Τρίπολης, 63) και Ουάρντα (Ατρόμητος, 62). Κορυφαίοι… σερβιτόροι της Super League αναδείχθηκαν (με 8 ασίστ έκαστος) οι Ναδάλες (ΠΑΣ Γιάννινα), Γιαννούλης (Ατρόμητος), Πέλκας (ΠΑΟΚ) και Φορτούνης (Ολυμπιακός), ενώ μία λιγότερη (7) είχε ο Ντιγκινί του Ατρομήτου.

Ο Πίτι ήταν ένας πολύ σημαντικός παίκτης για τη Λαμία και βοήθησε την ομάδα της Φθιώτιδας να παραμείνει στην κατηγορία, όμως με την μπάλα να περνά τόσο πολύ από τα πόδια του υπήρξε ο πρώτος ποδοσφαιριστής σε λάθη στο πρωτάθλημα (170). Από εκεί και ύστερα ο Αλμπάνης είχε 164 λανθασμένες επιλογές, ο Ουάρντα 155, ο Μασούντ (ΑΕΚ) 152 και ο Φορτούνης 150. Κορυφαίος στις σωστές μεταβιβάσεις ήταν ο Μπλάζιτς της Λαμίας με 329, ενώ ο Μουνάφο (Αστέρας Τρίπολης) είχε 324, ο Φορτούνης 241, ο Λουντ (Παναθηναϊκός) 226 και ο Ρομαό (Ολυμπιακός) 216.

Παίκτης-οικονομία αναδείχθηκε ο Πρίγιοβιτς, ο οποίος σκόραρε ένα γκολ ανά 2,8 προσπάθειες. Οι Ανσαριφάρντ και Αλμπάνης έβρισκαν δίχτυα ανά 3,9 τελικές, ενώ ο Μοράρ (Παναιτωλικός) κάθε 4 και ο Γέντρισεκ (Ξάνθη) χρειαζόταν 4,9 τελικές. Αναφορικά με τους τερματοφύλακες, «υπερωρίες» με 99 αποκρούσεις έκανε ο Κότνικ (Πανιώνιος), ακολουθούμενος από τους Ζίβκοβιτς (Ξάνθη, 96), Μπόζοβιτς (ΑΕΛ, 92), Νίκο Παπαδόπουλο (Λαμία, 90) και Επασί (Λεβαδειακός, 86).

Σε «Σταχανοβίτες» του πρωταθλήματος αναδείχθηκαν οι Γέντρισεκ (Ξάνθη), Λουντ (Παναθηναϊκός), Αθανασιάδης (Αστέρας Τρίπολης), οι οποίοι κατέγραψαν από 30 συμμετοχές! Μία λιγότερη είχαν οι Αλμπάνης (Απόλλων Σμύρνης), Γιακουμάκης (Λεβαδειακός), Ρόσα (Παναιτωλικός), Ντίας (Παναιτωλικός), Ενσικουλού (Πλατανιάς), Μασούρας (Πανιώνιος), Βασιλαντωνόπουλος (Λαμία), Μουνάφο (Αστέρας Τρίπολης), Κονέ (Απόλλων Σμύρνης), Μπανανά (Πανιώνιος), Κόρμπος (Πανιώνιος), Τριανταφυλλόπουλος (Αστέρας Τρίπολης), Ζίβκοβιτς (Ξάνθη) και Μιχαήλ (ΠΑΣ Γιάννινα).

Οι αριθμοί δεν λένε ποτέ ψέματα

Στα ομαδικά στατιστικά, κορυφαία επίθεση του πρωταθλήματος με 63 γκολ ήταν εκείνη του Ολυμπιακού και χειρότερη του Πλατανιά με 14 τέρματα. Καλύτερη άμυνα της διοργάνωσης αναδείχθηκε της ΑΕΚ με παθητικό μόλις 12 τερμάτων, ενώ η υποβιβασθείσα ομάδα της Κρήτης είχε ακόμη μια αρνητική πρωτιά, καθώς δέχθηκε 65 γκολ. Αξιοσημείωτη είναι η κάκιστη αμυντική λειτουργία του Ολυμπιακού φέτος, καθώς η εστία των «ερυθρόλευκων» παραβιάστηκε 28 φορές, μέσος όρος που μεταφράζεται σε 0,93 γκολ ανά αγώνα!

Η πρωταθλήτρια ΑΕΚ και ο ΠΑΟΚ ήταν οι ομάδες με τις περισσότερες νίκες (21), ο Πλατανιάς με τις λιγότερες (2), ενώ ο ΠΑΣ Γιάννινα είδε περίπου τα μισά παιχνίδια του (13) να ολοκληρώνονται ισόπαλα! Τις περισσότερες αποβολές, συνολικά 8, είχε ο Παναθηναϊκός (Λαμία, Κέρκυρα, Πλατανιάς μέτρησαν από 6), την ώρα που ο Ατρόμητος ολοκλήρωσε τη διοργάνωση με μόλις μία αποβολή.

Τις περισσότερες τελικές (385) είχε η ΑΕΚ, με τους Ολυμπιακό (376), ΠΑΟΚ (364), Ατρόμητο (330) και Αστέρα Τρίπολης (305) να ακολουθούν. Πιο αποτελεσματικοί στην τελική προσπάθεια αποδείχθηκαν οι «ερυθρόλευκοι», που σκόραραν ένα γκολ ανά 6 προσπάθειες, έναντι 6,2 του ΠΑΟΚ. Ο Ολυμπιακός και η μακεδονική ομάδα είχαν επίσης τις περισσότερες ασίστ, από 37, έναντι 31 του Ατρομήτου, 28 της ΑΕΚ και 26 του Αστέρα Τρίπολης. Στις πάσες ο Ολυμπιακός είχε ακόμη μια πρωτιά (2.035), ενώ «πρωταθλητής» στα λάθη αναδείχθηκε ο Πανιώνιος με 1.410. Πρώτη ομάδα σε κλεψίματα ήταν ο ΠΑΣ Γιάννινα με 741, ενώ η Λαμία είχε να επιδείξει συνολικά 147 αποκρούσεις.

https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpg
Τις περισσότερες αποβολές είχε ο Παναθηναϊκός (8) και ακολούθησαν οι Πλατανιάς, Κέρκυρα, Λαμία (6), Παναιτωλικός, Απόλλων Σμύρνης (5). ΑΕΚ και ΠΑΟΚ δέχθηκαν από τρεις απευθείας κόκκινες κάρτες (τις περισσότερες), ενώ οι ομάδες που «κιτρινίστηκαν» περισσότερο ήταν οι Παναιτωλικός (105) και ΑΕΛ (103 κάρτες).

Τα ρεκόρ της… σφυρίχτρας

Σχετικά με τη διαιτητική παρουσία του φετινού πρωταθλήματος, ο Θανάσης Τζήλος σφύριξε σε 15 αγώνες και ακολούθησαν οι Μανώλης Σκούλας (14), Αριστοτέλης Διαμαντόπουλος (13), Γιώργος Τζιοβάρας (13), Θανάσης Σέζος (12), Τάσος Σιδηρόπουλος (12), Πραξιτέλης Ζαχαριάδης (11), Δημήτρης Καραντώνης (11), Άγγελος Ευαγγέλου (11). Παρουσία είχαν άλλοι 15 διαιτητές, αξιολογημένοι για τα παιχνίδια της Super League, ενώ τις λιγότερες φορές, από 4 ο καθένας, διαιτήτευσαν οι Δημήτρης Θάνος και Χαράλαμπος Καλογερόπουλος.

Λάτρης των πέναλτι αποδείχθηκε ο Αριστομένης Κουτσιαύτης, που καταλόγισε επτά φορές την εσχάτη των ποινών σε 10 παιχνίδια, ενώ άλλες τόσες έδειξε την άσπρη βούλα ο Ευαγγέλου. «Ασυγκίνητοι», αντίθετα, παρέμειναν ο Γιώργος Κομίμης (σε 10 αγώνες), ο Στέφανος Κουμπαράκης (σε 8) και ο Καλογερόπουλος.

-Advertisement-
=Advertisement=

https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpg
Ο Δημήτρης Στυλιαράς απέβαλε έξι παίκτες στους εννέα αγώνες που σφύριξε, ο Αλέξανδρος Κατσικογιάννης πέντε σε δέκα παιαχνίδια και οι Αλέξανδρος Αρετόπουλος, Αριστομένης Κουτσιαύτης έδειξαν την άγουσα προς τα αποδυτήρια σε τέσσερις ποδοσφαιριστές ο καθένας. Τις πιο πολλές απευθείας κόκκινες κάρτες έβγαλαν από το τσεπάκι τους ο Αρετόπουλος (3) και οι Σιδηρόπουλος, Ευαγγέλλου, Κατσικογιάννης, Παπαδόπουλος (από 2).

Τις πιο πολλές κίτρινες κάρτες μοίρασε ο Σκούλας, 94 σε 14 αγώνες, που σημαίνει μέσος όρος 6,71 ανά συνάντηση. Ουσιαστικά, όμως, πιο… καρτάκιας από όλους αναδείχθηκε ο πολυσυζητημένος Γιώργος Κομίνης, καθώς είχε 74 σε 10 ματς (7,4), ενώ τον ακολούθησε ο Αριστείδης Βάτσιος με 65 σε 9 παιχνίδια (7,22).

Τα πιο… ψαγμένα στατιστικά

• Μόλις δυο χατ τρικ είχαμε στη σεζόν. Το πρώτο μάλιστα από στόπερ, τον Όγκνιεν Βράνιες (18.02.2018, ΑΕΚ – Ξάνθη 4-0). Το άλλο ο Νικολά Ντιγκινί (22.04.2018, Ατρόμητος – Πλατανιάς 4-1). Για πρώτη φορά στην ιστορία, για έκτη σεζόν στη σειρά δεν είχαμε καρέ!

• Το 1-0 ήταν μακράν τον αγαπημένο αποτέλεσμα στο πρωτάθλημα, αφού εμφανίστηκε 56 φορές, σχεδόν μια φορά σε κάθε τέσσερα ματς! 34 φορές νίκησε γηπεδούχος, 22 φιλοξενούμενος. Το 1-1 ακολούθησε με 39 εμφανίσεις.

• Ο Άντονι Φατιόν της Λάρισας είδε 15 φορές κίτρινη κάρτα στα 23 παιχνίδια που έπαιξε. Και τα επτά που δεν έπαιξε ήταν τιμωρημένος από κάρτες. Συνολικά έχει 97 κίτρινες σε 205 παιχνίδια στην καριέρα του.

• Συνολικά 65 αποβολές είχαμε στο φετινό πρωτάθλημα σχεδόν μια σε κάθε τέσσερα παιχνίδια. Επτά παίκτες αποβλήθηκαν από δύο φορές, μόνο ο Βαγγέλης Οικονόμου με δύο απευθείας κόκκινες, και μοναδικός που είδε κόκκινη με δύο ομάδες (Παναθηναϊκός και Πανιώνιος).

• Για δεύτερη φορά στις τελευταίες τρεις σεζόν, ο Κώστας Φορτούνης είναι πρώτος σε ασίστ. Φέτος είχε 9, πρόπερσι 11, ενώ πέρσι τον πέρασε μόνο ο συμπαίκτης του Σεμπά! Και τα έξι τελευταία χρόνια πρώτος είναι παίκτης του Ολυμπιακού!

• Ο Αλεκσάνταρ Πρίγιοβιτς έγινε ο τρίτος παίκτης στην ιστορία του ΠΑΟΚ, που βγαίνει πρώτος σκόρερ. Το 2006 ήταν ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης και το 2000 ο… μισός Δημήτρης Ναλιτζής, αφού στο πρώτο μισό είχε παίξει με τον Πανιώνιο. Επίσης, έγινε ο δεύτερος στην ιστορία Σέρβος, που βγαίνει πρώτος σκόρερ, μετά τον Ντούσαν Μπάγεβιτς, που είχε πάρει τον τίτλο με την ΑΕΚ το 1979-1980, 38 χρόνια πριν.

• Μόνο δύο από τα 240 παιχνίδια της σεζόν δεν έγιναν σε φυσική έδρα ομάδας. Η Λαμία έπαιξε τα δύο πρώτα στο Περιστέρι. Έτσι τα 13 γήπεδα φιλοξένησαν 15 ματς, το Περιστέρι 17, η Λαμία 13 και η Τούμπα 14 (δεν έγινε το ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός).

• Ο Κώστας Μενδρινός έπαιξε σε 21 παιχνίδια του Απόλλωνα, σε κανένα όμως δεν ήταν στο γήπεδο και στο σφύριγμα έναρξης και σε αυτή της λήξης! Επτά φορές βγήκε και 14 μπήκε! Ο Χριστοδουλόπουλος έπαιξε μόνο ένα 90λεπτο σε 27 συμμετοχές.

• Ο Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος και ο Ντένις Επστάιν αντικαταστάθηκαν από 16 φορές, περισσότερες από κάθε άλλον. Ο Εμάνουλε Περόνε μπήκε σε 22 παιχνίδια σαν αλλαγή, πιο πολλά από κάθε άλλον και ξεκίνησε μόλις σε τρία.

• Μόνο τέσσερις ποδοσφαιριστές αγωνίστηκαν και στα 30 παιχνίδια. Ο τερματοφύλακας Γιώργος Αθανασιάδης του Αστέρα, ο τερματοφύλακας της Ξάνθης Ζίβκο Ζίβκοβιτς, ο φορ τη ίδιας ομάδας Έρικ Γέντρισεκ, και ο μέσος του Παναθηναϊκού, Ρόμπιν Λουντ.

• 459 ποδοσφαιριστές χρησιμοποιήθηκαν από τις 16 ομάδες στο φετινό πρωτάθλημα. Οι 34 από αυτούς έπαιξαν μόνο σε ένα παιχνίδι. Από τους 34 οι επτά έπαιξαν 90λεπτο, ενώ άλλοι επτά από 1-9 λεπτά!

• Ο Πλατανιάς υποβιβάστηκε για πρώτη φορά στην ιστορία του από την Σούπερ Λιγκ. Είχε να υποβιβαστεί από οποιαδήποτε κατηγορία από το 1994, όταν έπεσε από την Δ’ Εθνική στο τοπικό Χανίων.

Πηγή: to10.gr
Share This Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *