Στουρνάρας: Πιο ανταγωνιστική η Ελλάδα, αιχμή οι ΣΔΙΤ

Ο κεντρικός τραπεζίτης μίλησε για τις προοπτικές της Ελληνικής Οικονομίας στο συνέδριο του Ελβετικού κέντρου IMD που καταρτίζει κάθε χρόνο την παγκόσμια κατάταξη για την ανταγωνιστικότητα.

Νίκος Μώκος
By Νίκος Μώκος Add a Comment
2 Min Read

Για την Ανταγωνιστικότητα και τις Συμπράξεις Δημοσίου-Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) μίλησε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος στο συνέδριο για τα 30 χρόνια από την ίδρυση του Παγκόσμιου Κέντρου Ανταγωνιστικότητας  του Πανεπιστημίου IMD στη Λωζάννη της Ελβετίας. Το IMD καταρτίζει κατάταξη χωρών με βάση την ανταγωνιστικότητα τους και τη δυνατότητα τους να προσελκύουν διεθνείς επενδυτές.

Ως προς την ανταγωνιστικότητα, ο κ. Στουρνάρας παραδέχθηκε ότι η Ελλάδα είναι πίσω και παρατήρησε ότι τα τελευταία 5 χρόνια η κατάσταση επιδεινώθηκε καθώς η χώρα υποχώρησε κατά 8 θέσεις στη διεθνή κατάταξη (Από 50η, 58η). Ωστόσο είπε πως είναι αισιόδοξος για αναστροφή της φθίνουσας πορείας στο μέτωπο της ανταγωνιστικότητας, καθώς αφενός η Ελλάδα διαθέτει καταρτισμένο εργατικό δυναμικό και αφετέρου η νέα ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να επενδύσει κατά προτεραιότητα στο αποκαλούμενο Τρίπτυχο Γνώσης (Εκπαίδευση, Έρευνα, Καινοτομία), να προχωρήσει σε περαιτέρω απελευθέρωση των αγορών, να προωθήσει τις Συμπράξεις Ιδιωτικού Δημοσίου Τομέα, να ξεπαγώσει τις μεγάλες επενδύσεις και να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων.

Ο  Έλληνας κεντρικός τραπεζίτης μίλησε για συμβολή  των ΣΔΙΤ στην οικονομική ανάπτυξη αλλά και για τις συνθήκες που πρέπει να εξασφαλίσουν οι κυβερνήσεις για την επιτυχία τους. Είπε πως την τελευταία δεκαετία η χώρα παρουσίασε καλά δείγματα και σήμερα υπάρχουν 14 ΣΔΙΤ που μεταφράζονται σε μια συνολική επένδυση 822 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 504 εκατ. αφορούν ιδιωτική χρηματοδότηση. Ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι προγραμματίζονται και έχουν ήδη εγκριθεί άλλες 12 ΣΔΙΤ που εστιάζουν στη διαχείριση αποβλήτων, την εξοικονόμηση ενέργειας και τις κοινωνικές υποδομές. Ειδική μνεία έκανε στο Ελληνικό όπου υπάρχουν δυνατότητες συμπράξεων με διεθνείς εταιρίες, στις οποίες το Δημόσιο θα εισφέρει την γη με μακροχρόνιες μισθώσεις.

Πηγή

- Advertisement -
Share This Article
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *