Στον «πάγο» τα όρια ηλικίας τουλάχιστον έως το 2027

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment
2 Min Read

Σε «γρίφο» για δυνατούς λύτες εξελίσσεται η εξίσωση για το ασφαλιστικό, καθώς οι Έλληνες συνταξιούχοι είναι οι γηραιότεροι στην Ευρώπη. Σε «καζάνι που βράζει» βρίσκονται οι ασφαλισμένοι, ιδίως αυτοί που βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση, καθώς με τον νόμο Κατρούγκαλου, από 1/1/2024 τα όρια ηλικίας θα πρέπει να ανακαθορίζονται ανά τριετία, με βάση το προσδόκιμο ζωής.

-Advertisement-

Θλιβερή πρωτιά κατέχει η χώρα μας με τα μεγαλύτερα όρια συνταξιοδότησης ανάμεσα σε όλες τις χώρες της ΕΕ, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΗΔΙΚΑ του υπουργείου Εργασίας.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, που επικαλείται σημερινό δημοσίευμα των Νέων, το 91,62% των συνταξιούχων είναι άνω των 60 ετών, ενώ το 81,4% των συνταξιούχων είναι άνω των 65 ετών. Μόνο το 4,34% είναι κάτω των 55 ετών.

Τα παραπάνω στοιχεία διαψεύδουν όσους επικαλούνται τη δημογραφική γήρανση του ελληνικού πληθυσμού και το πρόβλημα του Δημογραφικού εν γένει προκειμένου να εφορμήσουν και να μειώσουν δραστικά τις συντάξεις, αναφέρεται σε ανάλυση της Ένωσης για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους (ΕΝΥΠΕΚ). Κατά την εκτίμησή της, η κατάσταση αυτή θα επιδεινωθεί τα προσεχή χρόνια.

- Advertisement -
-Advertisement-
=Advertisement=

Σε πρόσφατη δήλωσή του ο υφυπουργός Εργασίας Πάνος Τσακόγλου είπε πως τα όρια ηλικίας δεν θα αυξηθούν έως το 2027, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο μια τέτοια απόφαση να επανεξεταστεί έπειτα από τρία χρόνια. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο υπάρχει πάντα ο κίνδυνος αύξησης των ορίων ηλικίας αν προκύπτει πρόβλημα λειτουργίας του ασφαλιστικού συστήματος. Όμως για να συμβεί κάτι τέτοιο, θα πρέπει να υπάρξει αναλογιστική μελέτη που να το υποδεικνύει.

Σημειώνεται πως σήμερα τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης είναι το 62ο έτος, με την προϋπόθεση συμπλήρωσης 40 ετών ασφάλισης είτε στα 67 έτη με συμπληρωμένη απλώς 15ετία.

https://www.newsbomb.gr/

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *