Στον Άρειο Πάγο Οικονόμου-Βρούτσης με φακέλους για τους χούλιγκανς

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment
6 Min Read

Την πόρτα του Αρείου Πάγου πέρασαν στις 12 το μεσημέρι ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου, και ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης, για να ενημερώσουν την εισαγγελέα του ανωτάτου δικαστηρίου και να της ζητήσουν την αναβάθμιση των ποινικών ερευνών για τους χούλιγκαν και την αντιμετώπιση των συμμοριών αυτών με τις πρόνοιες του νόμου περί εγκληματικής οργάνωσης.

-Advertisement-

Οι δύο υπουργοί έφτασαν στον Άρειο Πάγο κρατώντας στα χέρια τους φακέλους με στοιχεία για τις υποθέσεις που αφορούν τη δράση των χούλιγκανς τα τελευταία χρόνια.

Όπως εξηγούσαν κυβερνητικές πηγές στο protothema.gr, το κυβερνητικό μήνυμα προς τη δικαιοσύνη και τις ΠΑΕ είναι ενιαίο: ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του. Η δικαιοσύνη να αντιμετωπίσει με διαφορετική προσέγγιση και με την αίσθηση του απολύτως επείγοντος τα περιστατικά αθλητικής βίας και οι ΠΑΕ να εφαρμόσουν τις πρόνοιες του αθλητικού νόμου και να διαφυλάξουν το προϊόν τους.

Αντιμετώπιση ως «εγκληματική οργάνωση»

- Advertisement -

Σύμφωνα με πληροφορίες στους φακέλους των δύο υπουργών περιλαμβάνονται ανακοινώσεις ομάδων, δημοσιεύματα, προωτοσέλιδα, προφίλ, διαδικτυακές συζητήσεις κ.ο.κ. Το επιχείρημα είναι ότι υπάρχουν φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί αυτών των περιστατικών και ότι οι συμμορίες των οπαδών έχουν δομή και ιεραρχία, πέρα από τη διάκριση των αυτουργών. Με λίγα λόγια, οι υπουργοί επιδιώκουν η δικαιοσύνη να αντιμετωπίσει τις έρευνες για τις συμμπορίες των χούλιγκαν όπως αντιμετώπισε η δικαιοσύνη τη Χρυσή Αυγή το 2013, όταν ο τότε υπουργός Δημοσίας Τάξεως Νίκος Δένδιας είχε «πακετάρει» τα στοιχεία και τα είχε διαβιβάσει στην τότε εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη, για να ακολουθήσει στη συνέχεια η ενοποίηση των δικογραφιών που αφορούσαν τα μέλη της οργάνωσης.

Πέραν του στόχου της ενοποίησης των δικογραφιών, η κυβέρνηση ζητά, παράλληλα, από τη δικαιοσύνη να αναβαθμίσει και τις ποινικές έρευνες για τα περιστατικά χουλιγκανικής βίας με έμπειρους και ανώτερους δικαστικούς λειτουργούς, προκειμένου να γίνει διαφορετική αξιολόγηση. «Είναι συντεταγμένοι στρατιωτικοί στρατοί που πρέπει να δούμε με ποιους συνδέονται, από πού χρηματοδοτούνται, πώς επιβιώνουν, ποιοι είναι οι επικεφαλής τους και πόσο ψηλά φτάνει το θέμα αυτό», υπογράμμισε χθες μιλώντας στην ΕΡΤ ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, προσθέτοντας ότι «έχουμε εγκληματικές οργανώσεις που πρέπει να αποκτήσουν ονοματεπώνυμο».

«Εφαρμόστε τον νόμο»

Ο «πυρήνας» του μηνύματος που εκπέμπεται από την κυβέρνηση, πάντως, απευθύνεται στις ΠΑΕ, ενώ από την κυβέρνηση ισχυρίζονται ότι η απόφαση δεν αφορά μια και μοναδική ομάδα. «Μέχρι να εξασφαλιστούν όλες αυτές οι προδιαγραφές που έχουμε βάλει αυτούς τους δύο μήνες, δεν είναι ασφαλής η παρουσία και των υπόλοιπων φιλάθλων στις υπόλοιπες θύρες. Ποιος μας λέει εμάς ότι δεν μπορούν να παρεισφρήσουν εγκληματικά στοιχεία και στις υπόλοιπες θύρες; Κανείς. Για αυτό και αν δείτε, δεν είναι μια απόφαση οριζόντια με τη λογική ότι απλά παίρνουμε μια απόφαση για δύο μήνες. Βάζουμε συγκεκριμένες προϋποθέσεις που θα πασχίσουμε να τηρηθούν αυτή τη φορά», υπογράμμισε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, παραδεχόμενος ότι η απόφαση αυτή συνιστά αδικία ειδικά για φιλήσυχους οπαδούς που έχουυν προπληρώσει εισιτήρια διαρκείας και τώρα εξοβελίζονται από τις κερκίδες.

Η κυβέρνηση διαμηνύει ότι κανένας αγώνας πρώτης εθνικής δεν θα ξαναγίνει, αν δεν υπάρχει εγκατεστημένο σύστημα επιτήρησης με κάμερες, το οποίο θα είναι συνδεδεμένο με την αστυνομία, ενώ θα πρέπει οι ΠΑΕ να διασφαλίσουν και τον έλεγχο ταυτοπροσωπίας στο γήπεδο, συνδυαστικά με το ονομαστικό εισιτήριο. Αν δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις, τότε στο τραπέζι είναι του «απαγορευτικού» για τους φιλάθλους στις κερκίδες. «Δεν μπορεί στην Ευρώπη να παίζουν και να μην «ανοίγει μύτη» και εδώ να σκοτώνονται. Ας συμπεριφερθούν και εδώ, όπως συμπεριφέρονται στην Ευρώπη», αναφέρει στο protothema.gr

Παράλληλα, η πολιτεία θα λαμβάνει και ειδικές πρόνοιες για παιχνίδια υψηλής επικινδυνότητας που δεν υπάγονται στο γενικό «απαγορευτικό», αλλά αποτελούν δυνητική εστία κινδύνου, όπως έγινε χθες με την απόφαση το ματς του βόλεϊ ανδρών Ολυμπιακός-ΠΑΟ στο βόλεϊ το Σαββατοκύριακο να γίνει κεκλεισμένων των θυρών. Σημειωτέον, αν και υπήρξε σκέψη για «απαγορευτικό» και στα παιχνίδια του μπάσκετ και το βόλεϊ, κάτι τέτοιο δεν προκρίθηκε, καθώς, όπως λένε αρμόδιες κυβερνητικές πηφές, οι ομάδες του μπάσκετ έχουν καταφέρει να προστατεύσουν σε μεγάλο βαθμό το προϊόν τους, ενώ όλοι αντιλαμβάνονται ότι η πηγή του προβλήματος εντοπίζεται στον χώρο του ποδοσφαίρου.

Αυτοματοποιημένες ποινές και λέσχες

Πέραν των παρεμβάσεων που ανακοίνωσε χθες ο κ. Μαρινάκης, ως το τέλος της εβδομάδες ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού θα ανακοινώσει με τη σειρά του ένα επιπρόσθετο πλέγμα παρεμβάσεων στην αθλητική νομοθεσία. Στην αιχμή του δόρατος θα είναι η «αυτοματοποίηση» των ποινών για μια σειρά παραβάσεων, προλαμβάνοντας ακόμα και την κρίση της αθλητικής δικαιοσύνης, σε περίπτωση που καταγράφονται περιστατικά βίας. Παράλληλα, οι ποινές θα είναι αυστηρότερες σε περίπτωση υποτροπής της ομάδας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του protothema.gr στο πακέτο των ρυθμίσεων θα περιλαμβάνεται και η ρύθμιση για τις λέσχες οπαδών των ομάδων. Πιο συγκεκριμένα, «ξεπαγώνει» η διάταξη γπου είχε προαναγγελθεί τον Αύγουστο, αλλά δεν νομοθετήθηκε, και πλέον θα υπάρχει μια λέσχη οπαδών ανά έμβλημα, η οποία θα υπάγεται είτε στην ΠΑΕ είτε στον Ερασιτέχνη. εφόσον η ομάδα αγωνίζεται στις ερασιτεχνικές κατηγορίες. Υπό αυτό το πρίσμα, θα υπάρχει πλέον ευθύνη των ομάδων για τα μέλη των συνδέσμων τους.

protothema.gr

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *