Επρεπε να έχουν διοριστεί, αλλά κανείς δεν έχει κάνει κάτι – Τροπολογία κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ
Στον αέρα συνεχίζουν να βρίσκονται οι «Ασεπίτες 2008», οι εκπαιδευτικοί δηλαδή πέρασαν στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ αλλά ποτέ δεν διορίστηκαν. Παρά το γεγονός ότι πρόσφατα το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε τροπολογία στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας με τίτλο «Νέοι Ορίζοντες στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα«, δεν έγινε απολύτως τίποτε για να αποκατασταθεί η αδικία.
Και παρά το γεγονός ότι οι εκπαιδευτικοί έχουν ζητήσει ραντεβού από την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, έχουν πάρει αριθμό πρωτοκόλλου για το αίτημά τους, εντούτοις κανείς δεν τους απαντά, αν και βρέθηκαν τελευταία αρκετές φορές έξω από το υπουργείο.
Η τροπολογία του ΠΑΣΟΚ προβλέπει τον διορισμό των επιτυχόντων στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ του 2008, σε συμμόρφωση της υπ’ αριθμ. 527/2015 απόφασης της Ολομέλειας του ΣτΕ.
Την τροπολογία υπογράφουν οι βουλευτές Χαρά Κεφαλίδου, Ευαγγελία Λιακούλη, Χάρης Καστανίδης, Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, Δημήτρης Μπιάγκης και Βασίλης Κεγκέρογλου.
Σύμφωνα με τους βουλευτές, η τροπολογία θεραπεύει τη δικαστικώς διαπιστωθείσα αντισυνταγματικότητα και αποκαθιστά υποψήφιους εκπαιδευτικούς με σειρά κατάταξης ανώτερη του τελευταίου διορισθέντα δυνάμει της παραπάνω ρύθμισης του ν. 4589/2019, επιβάλλοντας έτσι, την πλήρη συμμόρφωση με τις αρχές της ισότητας και της αξιοκρατίας.
Οι Ασεπίτες 2008 ανήκουν στην ομάδα εκπαιδευτικών, επιτυχόντων του γραπτού διαγωνισμού του ΑΣΕΠ του 2008, που προσέφυγαν δικαστικά για συμπερίληψη (όρος με τον οποίο εννοείται η απορρόφηση των επιτυχόντων του διαγωνισμού εκπαιδευτικών ΑΣΕΠ 2008 με υψηλότερη βαθμολογία κατάταξης σε σχέση με τους συναδέλφους που ήδη διορίστηκαν με χαμηλότερο βαθμό).
Όπως αναφέρουν, το 1998 ο τότε υπουργός Παιδείας Γεράσιμος Αρσένης κατήργησε την επετηρίδα και καθιέρωσε γραπτό διαγωνισμό υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ. Οι πρώτες αντιδράσεις από την πλευρά αναπληρωτών εγγεγραμμένων στην επετηρίδα έχουν ως αποτέλεσμα την ισχύ μιας μεταβατικής περιόδου, για τους έχοντες ήδη προϋπηρεσία. Όλοι οι υπόλοιποι συμμετέχουν σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ. Ο νόμος Αρσένη προέβλεπε ότι στους τρεις πρώτους γραπτούς διαγωνισμούς (1998, 2000, 2002) θα διοριζόταν το μεγαλύτερο ποσοστό από τον διαγωνισμό και το μικρότερο από την επετηρίδα και σταδιακά όλοι οι διορισμοί των εκπαιδευτικών, το εκατό τοις εκατό (100%), θα γινόταν μέσω του γραπτού διαγωνισμού του ΑΣΕΠ. Αυτό, όμως, δεν εφαρμόστηκε ποτέ και μάλιστα τροποποιήθηκε υπέρ των αναπληρωτών σε ποσοστό εξήντα σαράντα (60-40%), κάτι το οποίο πριμοδοτούσε με μόρια προϋπηρεσίας άτομα τα οποία δεν είχαν λάβει ποτέ μέρος σε γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ ή είχαν αποτύχει.
Δεδομένης και της περιόδου των μνημονίων που οδήγησαν σε μειωμένες προσλήψεις αναπληρωτών και στο πάγωμα μόνιμων διορισμών εκπαιδευτικών κατά την περίοδο 2010-2019, πολλοί ΑΣΕΠΙΤΕΣ 2008 δεν κλήθηκαν ούτε ως αναπληρωτές στα δημόσια σχολεία.
Το 2015 το ΣΤΕ με την απόφαση 527 έκρινε αντισυνταγματικούς τους διορισμούς με μόνο προσόν την προϋπηρεσία. Ενώ ο νόμος Αρσένη (1998) είχε προβλέψει ότι σταδιακά το ποσοστό των προσλαμβανόμενων σε σχολεία θα έφτανε το 100% από το γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ εκπαιδευτικών, αυτό δεν ίσχυσε.
Ασεπίτες 2008: Το χρονικό της αδικίας
1998: Εισαγωγή γραπτού διαγωνισμού για τους διορισμούς των εκπαιδευτικών , υπό την αιγίδα του ΑΣΕΠ, με πρόβλεψη μικρού μεταβατικού διαστήματος για το προηγηθέν σύστημα της επετηρίδας.
2002-2015: Παράταση μεταβατικού σταδίου διορισμού εκπαιδευτικών με προϋπηρεσία, με αποτέλεσμα όχι μόνο να γίνεται πρόσληψη εκπαιδευτικών εκτός ΑΣΕΠ, αλλά και περιορισμός των προσλήψεων των επιτυχόντων των διαγωνισμών του ΑΣΕΠ.
2015: Η Ολομέλεια του ΣτΕ, με την απόφαση 527/2015, έκρινε ότι το 40% των διορισμών που είχαν γίνει εκτός ΑΣΕΠ δεν πληρούσαν τις συνταγματικές αρχές της ισότητας και αξιοκρατίας. Οι θέσεις αυτές θα έπρεπε να είχαν καλυφθεί από τους Ασεπίτες.
2015-2019: Παρά την απόφαση του ΣτΕ, η πολιτεία εξακολουθεί να εφαρμόζει τις ίδιες αντισυνταγματικές διατάξεις στις προσλήψεις εκπαιδευτικών.
2019: Ο νόμος Γαβρόγλου (προσοντολόγιο) προσφέρει υψηλή μοριοδότηση στους εκπαιδευτικούς με προϋπηρεσία, διαγράφοντας τα μόρια των επιτυχόντων σε γραπτούς διαγωνισμούς. Επισημαίνεται ότι, λόγω των προαναφερθεισών στρεβλώσεων, οι επιτυχόντες του διαγωνισμού ΑΣΕΠ δεν κλήθηκαν ποτέ ως αναπληρωτές ή ωρομίσθιοι, με αποτέλεσμα να έχουν μηδαμινή προϋπηρεσία και να αδικούνται στους πίνακες μορίων.
2019: Με το άρθρο 73 του νόμου Γαβρόγλου, 455 επιτυχόντες του ΑΣΕΠ 2008, διορίζονται στη δημόσια εκπαίδευση, με την επίκληση ονομαστικών δικαστικών αποφάσεων, χωρίς να τηρείται η σειρά επιτυχίας στο διαγωνισμό, με αποτέλεσμα εκπαιδευτικοί με υψηλότερη βαθμολογία να παραμένουν μέχρι και σήμερα αδιόριστοι.
2022: Το ΣτΕ, με την απόφαση 1834/2021, εξισώνει τους 455 διορισθέντες επιτυχόντες του ΑΣΕΠ 2008 με τους υπόλοιπους επιτυχόντες του διαγωνισμού. Εν τούτοις, η πολιτεία δεν έχει αποκαταστήσει μια διαχρονική αδικία.