Το Συντονιστικό του Μπλόκου της Ανθήλης πραγματοποίησε συνάντηση στις 21/2/2017 με τους Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Κώστα Μπακογιάννη, Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Φθιώτιδας Ευθύμιο Καραΐσκο, Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας Κώστα Αποστολόπουλο και τον Γενικό Διευθυντή Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Σταύρο Τσελά.
Αφορμή και μοναδικό θέμα συζήτησης ήταν τα μεγάλα προβλήματα και οι ζημίες που προκάλεσαν πέρσι στην παραγωγή ελαιοκάρπου η μη έγκυρη και έγκαιρη εκτέλεση της δακοκτονίας εκ μέρους της Περιφέρειας που έχει και την αποκλειστική ευθύνη.
H ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ Η ΔΑΚΟΚΤΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Το Συντονιστικό του Μπλόκου της Ανθήλης πραγματοποίησε συνάντηση στις 21/2/2017 με τους Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Κώστα Μπακογιάννη, Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Φθιώτιδας Ευθύμιο Καραΐσκο, Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας Κώστα Αποστολόπουλο και τον Γενικό Διευθυντή Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Σταύρο Τσελά.
Αφορμή και μοναδικό θέμα συζήτησης ήταν τα μεγάλα προβλήματα και οι ζημίες που προκάλεσαν πέρσι στην παραγωγή ελαιοκάρπου η μη έγκυρη και έγκαιρη εκτέλεση της δακοκτονίας εκ μέρους της Περιφέρειας που έχει και την αποκλειστική ευθύνη. Η Περιφέρεια χρησιμοποιεί ως πρόσχημα την ελλιπέστατη χρηματοδότηση της από το κράτος, την ίδια ώρα που από εμάς παρακρατά με χαράτσι το 2% του τζίρου για την χρηματική συμμετοχή μας στο πρόγραμμα Δακοκτονίας.
Αναδείξαμε ότι η μέθοδος εκτέλεσης των ψεκασμών δακοκτονίας μέσω συμβάσεων με ιδιώτες, που φυσικά στόχο έχουν το κέρδος, και μάλιστα χωρίς τον έλεγχο τους από τις υπηρεσίες της περιφερειακής διοίκησης, μιας και δεν διαθέτει τον απαραίτητο τεχνικό και επιστημονικό προσωπικό, αποτελεί στην ουσία σπατάλη των χρημάτων μας αφού τα αποτελέσματα της δακοκτονίας ήταν μηδαμινά.
Αναδείξαμε επίσης ότι η εκτέλεση των ψεκασμών με μίσθωση αγροτών μαζί τον εξοπλισμό τους όχι μόνο είναι ασύμφορη για τους μισθωμένους αγρότες μιας και το αντίτιμο είναι κάτω του κόστους (το αναλαμβάνουν μόνο και μόνο γιατί σε αντίθετη περίπτωση δεν θα εκτελούνταν οι ψεκασμοί), αλλά και μειωμένης αποτελεσματικότητας μιας και δεν συντονίζονται με το απαραίτητο προσωπικό που θα έπρεπε να διαθέτει η περιφέρεια.
Επισημάναμε ότι το κατεστραμμένο σε πολλές περιπτώσεις αγροτικό οδικό δίκτυο προκαλεί και ζημιές στον εξοπλισμό των μισθωμένων αγροτών αλλά και δεν τους επιτρέπει να προσεγγίσουν όλα τα ελαιοπερίβολα.
Επισημάναμε επίσης τις ευθύνες της περιφέρειας για την καθυστέρηση εγκατάστασης δακοπαγίδων κατά 3 μήνες στα ελαιοπερίβολα, μοναδικό εργαλείο ώστε να γίνει έγκαιρα η έναρξη των ψεκασμών δακοκτονίας, με αποτέλεσμα την καταστροφή της παραγωγής μας κατά 60-70% που προκάλεσε, με αντίστοιχη οικονομική ζημιά.
Αποδείξαμε ότι η λογική των 3 δολωματικών ψεκασμών είναι πλήρως αντιεπιστημονική μιας και ο αριθμός των ψεκασμών δεν προαποφασίζεται αλλά εξαρτάται από το μέγεθος του πληθυσμού του δάκου ανά χρονική περίοδο μέσα στην ίδια καλλιεργητική περίοδο.
Αναγνώρισε η περιφερειακή διοίκηση ότι οι τρείς ψεκασμοί όπου εφαρμόστηκαν πέρσι δεν ήταν αρκετοί αλλά το μόνο που έκανε, αντί να απαιτήσει επιπλέον κονδύλια από το κράτος, ήταν να παροτρύνει όσους καλλιεργητές είχαν την οικονομική δυνατότητα να εφαρμόσουν μόνοι τους απαραίτητους ψεκασμούς.
Η μη επαρκή χρηματοδότηση του προγράμματος δακοκτονίας ωφελείται στο κράτος που από την εξοικονόμηση χρημάτων εξυπηρετεί τους δανειστές, τους μελοεπιχειρηματίες αλλά καλλιεργεί και την λογική στους αγρότες, με «αντίδωρο» την κατάργηση του χαρατσιού του 2%, ότι θα είναι προς όφελος τους. Να περάσει δηλαδή η δακοκτονία από την πλήρη ευθύνη του κράτους-όπως θα έπρεπε να είναι- στους ιδιώτες σαν ανταποδοτική υπηρεσία, κάτι που θα σημάνει και την καταστροφή των μικρομεσαίων ελαιοπαραγωγών προς όφελος των μεγαλοκαλλιεργητών, μεγαλεμπόρων και βιομηχανιών ελαίου, μιας και θα αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στα έξοδα δακοκτονίας. Το τελικό αποτέλεσμα θα είναι η συγκέντρωση γης και παραγωγής στους μεγαλοαγρότες και αγροτοδιατροφικές μονοπωλιακού τύπου επιχειρήσεις.
Από την άλλη πλευρά ο περιφερειάρχης μας ενημέρωσε ότι η ευθύνη της Δακοκτονίας άρα και της προμήθειας των απαραίτητων φαρμάκων περνάει από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στο Υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο ακόμα δεν έχει μεριμνήσει μέσω διαγωνισμού για την εξασφάλιση των απαραίτητων ποσοτήτων. Αυτό σημαίνει ότι είναι εξαιρετικά αβέβαιο, ακόμα και εάν τοποθετηθούν δακοπαγίδες, ότι θα υπάρχουν τα απαραίτητα φάρμακα έγκαιρα για να εφαρμοστούν οι ψεκασμοί. Μας είπε ότι θα ελέγξουν τις αποθήκες τους να δουν εάν έχουν περίσσευμα φαρμάκων από πέρσι για τον πρώτο ψεκασμό τουλάχιστον και επίσης εάν έχουν τα απαραίτητα κονδύλια για να τα προμηθευτεί απευθείας η περιφερειακή διοίκηση για τους επόμενους.
Είμαστε αρκετά δύσπιστοι, γιατί εάν έχουν φάρμακα στις αποθήκες γεννάτε το ερώτημα: γιατί δεν τα προμήθευσαν πέρσι στους αγρότες για να εκτελεστεί ένας επιπλέον ψεκασμός και τέλος, εάν είναι διατεθειμένοι να εγκρίνουν κονδύλια, γιατί δεν τα διέθεσαν και πέρσι όπου οι απαραίτητοι ψεκασμοί που έπρεπε να γίνουν ήταν τουλάχιστον δύο επιπλέον; Με λίγα λόγια η Περιφέρεια επιβεβαιώνει τους φόβους μας για χειρότερη χρονιά υλοποίησης της δακοκτονίας.
Το συμπέρασμα είναι ότι όσο η αγροτική παραγωγή δεν αντιμετωπίζεται από το κράτος με τρόπο τέτοιο που στόχο θα έχει την ικανοποίηση των αναγκών τις μικρομεσαίας αγροτιάς την μείωση του κόστους παραγωγής και την εξασφάλιση ποιοτικών αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων για την ικανοποίηση των βιοτικών αναγκών της λαϊκής οικογένειας, θα οδηγούμαστε εμείς στην καταστροφή και την ανεργία και οι λαϊκές οικογένειες θα ακριβοπληρώνουν και καταναλώνουν αμφιβόλου ποιότητας προϊόντα.
Σε κάθε περίπτωση ενημερώνουμε δεν έχουμε καμιά εμπιστοσύνη στην περιφερειακή διοίκηση, θα παρακολουθούμε από κοντά το θέμα της δακοκτονίας και θα μας βρει απέναντι της εάν δεν εφαρμοστεί με τρόπο τέτοιο ώστε να εξασφαλίζει έγκαιρα την προμήθεια των φαρμάκων, του απαραίτητου επιστημονικού, ελεγκτικού και τεχνικού προσωπικού και εξοπλισμού που θα επιτρέπει την σωστή σε χρόνο και τρόπο εφαρμογή της δακοκτονίας. Θα αγωνιστούμε και θα προασπίσουμε την εργασία μας, την παραγωγή μας και το κυριότερο όλων την επιβίωσή μας.
Καλούμε όλους τους ελαιοπαραγωγούς να είναι σε επαγρύπνηση και αγωνιστική ετοιμότητα, να μην επιτρέψουμε να πάει για άλλη μια φορά το βιος μας στράφι.