Στο Παρίσι ο Μητσοτάκης: Επαναβεβαιώνει με Μακρόν το… «Ελλάς, Γαλλία, συμμαχία»

Νewsroom
By Νewsroom Tags: Add a Comment
6 Min Read

Η συγκυρία της επιτυχημένης εξόδου της Ελλάδας στις αγορές με το 15ετές ομόλογο και τα ιστορικά χαμηλά των αποδόσεων, αλλά και η σημερινή επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Παρίσι και η συνάντησή του με τον Εμανουέλ Μακρόν μοιραία επισκιάστηκαν από την υπόθεση ΠΑΟΚ-Ξάνθης και όσα ακολούθησαν την εισήγηση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού περί υποβιβασμού των δύο ομάδων.

Η κυβέρνηση επιχείρησε με την τροπολογία που αλλάζει τις ποινές να συμβιβάσει τα πράγματα και κυρίως να εκτονώσει την ένταση, αλλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποχρεώθηκε ήδη στην πρώτη του διαγραφή ως πρωθυπουργός – έστω κι αν ο διαγραφείς Θοδωρής Ζαγοράκης είναι ευρωβουλευτής κι έτσι δεν αλλοιώνεται η κυβερνητική πλειοψηφία των 158 – στέλνοντας πάντως μηνύματα κατ’ αυτόν τον τρόπο και σε επίδοξους «αντάρτες» βουλευτές.

Ζήτημα φαίνεται πως υπάρχει και με τον Λευτέρη Αυγενάκη, καθώς ο υφυπουργός Αθλητισμού χρεώνεται το λανθασμένο χειρισμό της υπόθεσης, παρά το γεγονός ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας επέλεξε να τον καλύψει και να δηλώσει ότι απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού. Σε πολλούς προξένησε δε εντύπωση ότι την επίμαχη τροπολογία για τις ποινές υπερασπίστηκε στη Βουλή η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη και όχι ο κ. Αυγενάκης. Κατά πληροφορίες, η απόφαση αυτή ανήκε στο Μαξίμου, ούτως ώστε ο υφυπουργός Αθλητισμού να μείνει εκτός κάδρου, δίχως να τίθεται αυτή τη στιγμή ζήτημα παραίτησης ή απομάκρυνσής του εν θερμώ.

Σε ό,τι αφορά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Γαλλία, αυτή έρχεται να προστεθεί στη σειρά επαφών του κ. Μητσοτάκη το τελευταίο χρονικό διάστημα με τα ελληνοτουρκικά σε πρώτο πλάνο, με τη Γαλλία εμπράκτως ν’ αποδεικνύεται ο πιο στενός σύμμαχος της Ελλάδας και ο πλέον ένθερμος υποστηρικτής των θέσεών της στα ευρωπαϊκά και διεθνή fora. Δεν πρόκειται, άλλωστε, μόνο για τη δεύτερη συνάντηση Μητσοτάκη-Μακρόν μέσα σε πέντε μήνες στα Ηλύσια Πεδία, αλλά επί της ουσίας έχει μια «βαριά» ατζέντα.

- Advertisement -

Συγκεκριμένα, ξεκινά με τη συνεργασία σε στρατιωτικό επίπεδο και την «κάθοδο» του αεροπλανοφόρου Σαρλ ντε Γκωλ στη ΝΑ Μεσόγειο, περνά μέσα από κοινά γυμνάσια των δύο χωρών στο Αιγαίο και την προοπτική αγοράς γαλλικών φρεγατών από το Πολεμικό Ναυτικό και καταλήγει στην οικονομία, όπου η Αθήνα επιχειρεί ν’ αποσπάσει το «ναι» της γαλλικής πλευράς αναφορικά με τη μείωση του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα, εν όψει και της συζήτησης στο Eurogroup τον Απρίλιο. Στο τραπέζι βρίσκεται και το λεγόμενο smoothing mechanism, δηλαδή το αίτημα της ελληνικής πλευράς για μεταφορά των υπερπλεονασμάτων στο επόμενο έτος, αλλά και το αίτημα της ελληνικής πλευράς για χρήση των κερδών των ευρω-τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα (SNPs και ANFAs) για επενδυτικούς σκοπούς.

Πρακτικά, το μόνο που φαίνεται να χωρίζει αυτή τη στιγμή τις δύο πλευρές είναι η συζήτηση για το μέλλον των χωρών των δυτικών Βαλκανίων και η προοπτική της ένταξής τους στην ΕΕ (Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία). Υπενθυμίζεται ότι η Γαλλία είχε βάλει βέτο στην ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ, με αποτέλεσμα να μπλοκαριστεί όλη η διαδικασία.

Τι θα πει ο Μητσοτάκης στον Μακρόν

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός αναμένεται να εκφράσει την ικανοποίησή του για τη στήριξη της Γαλλίας απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα και τις παράνομες ενέργειες της Άγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ, ενώ το Παρίσι ήταν από τις πρώτες χώρες που είχαν καταδικάσει το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης για τις θαλάσσιες ζώνες. Παράλληλα, θα επαναβεβαιώσει τη βούληση της Αθήνας για συνέχιση και εμβάθυνση της συνεργασίας Ελλάδας και Γαλλίας σε πολιτικό, οικονομικό και αμυντικό επίπεδο.

Μετά τη συνάντηση, άλλωστε, με τον κ. Μακρόν, ο κ. Μητσοτάκης θα συμμετάσχει σε επιχειρηματικό φόρουμ που διοργανώνεται από το Ελληνογαλλικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο και στο οποίο θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι δεκάδων γαλλικών εταιρειών, μεταξύ των οποίων και κολοσσοί, όπως π.χ. η Airbus, η L’ Oreal και η Thales. Στην κυβέρνηση εκφράζουν, μάλιστα, ήδη την ικανοποίησή τους για την αθρόα συμμετοχή, παρά το γεγονός ότι δεν θα ανακοινωθούν συμφωνίες. Στο φόρουμ θα δώσουν επίσης το παρών οι υπουργοί Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Υποδομών και Μεταφορών, Τουρισμού και άλλα κυβερνητικά στελέχη.

Από Παρίσι, Βρυξέλλες

Σημειώνεται ότι αργά το απόγευμα ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για δείπνο εργασίας με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ο οποίος προσκάλεσε τον κ. Μητσοτάκη στο πλαίσιο των επαφών του με τους ηγέτες των χωρών-μελών της ΕΕ για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (σ.σ.: τον προϋπολογισμό της ΕΕ για την περίοδο 2021-2027).

Η σχετική διαπραγμάτευση αναμένεται ιδιαίτερα σκληρή και έχει ήδη προγραμματιστεί έκτακτη Σύνοδος Κορυφής στις 20 Φεβρουαρίου, ενώ το ελληνικό ενδιαφέρον στρέφεται στα «πράσινα κονδύλια» που αφορούν την απολιγνιτοποίηση της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης, όπως έχει δεσμευτεί να κάνει η κυβέρνηση έως το 2027. Στη συνάντηση πάντως του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναμένεται να τεθεί επί τάπητος και η τουρκική προκλητικότητα, αλλά και οι εξελίξεις στη Λιβύη υπό το πρίσμα της απουσίας της Ελλάδας από τη «διαδικασία του Βερολίνου».

πηγή: newsit.gr

TAGGED:
Share This Article
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *