Στο Όστιν του Τέξας το μονοθέσιο της F1 που κατασκέυασαν ‘Ελληνες μαθητές

Δήμητρα Γιωτίδου
By Δήμητρα Γιωτίδου Add a Comment
4 Min Read

Ετοιμάζονται να διεκδικήσουν με αξιώσεις μία διεθνή διάκριση

Τέρμα το γκάζι… στον δρόμο για το Όστιν του Τέξας πατάει η μαθητική ομάδα “Infinite Racing”, που τον περασμένο Απρίλιο κατέκτησε την 1η θέση στον 5ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό σχεδιασμού, κατασκευής και δοκιμής μικρών μοντέλων αγωνιστικών αυτοκινήτων Formula 1 «F1 in Schools 2016» και εξασφάλισε την πρόκριση στον παγκόσμιο τελικό.

-Advertisement-

Εδώ και 13 εβδομάδες, που ξεκίνησαν την προετοιμασία για τον τελικό του Όστιν, οι μικροί κατασκευαστές εργάζονται σχεδόν σε καθημερινή βάση, ώστε να διεκδικήσουν με αξιώσεις και μία διεθνή διάκριση. Η ομάδα “Infinite Racing”, που θα βρεθεί στις ΗΠΑ από 16 έως 19 Οκτωβρίου 2016, αποτελείται από τον μαθητή της Γ’ Λυκείου, Χάρη Κάλφα (μηχανικός σχεδιασμού και αρχηγός), τους μαθητές της Β’ Λυκείου Κυριάκο Θεοφανίδη (μηχανικός κατασκευής) και Στέλιο Μαυρομάτη (μηχανικός σχεδιασμού- σχεδιαστής γραφικών), τη μαθήτρια της Α’ Λυκείου Αγγελική Σαμαρά (υπεύθυνη του έργου και της προώθησής του), καθώς και τη Βασιλεία Νιαβή (μηχανικός κατασκευής), που φέτος πέτυχε την εισαγωγή της στο Τμήμα Μηχανολόγων -Μηχανικών του ΑΠΘ.

Το «F1 in Schools» είναι από τους πλέον δημοφιλείς διαγωνισμούς τεχνολογίας στον κόσμο, αλλά και ένα ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την ενίσχυση του ενδιαφέροντος των μαθητών για τις Φυσικές Επιστήμες, τις Νέες Τεχνολογίες, τη Μηχανική και τα Μαθηματικά. “Η ενασχόλησή μου με το αντικείμενο με βοήθησε να προσανατολιστώ στο τι θέλω από την πρώτη Λυκείου”, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Βασιλεία Νιαβή, επισημαίνοντας ότι εκτός από το τεχνικό και γνωστικό κομμάτι ο διαγωνισμός υπήρξε για την ομάδα και το κάθε μέλος της ξεχωριστά και μία πολύτιμη εμπειρία ζωής, ένα πρώτο μάθημα, πόσο αναγκαία αλλά και δύσκολη μπορεί να είναι η ομαδική εργασία για την επίτευξη ενός στόχου μέσα σε συνθήκες χρονικής πίεσης και ανταγωνισμού. “Κάθε κομμάτι του έργου εξαρτάται από το άλλο. Έτσι κάθε μέλος της ομάδας πρέπει ανά πάσα στιγμή να παρακολουθεί, να είναι ενήμερο για την πρόοδο του άλλου. Αυτό το κάναμε πρώτη φορά και διαπιστώσαμε ότι δεν είναι πάντα εύκολο”, εξήγησε.

Στο Όστιν θα διαγωνιστούν 39 ομάδες, ενώ εκτός από την “Infinite Racing” την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει και μία ομάδα συνεργασίας, που έφτιαξαν οι ομάδες που κατέλαβαν τη δεύτερη και τρίτη θέση στον πανελλήνιο διαγωνισμό. Το μικρό μοντέλο της Formula 1 που κατασκεύασε η “Infinite Racing” έχει μήκος 18 εκατοστών. Kινείται με ταχύτητα 20 μέτρα το δευτερόλεπτο. Την κίνησή του ωθεί η δύναμη που παράγει μία αμπούλα πεπιεσμένου διοξειδίου άνθρακα. Στον πανελλήνιο διαγωνισμό, στους αγώνες ταχύτητας αυτόματης εκκίνησης, το F1 Μοντέλο της ομάδας κατέβηκε τέσσερις φορές το όριο του 1,000/sec .

Για τη συμμετοχή στον διαγωνισμό στο Όστιν η Infinite Racing έπρεπε να κατασκευάσει τρία μοντέλα (δύο που αγωνίζονται και ένα εκθεσιακό), τα οποία κόστισαν συνολικά 7.500 ευρώ. Μέρος της διαγωνιστικής διαδικασίας, άλλωστε, είναι και η εύρεση χορηγών και όπως αναφέρει η κ Νιαβή “χάρη στη βοήθειά τους πραγματοποιήθηκε το δικό μας όνειρο”.

Σημειώνεται ότι η ομάδα «Infinite Racing» των Εκπαιδευτηρίων Μαντουλίδη, που κατέκτησε τον περασμένο Απρίλιο την 1η θέση στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό αποτελείτο από έξι βασικά και δύο βοηθητικά μέλη, τους μαθητές Κ.Θεοφανίδη, Χ. Κάλφα, Α. Λαμπριανίδη, Ι. Λιάκου, Σ. Μαυρομάτη, Α. Σαμαρά, Η. Σάρρα και Ν. Τσούκαλη, με υπεύθυνο καθηγητής τον Ι. Νταουντάκη.

 

Πηγή: ΑΠΕ

Share This Article
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *