Στο «μικροσκόπιο» οι υπερεκτιμημένες τιμές των παρόχων ενέργειας – Πώς το κράτος θα πάρει πίσω τις «φουσκωμένες» επιδοτήσεις

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment
4 Min Read

Νέα «γενιά» υπερεσόδων φαίνεται πως προέκυψε για τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο: Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως  βρίσκεται στα «σκαριά» η σύσταση ενός μηχανισμού επιστροφής χρημάτων στον κρατικό κορβανά, καθώς το δημόσιο ταμείο «πληγώθηκε» τους δύο τελευταίους λόγω της υπερεκτίμησης των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας από τους παρόχους. Με το σύστημα που έχει υιοθετηθεί ουσιαστικά οι εταιρείες ενέργειας υποχρεώνονται να καθορίζουν τις τιμές τους προκαταβολικά.

-Advertisement-

Έτσι, οι ίδιοι οι πάροχοι βγαίνουν και «κερδισμένοι», καθώς άλλες τιμές, πολύ «αλμυρές», είχαν προϋπολογίσει πως θα πληρώσουν τον Οκτώβριο και άλλες τελικά, πολύ χαμηλότερες, τους προέκυψαν στην αγορά, σύμφωνα με το enikonomia.gr.

Στα «σκαριά» νέος μηχανισμός για τις υπερεκτιμημένες τιμές

Έτσι, για τις επιβαρύνσεις που υπέστη ο κρατικός προϋπολογισμός τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, έχει ήδη αποφασιστεί η θέσπιση μηχανισμού επιστροφής χρημάτων.

Ο μηχανισμός θα σχεδιαστεί και θα νομοθετηθεί μέσα στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, ενώ ο υπολογισμός της νέας γενιάς υπερεσόδων θα γίνει απογραφικά, αφού δηλαδή κλείσει σημαντικό χρονικό διάστημα.

- Advertisement -
=Advertisement=

Για τους μήνες που οι πάροχοι θα προκύπτει ότι ζημιώνονται (π.χ. αυτό συνέβη για μερικούς «παίκτες» της αγοράς τον Αύγουστο, πρώτο μήνα εφαρμογής) θα γίνεται συμψηφισμός της ζημιάς με τα υπερέσοδα που ενδεχομένως έχουν προκύψει κατά τους επόμενους μήνες.

-Advertisement-

Άλλωστε, κατά τους πρώτους μήνες εφαρμογής του μόνιμου μηχανισμού επιδότησης του ηλεκτρικού ρεύματος, το οικονομικό επιτελείο υποχρεώθηκε να βάλει βαθιά το χέρι στον κρατικό προϋπολογισμό. Ειδικά τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, oι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας ανέβασαν πολύ ψηλά τις τιμές της, προεξοφλώντας άνοδο στο χρηματιστήριο ενέργειας, η οποία όμως δεν πραγματοποιήθηκε.

Οι χρεώσεις που ανακοίνωσαν οι εταιρείες για τον Νοέμβριο

Οι πάροχοι ηλεκτρικού ρεύματος δίνουν για τον Νοέμβριο χαμηλότερες στο 1/3 τιμές στο ρεύμα σε σχέση με τον τρέχοντα μήνα, αυτό όμως δεν σημαίνει πως τα νοικοκυριά θα δουν κάποιες ορατές διαφορές στους λογαριασμούς που θα πληρώσουν. Και αυτό γιατί θα περιοριστεί ανάλογα και η κρατική επιδότηση με τον καταναλωτή τελικά να πληρώνει πάνω – κάτω για τις καταναλώσεις του ερχόμενου μήνα τα ίδια ποσά, που θα πληρώσει και για τον Οκτώβρη.

Ποια είναι όμως τα τιμολόγια των εταιρειών για τον μήνα Νοέμβριο;

  • ΔΕΗ:0,397 ευρώ η κιλοβατώρα για έως 500 κιλοβατώρες και 0,409 ευρώ για πάνω από 500 κιλοβατώρες. Στο νυχτερινό τιμολόγιο το κόστος είναι 0,356 ευρώ, ενώ το ο πάγιο παραμένει 3,5 ευρώ. Φθηνότερη κατά 33,30% σε σχέση με την τιμή του Οκτωβρίου.
  • Protergia:0,395 ευρώ η κιλοβατώρα με το πάγιο να διαμορφώνεται στα 5 ευρώ. Φθηνότερη κατά 31,5% σε σχέση με την τιμή του Οκτωβρίου.
  • Elpedison:Από 0,38 ευρώ έως 0,4134 ευρώ η κιλοβατώρα, ανάλογα με το πρόγραμμα του καταναλωτή. Η τιμή διαμορφώνεται στα 0,37 ευρώ ανά κιλοβατώρα για το νυχτερινό ρεύμα. Φθηνότερη κατά 35,6% σε σχέση με την τιμή του Οκτωβρίου.
  • ΗΡΩΝ:0,439 ευρώ ανά κιλοβατώρα, ενώ η τελική τιμή διαμορφώνεται σε 0,3512 ευρώ/KWh με την έκπτωση συνέπειας 20%. Φθηνότερη κατά 37,10% σε σχέση με την τιμή του Οκτωβρίου.
  • Watt + Volt:0,406 ευρώ η κιλοβατώρα. Φθηνότερη κατά 31% σε σχέση με την τιμή του Οκτωβρίου.
  • Ελίν:0,39 ευρώ η κιλοβατώρα, ενώ το πάγιο είναι 4,9 ευρώ. Φθηνότερη κατά 35% σε σχέση με την τιμή του Οκτωβρίου.
  • Volterra: 0,428 ευρώ η κιλοβατώρα, ενώ το πάγιο είναι 4,5 ευρώ.
  • NRG:από 37,5 έως 41,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα, με το πάγιο στα 5 ευρώ τον μήνα, αν και επιδέχεται έκπτωση κατά περίπτωση.
  • Φυσικό Αέριο Ελλάδος: Από 35 έως 36,2 λεπτά ανά κιλοβατώρα, με 5 ευρώ το μηνιαίο πάγιο.
  • Zenith:38,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Το μηνιαίο πάγιο είναι μειούμενο έως 2,50 ευρώ.
Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *