«Στο 20% η φορολόγηση των αγροτών για το 2016»

Δήμητρα Γιωτίδου
By Δήμητρα Γιωτίδου Add a Comment
10 Min Read
Στο 20% πρόκειται να κυμανθεί ο συντελεστής φορολόγησης του αγροτικού εισοδήματος, παρά την χρονική μετάθεση της ψήφισης του νέου ασφαλιστικού καθεστώτος, όπως αποκάλυψε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Β. Αποστόλου, σε συνέντευξή την στην «Αυγή της Κυριακής» και στην Αντιγόνη Ζούντα.

Επίσης, εκτός από τους βασικούς άξονες της ελληνικής πρότασης για το φορολογικό, ο υπουργός αναφέρεται στο στρατηγικό σχέδιο αναβάθμισης του αγροτικού τομέα αλλά και στα κρίσιμα ζητήματα των πληρωμών της νέας ΚΑΠ, της ρύθμισης των βοσκήσιμων γαιών και της αντιμετώπισης του γνωστού “πακέτου Χατζηγάκη”.

-Advertisement-

 

Μιλάει στην “Αυγή” της Κυριακής για εξαίρεση των μικρών παραγωγών από τα βιβλία εσόδων – εξόδων και αύξηση – “έκπληξη” δημοσίων εσόδων από τη διαλεύκανση των αγροτικών συναλλαγών, για την “κάρτα αγρότη”, τις αυριανές πληρωμές του 90% της βασικής ενίσχυσης, τους στόχους του νόμου για τα βοσκοτόπια, ενώ ξεκαθαρίζει ότι ο ίδιος και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν θα επωμιστούν τις ευθύνες άλλων για ανακτήσεις ενισχύσεων που κρίθηκαν παράνομες από την Ε.Ε.

 

- Advertisement -

Αναλυτικά το πλήρες περιεχόμενο της συνέντευξης έχει ως εξής:

* Από την υπογραφή της νέας συμφωνίας με τους δανειστές έχουν γίνει γνωστά τα σκληρά μέτρα που αφορούν τον αγροτικό κόσμο. Με αιχμή το φορολογικό και το ασφαλιστικό, αλλά και τα συσσωρευμένα προβλήματα του χώρου, αγροτοκτηνοτρόφοι πανελλαδικά ήδη βρίσκονται στους δρόμους και ετοιμάζονται για κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους. Έχετε καταλήξει σε συγκεκριμένες προτάσεις που μπορούν να προχωρήσουν;

 

Είμαι ο τελευταίος που θα κατηγορήσω τους αγρότες γιατί κινητοποιούνται. Είμαστε από την ίδια πλευρά του τραπεζιού και προσπαθούμε από κοινού να έχουμε τις λιγότερες δυνατές επιπτώσεις στον αγροτικό τομέα από τη συμφωνία με τους εταίρους. Το κυριότερο όμως είναι να επεξεργαζόμαστε προτάσεις που να μπορούνε να πάνε παραπέρα τα πράγματα -γι’ αυτό περιμένουμε από τους αγροτικούς φορείς και ριζοσπαστικές, καινοτόμες, ρεαλιστικές προτάσεις.

 

Ειδικά για το φορολογικό, ξέρετε ότι πάει πλέον χρονικά πιο πίσω. Για να μην γίνεται όμως η συζήτηση πάνω σε ψέματα, ακόμα και με συντελεστή 20%, το 2017 οι αγρότες, για τα εισοδήματα του 2016, δεν θα πληρώσουν σε καμία περίπτωση τα 442 εκατ. που πλήρωσαν πέρυσι. Το λέω για να γίνει κατανοητό ότι υπάρχει και μια πολιτική υπερεκμετάλλευση του θέματος.

 

Παρ’ όλα αυτά, το πρόβλημα της φορολόγησης υπάρχει και εμείς έχουμε επεξεργαστεί συγκεκριμένη τεκμηριωμένη εναλλακτική πρόταση που εξασφαλίζει τα προσδοκώμενα φορολογικά έσοδα για το Δημόσιο με ταυτόχρονη προστασία του αγροτικού εισοδήματος και δίκαιη κατανομή βαρών.

 

Βάσει της πρότασης όλοι οι κάτοχοι γεωργικής εκμετάλλευσης τηρούν βιβλία εσόδων – εξόδων, εκτός των μικρών παραγωγών με εισόδημα έως 5.000 ευρώ, ενώ διεκδικούμε να αναγνωρίζεται ως έξοδο, ως τεκμαρτή δαπάνη, η αμοιβή της οικογενειακής εργασίας και οι αποσβέσεις κεφαλαίου / παγίων. Έτσι,μπορεί ο συντελεστής να πάει στο 20%, αλλά το φορολογητέο εισόδημα θα είναι μικρό. Επιπλέον θα φέρουμε στην επιφάνεια μεγάλο μέρος από τις «γκρίζες» συναλλαγές αγροτικών προϊόντων και έτσι θα έχουμε αύξηση δημόσιων εσόδων, το ύψος των οποίων θα αποτελέσει έκπληξη…

 

Συνεχίζουμε να διεκδικούμε αφορολόγητο όριο, αλλά και ελάφρυνση του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη, του νέου, των συνεταιρισμών, όσων καλλιεργούν σε ορεινές / δυσπρόσιτες περιοχές, έχουν ειδικές καλλιέργειες κ.λπ. Θα έχουμε και πάλι σκληρή διαπραγμάτευση με τους δανειστές, αλλά πιστεύω ότι θα έχουμε ευτυχή κατάληξη.

 

* Στο πλαίσιο των μέτρων που προβλέπει η συμφωνία, τι περιλαμβάνει το σχέδιο για τη στρατηγική της ανταγωνιστικότητας της γεωργίας που θα καταθέσετε;

 

Η ανάγκη για ένα στρατηγικό σχέδιο αναβάθμισης του αγροτικού τομέα είναι ουσιώδης, ανεξάρτητα από τη σχετική αναφορά στη συμφωνία με τους εταίρους. Ήδη έχω καταθέσει μερικά βασικά σημεία των παρεμβάσεών μας, που συγκροτούν ένα σχέδιο για τη ριζοσπαστική μεταρρύθμιση του αγροτικού τομέα, που το επόμενο διάστημα θα πάρει μια ολοκληρωμένη μορφή.

 

Μεταξύ άλλων θα δημιουργήσουμε νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για τον αγροτικό τομέα με μόχλευση πόρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης και αξιοποίηση σχολάζουσας δημόσιας αγροτικής περιουσίας ως εγγύηση για την άντληση ρευστότητας. Θα δημιουργήσουμε την «κάρτα του αγρότη», ώστε να κάνει αναλήψεις και να χρηματοδοτεί εργασίες της εκμετάλλευσής του σε ετήσια βάση, μέχρι του ποσού των κοινοτικών επιδοτήσεων που δικαιούται.

 

Θα ανασυγκροτήσουμε τον μηχανισμό διαχείρισης – καταβολής των πληρωμών, ώστε να αποκτήσει μεγαλύτερη ευελιξία και αποτελεσματικότητα, εξασφαλίζοντας ότι οι αγρότες θα εισπράττουν έγκαιρα κοινοτικές επιδοτήσεις – αποζημιώσεις ΕΛΓΑ, μειώνοντας εντυπωσιακά πρόστιμα και καταλογισμούς της Ε.Ε. Επίσης θα ενισχύσουμε, μέσω κινήτρων, συλλογικές μορφές οργάνωσης σε παραγωγή – μεταποίηση, φέρνουμε τον γεωπόνο και πάλι στο χωράφι με συμβουλευτικές δομές πανελλαδικά, επιστημονική και τεχνική υποστήριξη κ.λπ., ώστε να καλυφθεί το μεγάλο κενό στον τομέα των γεωργικών εφαρμογών στην περιφέρεια.

 

* Είχατε αναγγείλει ότι την Παρασκευή θα ξεκινήσει η πληρωμή των επιδοτήσεων στους αγρότες, κάτι που δεν έγινε. Γιατί υπάρχουν καθυστερήσεις;

 

Δεν ισχύει ότι υπάρχουν καθυστερήσεις στις πληρωμές της εφετινής χρονιάς. Παρότι είναι το πρώτο έτος ισχύος της νέας ΚΑΠ και τα προβλήματα που είχαμε να λύσουμε ήταν, εκ των πραγμάτων, μεγάλα. Οι αγρότες της χώρας πληρώνονται, αύριο, Δευτέρα, το 90% της βασικής ενίσχυσης. Προτιμήσαμε να μπούμε στον Δεκέμβριο, ώστε να μπορούμε, βάσει του κοινοτικού κανονισμού, να δώσουμε το 90% και όχι το 70%. Είναι περίπου 1 δισ. ευρώ που διοχετεύεται στην ελληνική περιφέρεια και θα δώσει ανάσα ρευστότητας. Διαμαρτυρίες πάντα υπήρχαν και πάντα θα υπάρχουν, αλλά να ξέρετε ότι πληρώνουμε νωρίτερα από πολλές άλλες χώρες.

 

Πάντως, βρήκαμε καθυστερήσεις προηγούμενων χρόνων που μπορούν πραγματικά να θεωρηθούν εξοργιστικές: για βιολογικά, εξισωτική αποζημίωση κ.λπ., που εκκρεμούν δύο, τρία, τέσσερα χρόνια… Τις περισσότερες εκκρεμότητες τις ξεκαθαρίσαμε και μέχρι 15 Δεκεμβρίου, πάντως πριν από τα Χριστούγεννα οι δικαιούχοι θα εισπράξουν τα λεφτά τους.

 

* Την εβδομάδα που πέρασε ψηφίστηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις βοσκήσιμες γαίες. Ποια προβλήματα λύνει;

 

Το νομοθέτημα είναι μέρος της προσπάθειας για παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Αποτελεί το πρώτο βήμα μιας συνολικότερης δυναμικής πολιτικής για τη διατήρηση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών ποιότητας που έχουν τα ελληνικά κτηνοτροφικά προϊόντα, παράλληλα με την απόλυτη προστασία των δασικών εκτάσεων, πράγμα που αναγνωρίζουν πλέον όλοι οι ειδικοί.

 

Στόχος του υπουργείου είναι, μαζί με το οριστικό νοικοκύρεμα και τη λύση ενός προβλήματος που μαστίζει τον χώρο, να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ώστε η ελληνική κτηνοτροφία και ιδίως η αιγοπροβατοτροφία να αποκτήσει τον «ζωτικό χώρο» που θα της επιτρέψει να μειώσει το κόστος διατροφής των ζώων και συνεπώς το κόστος παραγωγής, να ενισχύσει και να ταυτοποιήσει την ποιότητα των προϊόντων, να αυξήσει την προστιθέμενη αξία, την εμπορική ζήτηση και συνεπώς το εισόδημα των κτηνοτρόφων. Δηλαδή να συνδεθεί στη συνείδηση Ελλήνων και ξένων καταναλωτών ως ένα προϊόν προερχόμενο από ένα ειδικού τύπου, εκτατικό, φυσικό, ποιοτικό μοντέλο εκμετάλλευσης.

 

Επιπλέον εξασφαλίζεται ότι οι Έλληνες κτηνοτρόφοι θα εισπράττουν έγκαιρα και χωρίς προβλήματα τις κοινοτικές ενισχύσεις που δικαιούνται και η χώρα δεν θα πληρώνει βαριά πρόστιμα – καταλογισμούς, όπως στο παρελθόν.

 

* Παράλληλα άνοιξε θέμα ανακτήσεων, αρχικά του “πακέτου Χατζηγάκη”, με την κατάθεση στο ίδιο νομοσχέδιο επίμαχης τροπολογίας. Ποια είναι η σκοπιμότητα αυτής της “ρύθμισης”;

 

Είναι από τις πραγματικά εξοργιστικές περιπτώσεις, με εκείνους που δημιούργησαν το πρόβλημα να μας ζητάνε τώρα και τα ρέστα. Το «πακέτο Χατζηγάκη», που σύμφωνα με την Ε.Ε. δόθηκε κατά τρόπο παράνομο, αποτελεί επί πολλά χρόνια αντικείμενο διελκυστίνδας με τους Ευρωπαίους και κάθε κυβέρνηση προσπαθούσε μεταθέσει την «καυτή πατάτα» στην επόμενη. Είναι βέβαιον όμως ότι θα το βρούμε μπροστά μας. Εμείς διαπραγματευόμαστε το θέμα και προσπαθούμε όσο το δυνατόν να μειώσουμε τα ποσά -ήδη έχουμε καταφέρει πολλά. Θα δούμε πού θα καταλήξουμε.

 

Αυτή τη στιγμή όμως δεν φέραμε τροπολογία με την οποία αποφασίζουμε ανακτήσεις. Προβλέπεται ότι, αν τελικά γίνουν κάποτε ανακτήσεις από τους αγρότες, να γίνονται όχι με τη σημερινή, αυστηρή διαδικασία, αλλά με άλλη διαδικασία, ηπιότερη, σε βάθος χρόνου, μέσω υπουργικής απόφασης των τότε υπουργών Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ούτε είπα ότι θα κοροϊδέψουμε τους κουτόφραγκους και δεν θα εφαρμόσουμε την όποια απόφαση. Αυτό που είπα είναι ότι δεν πρόκειται εγώ ως υπουργός και ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση να πάρει την ευθύνη που ανήκει σε άλλους. Οποιαδήποτε απόφαση για ανακτήσεις από τον αγροτικό χώρο, αν τυχόν προκύψει τέτοιο θέμα επί θητείας μου, θα είναι συναπόφαση μέσα από τη Βουλή. Και ας έρθουν τότε οι συνάδελφοι του κυρίου Χατζηγάκη στη Ν.Δ., για παράδειγμα, να ψηφίσουν για να σταλούν ειδοποιητήρια στους αγρότες ή για να φορτωθεί η χώρα νέα πρόστιμα προς χάριν του πελατειακού τους συστήματος.

 

πηγή

Share This Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *