Υστατη προσπάθεια για συμβιβαστική λύση στα ανοιχτά μέτωπα, πριν το Eurogroup της Παρασκευής στη Μάλτα.
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης αναχωρούν εκτάκτως για τις Βρυξέλλες, προκειμένου να συμμετάσχουν σε ένα νέο γύρο συζητήσεων στο «Brussels Group».
Βασικό θέμα της συζήτησης, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, είναι το θέμα των συντάξεων, που παραμένει το μεγάλο «αγκάθι».
Η ελληνική πλευρά επιδιώκει μείωση στο 1% του ΑΕΠ σε δύο δόσεις το 2019 και το 2020, ωστόσο, το ΔΝΤ επιμένει για εφάπαξ μείωση από το 2019, δηλαδή άμεση κατάργηση της προσωπικής διαφοράς, που θα επιφέρει με΄λιωση έως 40% σε πάνω από ένα εκατομμύριο συντάξεις.
Οι δύο υπουργοί θα συνεχίσουν τετ-α-τετ τις διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών ώστε να βρεθεί μια «χρυσή τομή» στα εκκρεμή ζητήματα που αποτελούν «αγκάθια», όπως τα εργασιακά, τα ενεργειακά και το συνταξιοδοτικό και να δοθεί λύση έστω και στο… παρά πέντε.
Πληροφορίες αναφέρουν πως ο υπουργός Οικονομικών θα έχει κύκλο επαφών με τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, τον Ευρωπαίο Επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί και το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ.
«Καμία σχέση με την πραγματικότητα τα καταστροφολογικά σενάρια»
«Η κυβέρνηση στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης πραγματοποιεί κύκλο επαφών σε όλα τα επίπεδα», επεσήμαναν νωρίτερα κύκλοι του Μαξίμου και προσέθεταν: «Καταστροφολογικά σενάρια που βλέπουν το φως της δημοσιότητας δεν έχουν την παραμικρή σχέση με την πραγματικότητα. Σύντομα, με την ολοκλήρωση των επαφών, θα υπάρξουν και οι σχετικές ανακοινώσεις», δίνοντας το στίγμα των αποψινών εξελίξεων.
Μέσα σε όλα αυτά την ανάδειξη των διαφωνιών της με την άποψη του Bόλφανγκ Σόιμπλε πως αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα είναι αύξηση της παραγωγικότητας και όχι ελάφρυνση του χρέους επιχείρησε η Κριστίν Λαγκάρντ η οποία μιλώντας σε εκδήλωση του American Enterprise Institute στην Ουάσιγκτον απέφυγε να αναφερθεί στην δεύτερη αξιολόγηση.
Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ ερωτηθείσα σχετικά σχολίασε: “Η Ελλάδα έχει βελτιώσει την παραγωγικότητα της οικονομίας της τα τελευταία χρόνια. Δεν ταυτίζομαι με τον Σόιμπλε ο οποίος λέει πως η Ελλάδα χρειάζεται αύξηση παραγωγικότητας και όχι ελάφρυνση χρέους.
Πάντως όπως μετέδωσε ο Π. Βαλασόπουλος στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 με τον Νίκο Χατζηνικολάου, ο γερμανός υφυπουργός Οικονομικών, Γενς Σπαν, προχώρησε σε δηλώσεις σχετικά με το ελληνικό ζήτημα, ανέφερε πως η Ελλάδα θα πρέπει να εφαρμόσει επιτέλους τις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να έχουμε συμφωνία, ενώ κατηγόρησε τον γερμανό ΥΠΕΞ Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, λέγοντας πως έδωσε λανθασμένες εντυπώσεις κατά την παρουσία του στην Αθήνα.