Στις Βρυξέλλες ο Τσίπρας για προσφυγικό και χρέος

6 Min Read

Ο Αλ. Τσίπρας μεταβαίνει στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής με θέμα το προσφυγικό. Οι πιέσεις της ΕΕ για συνεργασία με Τουρκία και η στάση της Ελλάδας.

Mε τις θέσεις της Ελλάδας για το καυτό θέμα του μεταναστευτικού/προσφυγικού, αλλά και για το ζήτημα του ελληνικού χρέους στις αποσκευές του ο Αλέξης Τσίπρας μεταβαίνει σήμερα στις Βρυξέλλες, προκειμένου να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής με θέμα την αντιμετώπιση του μεγαλύτερου προσφυγικού ρεύματος των τελευταίων δεκαετιών.

Στο τραπέζι της Συνόδου, αλλά και το βράδυ, στο δείπνο των ηγετών, θα τεθεί τόσο το θέμα της Συρίας όσο και οι σχέσεις και η δύσκολη συνεργασία Ε.Ε. και Τουρκίας, την ώρα που η Ελλάδα απορρίπτει την ευρωπαϊκή πρόταση για κοινές περιπολίες με την Τουρκία στο Αιγαίο και προετοιμάζει την άμυνά της απέναντι στις πιέσεις που θα δεχτεί, κυρίως από τις χώρες του Βορά.

Άλλωστε, η διαχείριση του προσφυγικού καθώς και το επικείμενο ταξίδι της Γερμανίδας καγκελαρίου στην Τουρκία, ήταν το αντικείμενο συζήτησης στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε το απόγευμα της Τετάρτης ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με τη Γερμανίδα καγκελάριο ‘Αγγελα Μέρκελ. Παράλληλα συζητήθηκε και το θέμα της εφαρμογής της συμφωνίας καθώς και τα βήματα της υλοποίησης με στόχο την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την έναρξη της συζήτησης για την διευθέτηση του χρέους. Αυτό θα επαναλάβει ο πρωθυπουργός και στους υπόλοιπους ευρωπαίους ηγέτες, υπογραμμίζοντας τη βούλησή του για ταχεία ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης, ώστε να ανοίξει το επόμενο διάστημα η δύσκολη συζήτηση για το χρέος.

Η κουβέντα Τσίπρα – Μέρκελ αναμένεται να συνεχιστεί και στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, όπου οι δύο ηγέτες θα έχουν εκ νέου συνάντηση, την πρώτη τους μετά τις εκλογές της 20ης Σεπτέμβρη και με πληθώρα θεμάτων στην ατζέντα.

Χαρακτηριστική δήλωση των πιέσεων που δέχεται η ελληνική πλευρά είναι οι επίμονες δηλώσεις του προέδρου της Κομισιόν Ζ.Κ. Γιούνκερ, ο οποίος την Τετάρτη ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση «να επανεξετάσει τη θέση της, γιατί θα ήταν πολύ χρήσιμο να συνεργαστούν οι ναυτικές δυνάμεις των δυο χωρών υπό ευρωπαϊκή εποπτεία, ώστε να επιτηρείται αυτή η πύλη εισόδου».

Πυρετός συσκέψεων

Σημειώνεται ότι η επιχειρησιακή διαχείριση του προσφυγικού, ο συντονισμός των συναρμόδιων υπουργείων, αλλά και οι θέσεις της χώρας στη Σύνοδο Κορυφής, έχουν εξεταστεί στις διυπουργικές συσκέψεις, των τελευταίων ημερών. Στη σύσκεψη της Τρίτης προγραμματίστηκε η ολοκλήρωση των έργων και υποδομών των κέντρων υποδοχής και ταυτοποίησης προσφύγων και συζητήθηκαν πτυχές του συντονισμού της διαχείρισης των προσφυγικών ρευμάτων καθώς και ο ορισμός συντονιστών στα νησιά πρώτης υποδοχής.

Η κυβέρνηση προσέρχεται στη σημερινή Σύνοδο στις Βρυξέλλες με ατζέντα που αφορά τόσο στα θέματα της υλοποίησης των υποχρεώσεων της ελληνικής πλευράς απέναντι στην Ευρώπη, με τα hot spots στα πέντε ελληνικά νησιά, δηλαδή τα κέντρα καταγραφής και ταυτοποίησης, όσο και για τα ζητήματα που θέτει η ελληνική πλευρά στην Ευρώπη. Αυτά αφορούν, μεταξύ άλλων, την επανεγκατάσταση (resetllement) των προσφύγων σε χώρες της Ευρώπης και τη μετεγκατάσταση (relocation) των προσφύγων σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Τι θα ζητήσει και τι θα δώσει η Ελλάδα

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, κεντρικό ζήτημα για την κυβέρνηση, ενόψει και της επίσκεψης της Γερμανίδας καγκελαρίου στην Τουρκία, είναι η διαδικασία ταυτοποίησης και επανεγκατάστασης να πραγματοποιείται απευθείας από την γείτονα χώρα (που αποτελεί την τελευταία χώρα από την οποία περνούν στην Ελλάδα) προς τις ευρωπαϊκές χώρες. Μείζον επιχείρημα για αυτό το ελληνικό αίτημα είναι ότι με αυτόν τον τρόπο θα αποφεύγονται νέες τραγωδίες με ανθρώπους που πνίγονται στο Αιγαίο.

Ένα ακόμη σημαντικό ζήτημα που ενδιαφέρει την Ελλάδα και για το οποίο η Ευρώπη δεν έχει λάβει ακόμα πρωτοβουλίες, αφορά, κατά τις ίδιες πληροφορίες, στο γεγονός ότι σημαντικό τμήμα των προσφυγικών ροών που υποδέχεται η χώρα (πέραν των Σύρων) αποτελείται από Αφγανούς πρόσφυγες, που προέρχονται από εμπόλεμες ζώνες και για τους οποίους θα πρέπει να αναγνωρίζεται ο προσφυγικός χαρακτήρας.

Επιπλέον, στις θέσεις της ελληνικής ατζέντας συμπεριλαμβάνονται και αντισταθμιστικές ενέργειες (τεχνική και οικονομική υποστήριξη) που θα πρέπει να αναληφθούν εκ μέρους της Ευρώπης, ώστε να είναι υποστηρικτική, για τα νησιά που αποτελούν τις κύριες πύλες εισόδου προσφύγων. Ακόμα, αφορούν και στην αύξηση των εκταμιεύσεων από τα ευρωπαϊκά κονδύλια.

Βild: Ο Τσίπρας ζήτησε επιπλέον κονδύλια

Ο Αλέξης Τσίπρας συνομιλώντας με την Άνγκελα Μέρκελ ζήτησε και επιπλέον χρήματα για την προσφυγική κρίση. Αυτό αναφέρει η γερμανική εφημερίδα Bild, επικαλούμενη ελληνικές κυβερνητικές πηγές. Κατά την διάρκεια της 40λεπτης τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν χτες το απόγευμα οι δύο ηγέτες, ο Έλληνας πρωθυπουργός διαβεβαίωσε τη Γερμανίδα καγκελάριο ότι η Ελλάδα θα συμμετέχει ενεργά στο θέμα της προσφυγικής κρίσης με στόχο να ανακόψει την ροή των προσφύγων από την Τουρκία.

 

Πηγή

Share This Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Exit mobile version