Στις συσκευασίες γαλακτοκομικών προϊόντων θα αναγράφεται υποχρεωτικά η χώρα προέλευσης

lamianow
By lamianow Add a Comment
3 Min Read

Εντός των ημερών θα τεθεί σε διαβούλευση η υποχρεωτική αναγραφή της χώρας προέλευσης πάνω σε όλες τις συσκευασίες των γαλακτοκομικών προϊόντων, όπως ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευάγγελος Αποστόλου μιλώντας το πρωί στη Βουλή.

«Είναι και αυτό ένα μέτρο κατά των ελληνοποιήσεων, ενώ το ίδιο θα εφαρμοστεί πλέον στο σύνολο της ζωικής παραγωγής, ώστε φθάνοντας και στο χασάπη, στον κρεοπώλη, να αναφέρεται η χώρα προέλευσης του κρέατος. Αυτά είναι πάρα πολύ σημαντικές παρεμβάσεις», είπε ο κ. Αποστόλου κληθείς να απαντήσει σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού της ΝΔ Μαρίας Αντωνίου για τις παράνομες «ελληνοποιήσεις» αγροτικών προϊόντων.

-Advertisement-

Ο υπουργός αναγνώρισε πως η πλήρης αντιμετώπιση του προβλήματος δεν είναι εφικτή, ενημέρωσε όμως ότι υπάρχει συνεργασία με άλλα υπουργεία ώστε να ενταθούν οι έλεγχοι σε σημεία εισόδου. Στο πλαίσιο αυτό το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζεται να εγκαταστήσει σε πέντε πύλες εισόδου στη χώρα μας, όπου παρουσιάζονται ιδιαίτερα αυξημένα αυτά τα φαινόμενα, συστήματα σκαναρίσματος όλων των φορτωτικών εγγράφων-τιμολογίων. Ταυτόχρονα θα σκανάρεται όλη η πρώτη ύλη που εισάγεται στη χώρα μας και αφορά τον αγροτικό χώρο. Στην προσπάθεια αντιμετώπισης του φαινομένου παράνομων «ελληνοποιήσεων» αγροτικών προϊόντων, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σχεδιάζει να ορίσει συγκεκριμένες πύλες εισόδου για συγκεκριμένα προϊόντα ώστε να μην είναι δυνατό να εισάγονται στη χώρα από άλλες πύλες εισόδου. Ο κ. Αποστόλου αναφέρθηκε ειδικότερα στην πατάτα από την Αίγυπτο η οποία θα εισάγεται στον Πειραιά. Δεν θα εισάγεται από άλλες περιοχές και στη διαδρομή της, για παράδειγμα, από την Ηλεία μέχρι να έρθει στον Πειραιά, να αλλάζει χώρα προέλευσης.

Το ζήτημα των παράνομων «ελληνοποιήσεων» αγροτικών προϊόντων έθεσε η βουλευτής της ΝΔ Μαρία Αντωνίου η οποία αναφέρθηκε στην Καστοριά, μια περιοχή που ενώ οι αγρότες με κόπο και θυσίες έχουν πιστοποιήσει προϊόντα όπως είναι τα φασόλια και τα μήλα Καστοριάς, ως προϊόντα γεωγραφικής ένδειξης, τα οποία προστατεύονται από τις κοινοτικές νομοθεσίες, πλήττονται από το φαινόμενο των παράνομων «ελληνοποιήσεων».

Η βουλευτής κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για να προστατεύσει την παραγόμενη ελληνική εγχώρια παραγωγή αφήνοντας έδαφος για αθρόες εισαγωγές ξένων προϊόντων, που βαφτίζονται ελληνικά και πωλούνται ως ελληνικά. Είπε ακόμη ότι και ελάχιστοι έλεγχοι που πραγματοποιούνται, περιορίζονται κυρίως σε συσκευασμένα προϊόντα και οι επιτήδειοι δρουν ανενόχλητοι στους υπαίθριους και σε άλλους χώρους, παράγκες και αποθήκες, με συνέπεια τεράστια ζημία για τους αγρότες και παραγωγούς που δεν περιορίζεται μόνο στη μείωση του εισοδήματός τους.

- Advertisement -
Share This Article
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *