Το σημαντικό κενό που υπάρχει στον εκπαιδευτικό μας σύστημα για τους αποφοίτους των Εργαστηρίων Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης & Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ), αναδεικνύει με κοινοβουλευτική ερώτησή τους ο Βουλευτής Φθιώτιδας Θέμης Χειμάρας μαζί με 12 ακόμα βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.
Απευθυνόμενοι στην Υπουργό Παιδείας κ. Κεραμέως και στον Υπουργό Εργασίας κ. Βρούτση, οι Βουλευτές αναφέρονται στο σημαντικό πρόβλημα για το οποίο, 36 σύλλογοι γονέων & κηδεμόνων μαθητών ΕΕΕΕΚ σε όλη την χώρα έχουν κινητοποιηθεί τα τελευταία χρόνια. Πάγιο και δίκαιο αίτημά τους, είναι η δημιουργία μια νέας μετα-γυμνασιακής δομής διά βίου εκπαίδευσης, εργασίας και φροντίδας, η οποία να αποτελεί συνέχεια των ΕΕΕΕΚ και να περιλαμβάνει διδασκαλία βασικών μαθημάτων, καθώς και ποικίλες δραστηριότητες εργασιοθεραπείας, φυσικοθεραπείας, ψυχοκινητικής αγωγής κλπ.
Στην χώρα μας λειτουργούν εκπαιδευτικές δομές ΑμεΑ σε πρωτοβάθμιο επίπεδο (Ειδικά Νηπιαγωγεία & Δημοτικά) και δευτεροβάθμιο επίπεδο (ΕΕΕΕΚ & ΕΕΛ), μέχρι την ηλικία των 20-22 ετών. Δεδομένου όμως ότι οι μαθητές των ΕΕΕΕΚ είναι στην πλειονότητά τους άτομα με σοβαρές αναπηρίες και βαριά νοητική υστέρηση, όταν αποφοιτούν από τα ΕΕΕΕΚ επιστρέφουν στο οικογενειακό τους περιβάλλον και αποκόπτονται από οποιαδήποτε περαιτέρω πρόσβαση σε εκπαίδευση, επαγγελματική φροντίδα ή κατάρτιση.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην συνεχίζεται η εκμάθηση δεξιοτήτων, να σταματά η προετοιμασία τους για αυτόνομη διαβίωση, να χάνονται σταδιακά όσα κατακτήθηκαν κατά την διάρκεια των σπουδών τους και να επιβαρύνεται σε σημαντικό βαθμό η ψυχολογική και σωματική τους κατάσταση. Επιπλέον σε πολλές περιπτώσεις το οικογενειακό περιβάλλον αδυνατεί να παρέχει επαρκή φροντίδα, λόγω σοβαρών προβλημάτων που και αυτό αντιμετωπίζει.
Σε αυτό το κοινωνικό αίτημα ανταποκρίνονται οι ερωτώντες βουλευτές, αποσκοπώντας στην περαιτέρω ανάδειξη του ζητήματος και στην δρομολόγηση λύσεων από την πλευρά των αρμόδιων υπουργείων.
Ο Βουλευτής σε δήλωσή του, αναφέρει: «Η Πολιτεία οφείλει να στέκεται δίπλα στα Άτομα με Ειδικές Ικανότητες και τις οικογένειές τους. Μαζί με 12 ακόμα Βουλευτές, ζητάμε με ερώτηση, τη στήριξη της διά βίου εκπαίδευσης και τη δημιουργία νέας μετα-γυμνασιακής δομής για τους αποφοίτους των ΕΕΕΕΚ, ώστε να εξασφαλίζεται, και μετά την ηλικία των 22 ετών, η δημιουργική απασχόληση και η φροντίδα τους.
Ξεκινώντας από τα αυτονόητα, χτίζουμε μια κοινωνία πιο δίκαιη και ισότιμη.»
Από το Γραφείο Τύπου