Αύριο έχει προγραμματιστεί να συζητηθεί το θέμα για την αλλαγή χρήσης του πολύπαθου κτιρίου της “οικίας Ιόλα” σε εκθεσιακό χώρο και κέντρο πολιτιστικών δραστηριοτήτων τρεις δεκαετίες μετά τον θάνατο του Αλέξανδρου Ιόλα
Από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεοτέρων Μνημείων πρόκειται να ‘’περάσει’’ το έργο για την αποκατάσταση της Βίλας Ιόλα, προχωρώντας ένα βήμα παραπάνω τη σύνθετη διαδικασία αδειοδότησης κι εγκρίσεων για το ιστορικό διατηρητέο μνημείο στην Αγία Παρασκευή, το οποίο παραμένει αναξιοποίητο εδώ και δεκαετίες κι έχει ενταχθεί σε χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς πόρους.
Αύριο 25/6 στο ΚΣΝΜ έχει προγραμματιστεί να συζητηθεί το θέμα καταρχάς για την αλλαγή χρήσης του κτιρίου της “οικίας Ιόλα” σε εκθεσιακό χώρο και κέντρο πολιτιστικών δραστηριοτήτων. Επιπλέον, θα συζητηθεί και η μελέτη αποκατάστασης για τη «δημιουργική επανάχρηση» του ακινήτου , την οποία προωθεί ο δήμος με χρηματοδότηση ύψους 2,5 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, η πρώην πρώην κατοικία του μεγάλου συλλέκτη έργων τέχνης Αλέξανδρου Ιόλα, 31 χρόνια μετά το θάνατό του, ήταν προ διετίας στα 12 πρώτα ανενεργά, εμβληματικά δημοτικά κτίρια τα οποία εντάσσονται στη δράση «Δημιουργική Επανάχρηση Δημοτικής Ακίνητης Περιουσίας» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» (ΕΠΑνΕΚ).
Η ιστορία του εμβληματικού χώρου από το 1998, ξεκινάει τη δεκαετία του 1960 όταν ο διάσημος συλλέκτης έργων τέχνης και γκαλερίστας Αλέξανδρος Ιόλας αποκτά το κτήμα του στην Αγία Παρασκευή Αττικής και κτίζει τη βίλα του, η οποία σχεδιάστηκε από τον Δημήτρη Πικιώνη, τον Γιάννη Τσαρούχη και τον Παύλο Καλαντζόπουλο.
Πριν από δύο δεκαετίες, το 1998 η βίλα χαρακτηρίστηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού ως διατηρητέο ιστορικό μνημείο (σ.σ. γεγονός πάντως το οποίο δεν στάθηκε εμπόδιο ώστε να γλιτώσει από τους βανδαλισμούς και τα …γκράφιτι) και δύο χρόνια αργότερα το κτήμα που την περιβάλει χαρακτηρίστηκε, με τροποποίηση του εγκεκριμένου Ρυμοτομικού Σχεδίου Αγίας Παρασκευής (ΦΕΚ 451, 31-8-2000), ως «Κέντρο Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων» του Δήμου. Από τότε η απόκτηση του κτήματος και της βίλας από το Δημόσιο αποτέλεσε διαρκή στόχο των Κυβερνήσεων και των Δημοτικών αρχών.
Στόχος τώρα του δήμου είναι η «ανάδειξη του σε πολιτιστικό τοπόσημο αντάξιο του ονόματος και της ιστορίας του», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται. Το ακίνητο αποκτήθηκε από το δήμο το 2017 και το 2018 υποβλήθηκε στο ΕΣΠΑ η πρόταση για «δημιουργική επανάχρηση της ιδιοκτησίας Ιόλα στο Δήμο Αγίας Παρασκευής» Η πρόταση του δήμου Αγίας Παρασκευής περιλαμβάνει, για το κτίριο τη λειτουργία του ως πολιστικού κυττάρου με δράσεις «ιδιαίτερου Τεχνολογικού Επιστημονικού καλλιτεχνικού ενδιαφέροντος», ενώ για τον περιβάλλοντα χώρο προβλέπεται η πλήρης αποκατάστασή του.
πηγή: newmoney.gr