Στην «Πράσινη Εβδομάδα» στο Βερολίνο, μια από τις μεγαλύτερες και παλαιότερες εκθέσεις αγροτικών προϊόντων και τροφίμων στον κόσμο, παραβρέθηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου, συνοδευόμενος από τον γενικό γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων Χαράλαμπο Κασίμη.
Ο κ. Αποστόλου είχε, μεταξύ άλλων, συναντήσεις με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Γεωργίας Φιλ Χόγκαν, ο οποίος στο τέλος του μήνα θα επισκεφθεί την Ελλάδα, αλλά και με τον Γερμανό υπουργό Τροφίμων και Αγροτικής Οικονομίας Κρίστιαν Σμιτ, ο οποίος εξέφρασε τη βούλησή του να στηρίξει την προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης. Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν να έχουν ιδιαίτερη συνάντηση στο περιθώριο του επόμενου Συμβουλίου Υπουργών στις 15 Φεβρουαρίου.
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης επισκεπτόμενος τα περίπτερα των ελληνικών συμμετοχών -μεταξύ των οποίων οι Περιφέρειες Κρήτης και Πελοποννήσου- συνεχάρη τους εκθέτες και σημείωσε πόσο σημαντική είναι η εξωστρέφεια του κλάδου που υπηρετείται και με τη συμμετοχή στις μεγάλες διεθνείς εκθέσεις. Υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι το συγκριτικό πλεονέκτημα της Ελλάδας δεν μπορεί να είναι η ποσότητα αλλά η ποιότητα, καθώς οι κλιματολογικές συνθήκες, η βιοποικιλότητα και οι τρόποι καλλιέργειας δίνουν προϊόντα εξαιρετικής ποιότητας, τα οποία πρέπει να αναδειχθούν κατάλληλα.
Ανέδειξε επίσης τη σημασία της τυποποίησης, χωρίς την οποία είναι πολύ δύσκολο τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα να προωθηθούν με αξιώσεις στις διεθνείς αγορές.
Στο πλαίσιο της έκθεσης διοργανώνεται συνέδριο υπό την αιγίδα του γερμανικού υπουργείου Τροφίμων και Αγροτικής Οικονομίας και με τη συμμετοχή 64 Υπουργών και Υφυπουργών Γεωργίας και Τροφίμων. Κεντρικό θέμα φέτος είναι η κάλυψη των επισιτιστικών αναγκών των σύγχρονων πόλεων.
Όπως ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Αποστόλου:
Η κάλυψη των διατροφικών αναγκών των κατοίκων των αστικών κέντρων αποτελεί σήμερα πρόκληση που αντιμετωπίζεται με κατάλληλο σχεδιασμό και αποτελεσματική εφαρμογή μέτρων αγροτικής πολιτικής.
Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση στοχεύοντας στην παραγωγή ασφαλών και ποιοτικών αγροτικών προϊόντων, και την εξασφάλιση της ευημερίας των κατοίκων των αγροτικών περιοχών της χώρας, που παράγουν αυτά τα προϊόντα.
Παράλληλα, καθοριστικής σημασίας παραμένει η υιοθέτηση αειφόρων γεωργικών πρακτικών και δράσεων που συμβάλλουν στη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας.
Στην περίπτωση που η ζωική και φυτική βιοποικιλότητα ενός τόπου χαθούν, τότε και η ποιότητα της τροφής θα χαθεί, ενώ και ο τοπικός πολιτισμός και η υγεία του πληθυσμού θα έχουν τις επιπτώσεις τους.