Στην “φάκα” 48χρονος Βούλγαρος που “απέσπασε” 45.000 ευρώ!

lamianow
By lamianow Add a Comment
7 Min Read

Συνελήφθη, χθες το απόγευμα στη Λιβαδειά, ένας 48χρονος υπήκοος Βουλγαρίας, μέλος οργανωμένης εγκληματικής ομάδας, σκοπός της οποίας ήταν η συστηματική και εξακολουθητική εξαπάτηση πολιτών.

Ο εντοπισμός και η σύλληψή του, είναι αποτέλεσμα άμεσης κινητοποίησης και συντονισμένης επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Λιβαδειάς, με την συνδρομή αστυνομικών της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ., μετά από απόπειρα εξαπάτησης ημεδαπής, σε περιοχή της Λιβαδειάς.

-Advertisement-

Στο πλαίσιο της ενδελεχούς αστυνομικής έρευνας του Τμήματος Ασφαλείας Λιβαδειάς, προέκυψε ότι τα μέλη της σπείρας, εφαρμόζοντας συγκεκριμένη μεθοδολογία και τρόπο προσέγγισης, κατάφεραν να αποσπάσουν από τα θύματά τους χρηματικά ποσά που υπερβαίνουν τις 45.000 ευρώ, ενώ σε άλλες περιπτώσεις αποπειράθηκαν να αποσπάσουν επιπλέον 170.000 ευρώ.

Αναλυτικότερα, τηλεφωνούσαν σε ανυποψίαστους πολίτες (κυρίως σε ηλικιωμένους), προσποιούμενοι συνήθως τους αστυνομικούς ή συγγενικά τους πρόσωπα και ακολούθως με το πρόσχημα ότι οικείοι τους έχουν εμπλακεί σε θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα, απαιτούσαν χρήματα που κυμαίνονταν από 5.000 έως 60.000 ευρώ, προκειμένου οι εμπλεκόμενοι συγγενείς τους να αποφύγουν τις συνέπειες από το δήθεν θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα.

Μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις, οι δράστες προσποιούνταν τα ίδια τα τέκνα των υποψήφιων θυμάτων τους, τα οποία είχαν εμπλακεί στου υποτιθέμενο τροχαίο ατύχημα, εκλιπαρώντας για βοήθεια, με σκοπό να δημιουργήσουν συνθήκες σύγχυσης και ψυχολογικής φόρτισης στους παθόντες και ακολούθως να πετύχουν την άμεση είσπραξη των χρημάτων που απαιτούσαν.

- Advertisement -

Όπως διακριβώθηκε, ο συλληφθείς, μαζί με άλλα μέλη της σπείρας τα στοιχεία ταυτότητας των οποίων διερευνώνται, ενέχονται σε τουλάχιστον 4 περιπτώσεις απάτης και 17 απόπειρες απάτης σε βάρος πολιτών. Συγκεκριμένα:

  • Την 16-11-2016, στον Αλμυρό Βόλου, απέσπασαν από ημεδαπή το χρηματικό ποσό των 15.000 ευρώ.
  • Την 23-11-2016, στην Αγριά Βόλου, απέσπασαν από ημεδαπή το χρηματικό ποσό των 2.000 ευρώ, διάφορα χρυσαφικά και 12 λίρες.
  • Την 29-11-2016, στα Φάρσαλα, απέσπασαν από ημεδαπή το χρηματικό ποσό των 18.000 ευρώ.
  • Την 9-12-2016, στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης, απέσπασαν από ημεδαπή το χρηματικό ποσό των 10.700 ευρώ.
  • Την 4-1-2017, σε περιοχές της Λιβαδειάς, αποπειράθηκαν να αποσπάσουν, σε 17 διαφορετικές περιπτώσεις, χρηματικά ποσά από πολίτες.

Από τους αστυνομικούς κατασχέθηκαν ένα Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο και δύο κινητά τηλέφωνα, ως μέσα διευκόλυνσης για την τέλεση των ανωτέρω αδικημάτων.

Το προανακριτικό έργο διενεργεί το Τμήμα Ασφαλείας Λιβαδειάς, ενώ ο συλληφθείς, θα οδηγηθεί στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Λιβαδειάς.

 

Προτροπές της ΓΕΠΑΔ Στερεάς στους πολίτες

Στοχεύοντας στην πρόληψη και αποφυγή παρόμοιων περιστατικών, η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Στερεάς Ελλάδας προτρέπει τους πολίτες:

  • να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν να τους πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού, με το πρόσχημα επείγουσας ανάγκης συγγενικού – φιλικού προσώπου (π.χ. νοσηλεία σε νοσοκομείο). Το ίδιο μπορεί να προσπαθήσουν και τηλεφωνικά. Για τους ίδιους λόγους να μην ενδίδουν σε προτροπές για συνάντηση (ραντεβού κ.λπ.).
  • σε περιπτώσεις που άγνωστοι επικαλούνται έκτακτη ανάγκη γνωστού -συγγενικού τους προσώπου, να επιδιώκουν πάντα να επικοινωνούν οι ίδιοι τηλεφωνικά με το γνωστό – συγγενικό τους πρόσωπο, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται. Η επικοινωνία να γίνεται με δικό τους τηλέφωνο και κατόπιν δικής τους πρωτοβουλίας και να μην δέχονται να μιλάνε με άτομο, το οποίο κάλεσαν οι άγνωστοι.
  • σε κάθε περίπτωση, να δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να παραδώσουν χρήματα, εάν δεν εμφανιστούν οι γνωστοί-συγγενείς τους.
  • να έχουν πάντα διαθέσιμους τους τηλεφωνικούς αριθμούς, με τους οποίους να επικοινωνούν σε περίπτωση ανάγκης (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Νοσοκομεία, στενοί συγγενείς κ.α.).
  • να συγκρατούν τα χαρακτηριστικά των δραστών, καθώς και τα οχήματα με τα οποία κινούνται (αριθμό κυκλοφορίας, μάρκα οχήματος, χρώμα κ.λπ.), για να βοηθήσουν το έργο των διωκτικών αρχών.
  • Να ενημερώνουν πάντα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος τους.

 

-Advertisement-
=Advertisement=

Απάτη με το πρόσχημα πρόκλησης τροχαίου ατυχήματος

Οι δράστες πραγματοποιούν αιφνιδιαστικές τηλεφωνικές κλήσεις σε πολίτες, προσποιούμενοι άλλοτε τους νοσοκομειακούς γιατρούς και άλλοτε τους αστυνομικούς ή δικηγόρους, υποστηρίζοντας ψευδώς ότι στενό συγγενικό τους πρόσωπο (συνήθως τέκνο τους), έχει προκαλέσει με υπαιτιότητά του τροχαίο ατύχημα, με συνέπεια τον θανάσιμο ή βαρύτατο τραυματισμό συνήθως ανήλικου παιδιού.

Προκειμένου να αποφευχθεί η φυλάκιση του συγγενικού τους προσώπου και να απεμπλακεί από τις επικείμενες ποινικές συνέπειες, απαιτούν την καταβολή σημαντικών χρηματικών ποσών, το ύψος των οποίων ποικίλλει, προσαρμοζόμενα σε κάθε υπόθεση ανάλογα με τη δεκτικότητα και την ευπιστία των θυμάτων.

Για να γίνουν πιο πειστικοί, έτεροι συνεργάτες παρεμβάλλονται στην τηλεφωνική επικοινωνία, αναλόγως του φύλου του συγγενικού τους προσώπου, προσποιούμενοι αυτό, εκλιπαρώντας για βοήθεια και ασκώντας αφόρητη ψυχολογική πίεση στα θύματα.

Στη συνέχεια και εφόσον τα θύματα έχουν πεισθεί, είτε εμφανίζονται στην οικία τους για την παραλαβή των χρημάτων, είτε δίνουν ραντεβού σε προκαθορισμένο από τους δράστες τόπο και χρόνο, πλησίον της οικίας.

Επισημαίνεται ότι στα τροχαία ατυχήματα ακολουθούνται πάντα από τις αστυνομικές Αρχές οι νόμιμες και προβλεπόμενες ενέργειες, υπό την καθοδήγηση των κατά τόπους Εισαγγελικών Αρχών και σε καμία περίπτωση δεν υφίστανται παρέκκλιση από αυτές, με την καταβολή χρηματικών ποσών.

Απάτη με τη μέθοδο νοσηλείας συγγενικού προσώπου

Οι δράστες πραγματοποιούν αιφνιδιαστικές τηλεφωνικές κλήσεις στα υποψήφια θύματα και εκμεταλλευόμενοι την αναστάτωση που προκαλείται, τους αναγγέλλουν ότι ένας στενός συγγενής τους εισήχθη εσπευσμένα σε κάποιο νοσοκομείο, λόγω τροχαίου ατυχήματος ή κάποιου άλλου εκτάκτου λόγου και απαιτούν χρήματα για να γίνει άμεσα κάποια ιατρική πράξη, συνήθως χειρουργική επέμβαση.

Επιπλέον, ζητούν από τα υποψήφια θύματα να μεταβούν αμέσως σε συγκεκριμένο σημείο, όπου τους «αναμένει» άνθρωπος του νοσοκομείου π.χ. ένας νοσηλευτής ή υπάλληλος του ΕΚΑΒ, για να παραλάβει τα χρήματα και να τα παραδώσει το ταχύτερο δυνατό στους γιατρούς.

Τα θύματα χρησιμοποιούν συνήθως την ίδια τηλεφωνική συσκευή στην οποία δέχθηκαν την κλήση για να καλέσουν στο κινητό τηλέφωνο το συγγενικό τους πρόσωπο, που «δήθεν» νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση. Μέσα στη σύγχυση τους δεν αντιλαμβάνονται ότι η «γραμμή» είναι ακόμη ανοιχτή με τους δράστες, οι οποίοι δεν τερμάτισαν την προηγούμενη κλήση.

Οι δράστες προσποιούνται ότι απαντούν στην κλήση των θυμάτων και «επιβεβαιώνουν» την άσχημη είδηση, παριστάνοντας για παράδειγμα κάποιον τραυματιοφορέα που κρατάει το κινητό του νοσηλευόμενου.

Share This Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *