Από την Βενετία στην Αθήνα -Από την Εκκλησία του Αγίου Μάρκου στην Αγία Βαρβάρα
-Μήνυμα πνευματικής ταυτότητας της Ευρώπης
Για πρώτη φορά το ιερό λείψανο της Αγίας Ελένης, θα ταξιδέψει εκτός Βενετίας, όπου φυλάσσεται, για να μεταφερθεί στην Ελλάδα. Το ταξίδι ξεκίνησε πριν από περίπου 1700 χρόνια καθώς μεταφέρθηκε στη Βενετία από την Κωνσταντινούπολη το 1211 μ.Χ. ενώ η μεταφορά του στην Αθήνα χαρακτηρίζεται ως ένα κορυφαίο γεγονός μνήμης για την Ελλάδα και την Ευρώπη.
Το ιερό λείψανο της Αγίας Ελένης έρχεται στην Αθήνα σήμερα Κυριακή 14 Μαίου με αφορμή τη συμπλήρωση 80 χρόνων του έργου της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος
Το ιερό λείψανο θα μεταφερθεί μαζί με τμήμα του Τιμίου Ξύλου και θα εκτεθούν σε προσκύνημα στον ιερό ναό της Αγίας Βαρβάρας, στον ομώνυμο δήμο της Αττικής μέχρι τις 15 Ιουνίου.
Το μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου είναι οτι η υποδοχή των λειψάνων της Αγίας Ελένης αναδεικνύει τη σημασία της Οικουμενικότητας και της πνευματικής ταυτότητας της Ευρώπης, καθώς η Ευρώπη χωρίς τη χριστιανική παράδοση και πίστη που την οικοδόμησε, δεν δύναται να υπάρξει.
Χιλιάδες πιστοί από όλη την Ελλάδα αναμένεται να παρακολουθήσουν την υποδοχή του ιερού λειψάνου της Αγίας Ισαποστόλου Ελένης, μητέρας του Μεγάλου Κωνσταντίνου, η υποδοχή του οποίου θα γίνει με τιμές αρχηγού κράτους, όπως έγινε το 2015 και με το ιερό λείψανο της Αγίας Βαρβάρας.
Οπως είπε στο “Πρώτο Θέμα” ο γενικός διευθυντής της Αποστολικής Διακονίας, Επίσκοπος Φαναρίου Αγαθάγγελος, το ιερό λείψανο θα μεταφερθεί στην Ελλάδα από τον ναό της Αγίας Ελένης στη Βενετία ενώ μαζί του θα μεταφερθεί και τεμάχιο Τιμίου Ξύλου με τα Αχραντα Πάθη του Χριστού.Η επίσημη υποδοχή θα γίνει στις 6.30 μ.μ. μπροστά από το δημαρχείο Αιγάλεω από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο και θα αντιφωνήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος ενώ στη συνέχεια θα παρατεθεί γεύμα προς τιμήν του Προέδρου της Δημοκρατίας . Τη δοξολογία θα προσφωνήσει ο Γενικός Διευθυντής της Αποστολικής Διακονίας Επίσκοπος Φαναρίου Αγαθάγγελος ενώ θα προηγηθεί η υποδοχή στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος, από τον Μητροπολίτη Μεσογαίας Νικόλαο . Από την πλευρά της κυβέρνησης θα είναι ο υφυπουργός Εξωτερικών Γ. Αμανατίδης και από την ΝΔ ο αντιπρόεδρος του κόμματος Κωστής Χατζη δάκης, εκπρόσωπός από το “Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ καθώς ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ και εκπρόσωποι από όλη την στρατιωτική ηγεσία, την Αστυνομία και την Πυροσβεστική , ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου , του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η κ. Μαριάννα Βαρδινογιάννη και εκπρόσωπος του Ρωμαιοκαθολικού Πατριάρχου Βενετίας και του Παπικού Συμβουλίου για την ενότητα των Χριστιανών , ο πρόεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας και πρέσβεις πολλών χωρών. Στο ναό η δοξολογία θα μεταδίδεται ταυτόχρονα στα αγγλικά, τα γαλλικά και τα ιταλικά. Θα ακολουθήσει ομιλία του Αρχιεπισκόπου που θα προσφέρει ως τιμητική διαμνημόνευση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το μετάλλιο των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης και αντίγραφο της θαυματουργής εικόνας της Αγίας Βαρβάρας. Μετά την λειτουργία του Αρχιεπισκόπου με μέλη της Ιεράς Συνόδου θα ακολουθήσει το απόγευμα λιτάνευση του σκηνώματος και του Τιμίου Ξύλου.
Η ανταπόκριση της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στο σχετικό αίτημα της Αποστολικής Διακονίας ήταν πολύ θετική Ευρώπης. Και όπως είπε ο κ. Αγαθάγγελος θα χτυπήσουν οι καμπάνες του Αγίου Μάρκου στην Βενετία ενώ την λιτάνευση στην Βενετία θα πλαισιώνει και η ιστορική φιλαρμονική της Βενετίας Di Tessera, η οποία θα έλθει και στην Αθήνα. Επίσης, ο Μητροπολίτης Ιταλίας Γεννάδιος έρχεται στην Αθήνα συνοδεύοντας το σκήνωμα και τον Τίμιο Σταυρό, με άδεια του Οικουμενικού Πατριαρχείου και του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.
Οπως λέει στο “Πρώτο Θέμα” ο Εκπρόσωπος Τύπου του Αρχιεπισκόπου Χάρης Κονιδάρης: “ Το γεγονός αυτό καθ ευατό αναδεικνύει την πνευματική και πολιτισμική ταυτότητα της Ευρώπης. Η Ευρώπη μπορεί πραγματικά να υπηρετεί τους λαούς της και να διακονεί τον άνθρωπο μόνο εάν τα θεμέλια της εξακολουθούν να είναι η αρχαία Ελληνική Γραμματεία, το Ρωμαικό Δίκαιο και ο Χριστιανισμός. Μακριά από τις χριστιανικές ρίζες της δεν είναι η Ευρώπη που οραματίστηκαν οι ιδρυτές της , δηλαδή η Ευρώπη της δικαιοσύνης και της αλληλεγγύης”.
Εξάλλου μεγάλα γεγονότα στα οποία πρωταγωνίστησαν ο Μέγας Κωνσταντίνος και η Αγία Ελένη, σφράγισαν την ιστορία της Ευρώπης και διαμόρφωσαν την ιστορία του κόσμου γενικότερα.
Πρόκειται για την απόφαση του Διατάγματος των Μεδιολάνων για ανεξιθρησκία που παύει τους διωγμούς κατά των Χριστιανών, την απόφαση για μεταφορά της πρωτεύουσας της αυτοκρατορίας από την Παλαιά στη Νέα Ρώμη, την Κωνσταντινούπολη, για τη σύγκληση της Α΄ εν Νικαία Οικουμενικής Συνόδου το 325, η οποία καταδίκασε τον Αρειανισμό, και την εύρεση του Τιμίου Σταυρού στους Αγίους Τόπους.
Οπως λέει ο επίσκοπος Αγαθάγγελος «τα γεγονότα αυτά προσδιόρισαν το περιεχόμενο της παγκόσμιας ιστορίας κατά τρόπο μοναδικό.
Η Αγία Ελένη είναι η πρώτη χριστιανή Αυτοκράτειρα. Η μία λειψανοθήκη είναι ανθρωπόμορφη αργυρή κεφαλή με στέμμα, η οποία παρουσιάζει το πρόσωπο κεκοιμημένης γυναικός και εμπεριέχει εντός αυτής τμήμα της κάρας. Η δεύτερη μεταλλική λειψανοθήκη έχει σχήμα ανθρώπινου σωματότυπου που εμπεριέχει στο εσωτερικό λείψανα της Αγίας αριθμημένα και σφραγισμένα. Επειδή η παράδοση των Δυτικών είναι να εμφανίζουν τα ιερά λείψανα ενδεδυμένα, γι’ αυτόν τον λόγο η Αποστολική Διακονία προσέφερε προς τιμήν της ένα επιβλητικό πορφυρό βυζαντινό ένδυμα. Σημειώνεται ότι το αρχικό ένδυμα της Αγίας Ελένης είναι στα χρώματα της ώχρας και είναι βενετσιάνικο.
Η Αγία Ελένη, που διακρίθηκε για το τεράστιο φιλανθρωπικό της έργο, συνδέεται με την εύρεση του Τιμίου Σταυρού στα Ιεροσόλυμα και ο ελληνικός λαός έχει συνδέσει πλήθος παραδόσεων μαζί της, στη Μικρά Ασία, την Κύπρο, τη Ρόδο, την Κάλυμνο, την Τήλο, στο Καστελόριζο, στη Νάξο, την Πάρο.Η προστάτιδα των χριστιανών Αγία Ελένη κοιμήθηκε το 328 μ.Χ. σε ηλικία 80 ετών.
Πηγή: protothema.gr