Οι τραγικές εξελίξεις στο Παρίσι και ο νέος φόβος για δημιουργία κλειστών συνόρων στην Ευρώπη έρχονται να ενισχύσουν την βασική θέση της Ελλάδας για την ανάγκη γρήγορης δημιουργίας hot spots στην Τουρκία.
Με την Τουρκία να γνωρίζει πολύ καλά πόσο κρίσιμος είναι ο ρόλος της για την επίλυση του προσφυγικού και την πίεση που μπορεί να ασκήσει προς το Βερολίνο, και τις Βρυξέλλες η λύση δεν αναμένεται να δοθεί τόσο εύκολα.
Η Άγκυρα ζητά ανταλλάγματα που έχουν να κάνουν με την κατάργηση της βίζας στην ΕΕ για Τούρκους υπηκόους, την ενταξιακή της πορεία και την χρηματοδότησή της με 3 δισ. ευρώ. Είναι σαφές πως το δίδυμο Ερντογάν – Νταβούτογλου, ενισχυμένο εκλογικά, θα διαπραγματευτεί πολύ σκληρά για να πετύχει τους στόχους του.
Η απελευθέρωση της βίζας είναι κάτι που εδώ και χρόνια και για τουριστικούς λόγους δεν βλέπει αρνητικά η ελληνική πλευρά με την προϋπόθεση να ενεργοποιηθούν οι συμφωνίες επανεισδοχής. Η υψηλή χρηματοδότηση που ζητά η Άγκυρα πρέπει να συνδεθεί με άμεσα αποτελέσματα στην διακοπή των προσφυγικών ροών. Στο μεγάλο κύκλο των συζητήσεων που αναμένεται να ξεκινήσουν το Κυπριακό θεωρείται σίγουρο πως δεν θα μείνει έξω από το κάδρο. Άγνωστό παραμένει αν η άλλη πλευρά θα επιχειρήσει να θέσει θέμα και με τους υδρογονάνθρακες στο Αιγαίο.
Στόχος του Αλέξη Τσίπρα από την επίσκεψη του στην Τουρκική πρωτεύουσα την Τετάρτη είναι, μεταξύ άλλων, η Ελλάδα να αναλάβει την πρωτοβουλία των κινήσεων και ένα ρόλο διαμεσολαβητή στις διαπραγματεύσεις που θα ξεκινήσουν με την ΕΕ για το προσφυγικό.
Σε κάθε περίπτωση επιθυμεί να συνδιαμορφώσει την ατζέντα της Συνόδου Κορυφής ΕΕ – Τουρκίας που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες πριν τις 29 Νοεμβρίου.
Αυτό που θέλει να αποφύγει η ελληνική πλευρά είναι η Άγκυρα να επιχειρήσει να παρακάμψει την Ελλάδα συνομιλώντας απευθείας είτε με την Γερμανία είτε με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Μέχρι τώρα τον διάλογο των Βρυξελλών με την Τουρκία έχει αναλάβει ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Φρανς Τίμερμαν με τη στάση των γειτόνων να μην είναι αρνητική μπροστά στις διαφαινόμενες προτάσεις των κρατών μελών της Γηραιάς Ηπείρου.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ο πρωθυπουργός με την επίσκεψη του στην Άγκυρα, μεθαύριο θα επιχειρήσει να αλλάξει το επόμενο χρονικό διάστημα τον χάρτη των προσφυγικών ροών και να αποφύγει η χώρα μας την υποχρέωση να δημιουργήσει επιπλέον θέσεις τους ερχόμενους μήνες.
Η δημιουργία hot spots στην Τουρκία αποτελεί, σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, τη μοναδική λύση στον προσφυγικό πρόβλημα με την καταγραφή – ταυτοποίηση και την μετεγκατάσταση προς την Ευρώπη να γίνεται κατευθείαν από τα ηπειρωτικά της γειτονικής χώρας. Η άμεση έναρξη των διαβουλεύσεων με κεντρικό ερώτημα «πώς οι πρόσφυγες θα σταματήσουν να θεωρούν τον Αιγαίο ως μοναδική οδό διαφυγής» οδήγησαν και τον πρωθυπουργό να προγραμματίσει γρήγορα την επίσκεψή του στην Άγκυρα πριν ακόμα η νέα Τουρκική κυβέρνηση σχηματιστεί.
Συμμάχους σε αυτή την προσπάθεια ο Αλέξης Τσίπρας έχει τόσο τον πρόεδρο του ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος στηρίζει το ελληνικό ταξίδι στην Άγκυρα, καθώς και άλλους Ευρωπαίους ηγέτες οι οποίοι έχουν εξουσιοδοτήσει την πρωθυπουργό να μεταφέρει στην Τουρκία την ευρωπαϊκή ατζέντα για το προσφυγικό.
Την δημιουργία των hot spots στην Ελλάδα και την Ιταλία, όπως έχει αρχικά συμφωνηθεί, προκρίνει η Γερμανική πλευρά, χωρίς όμως να εμφανίζεται αρνητική στο ελληνικό αίτημα.
Ο πρωθυπουργός συνοδευόμενος από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα και την κυβερνητική εκπρόσωπο Όλγα Γεροβασίλη θα βρεθούν στην Κωνσταντινούπολη την Τρίτη, όπου το βράδυ, σύμφωνα με τον μέχρι τώρα προγραμματισμό, θα παρακολουθήσουν με τον Αχμέτ Νταβούτογλου τον φιλικό ποδοσφαιρικό αγώνα Ελλάδας – Τουρκίας. Στην Κωνσταντινούπολη, εκτός απροόπτου, ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο.
Την Τετάρτη το πρωί στην Άγκυρα θα γίνει η συνάντηση με τον Αχμέτ Νταβούτογλου και το βράδυ με τον Ταγίπ Ερντογάν.
Στην ατζέντα των συναντήσεων, εκτός από το προσφυγικό, αναμένεται να τεθούν θέματα οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας, η πώληση της Finansbank από την Εθνική, καθώς και το Κυπριακό με διπλωματικές πηγές να θεωρούν πως έχει μπει ήδη σε μια πολύ κρίσιμη φάση.