Πολιτική θύελλα προκάλεσε η πρωτοβουλία του επικεφαλής της ΑΔΑΕ, Χρήστου Ράμμου, να στείλει επιστολές στον πρόεδρο της Βουλής, στα κόμματα και στον υπουργό Δικαιοσύνης με τις οποίες ενημερώνει ότι η Αρχή εντόπισε νόμιμες επισυνδέσεις για έναν υπουργό και πέντε αξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων
Πολιτική θύελλα προκάλεσε η πρωτοβουλία του επικεφαλής της ΑΔΑΕ, Χρήστου Ράμμου, να στείλει επιστολές στον πρόεδρο της Βουλής, στα κόμματα και στον υπουργό Δικαιοσύνης με τις οποίες ενημερώνει ότι η Αρχή εντόπισε νόμιμες επισυνδέσεις για έναν υπουργό και πέντε αξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων. Η κυβέρνηση απέδωσε πολιτικά κίνητρα στον κ. Ράμμο, ενώ ο κ. Αλέξης Τσίπρας, που συναντήθηκε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ζήτησε παραίτηση του πρωθυπουργού, με την κόντρα να μεταφέρεται σήμερα στη Βουλή.
Θύελλα με τις επιστολές Ράμμου
Την οξύτατη αντίδραση της κυβέρνησης προκάλεσε χθες η πρωτοβουλία του επικεφαλής της ΑΔΑΕ, Χρήστου Ράμμου, να αποστείλει στον πρόεδρο της Βουλής, στα κόμματα και στον υπουργό Δικαιοσύνης επιστολή, με την οποία γνωστοποιεί τα αποτελέσματα των ελέγχων της Ανεξάρτητης Αρχής για τηλεφωνικές παρακολουθήσεις. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Οικονόμου απέδωσε στον κ. Ράμμο φιλοδοξία «να καταστεί πολιτικός παράγοντας σε μια ευαίσθητη περίοδο», προσδίδοντας κίνητρα κατεξοχήν πολιτικά στις επιλογές του ενώ μίλησε για «περίεργη προνομιακή σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον πρόεδρό του».
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην επιστολή Ράμμου αναφέρεται ότι εντοπίστηκαν στοιχεία για νόμιμες επισυνδέσεις κατόπιν άρσης απορρήτου για έξι πρόσωπα: έναν υπουργό για το διάστημα από τον Νοέμβριο του 2020 μέχρι τον Ιανουάριο του 2021 και για πέντε αξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων από τον Ιούλιο του 2020 μέχρι τον Μάιο του 2022. Τα πρόσωπα που αφορά η άρση απορρήτου δεν αναφέρονται ονομαστικά. Περιγράφονται οι ιδιότητές τους καθώς, σύμφωνα με πηγές της ΑΔΑΕ, οποιαδήποτε άλλη αναφορά προσκρούει στις πρόνοιες του νόμου περί προσωπικών δεδομένων. Σε σχέση με την αιτιολόγηση της άρσης απορρήτου, υπάρχει παραπομπή σε αναφορές για λόγους εθνικής ασφαλείας.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι η κυβέρνηση στηρίζει την έρευνα της Δικαιοσύνης για πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης των επισυνδέσεων, καθώς και ότι αυτές δεν ήταν σε γνώση του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης. Οσον αφορά τις κινήσεις και τις επιλογές του κ. Ράμμου, ο κ. Οικονόμου είπε ότι κατά παράβαση του νόμου προσέφυγε στους παρόχους κινητής τηλεφωνίας, αν και η ΑΔΑΕ διατηρεί στα αρχεία της πλήρη φάκελο με τις διατάξεις άρσης απορρήτου, καθ’ υπέρβασιν αρμοδιότητος υπέβαλε αίτημα να παραστεί στην επιτροπή Θεσμών και αγνόησε στη λήψη αποφάσεων την Ολομέλεια της ΑΔΑΕ. Επιπλέον, του καταλόγισε ότι ενώ υπήρχε συχνή επικοινωνία του με στελέχη και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, δεν επιδιώχθηκε ποτέ επικοινωνία με τον πρωθυπουργό. «Τα όσα εδώ και καιρό πράττει ο επικεφαλής της ΑΔΑΕ συνιστούν βαρύτατο ατόπημα», δήλωσε ο κ. Οικονόμου, ο οποίος, επίσης, κάλεσε τον κ. Αλέξη Τσίπρα «να αναλογιστεί τις πολιτειακές του ευθύνες».
Ο φάκελος
Οξύτατη αντίδραση της κυβέρνησης, που εγκάλεσε τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ για «περίεργη προνομιακή σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον πρόεδρό του».
Οι επιστολές του κ. Ράμμου προς τον πρόεδρο της Βουλής, τα κόμματα και τον υπουργό Δικαιοσύνης ήρθαν σε συνέχεια της κοινοποίησης των στοιχείων στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος βγήκε από το ραντεβού με τον κ. Ράμμο, χθες, κρατώντας έναν φάκελο. Πηγές της ΑΔΑΕ αναφέρουν ότι το περιεχόμενο του φακέλου είναι το ίδιο ακριβώς που απηύθυνε ο πρόεδρος της Αρχής και στους υπόλοιπους παραλήπτες. Οσον αφορά τη λίστα παραληπτών, οι ίδιες πηγές προσθέτουν ότι πρόκειται για τους θεσμούς στους οποίους, σύμφωνα με το Σύνταγμα, λογοδοτούν οι Ανεξάρτητες Αρχές. «Θεωρήσαμε ότι δεν είναι σωστό να ενημερώσουμε μόνο τον κ. Τσίπρα –αν και αυτός είχε υποβάλει το αίτημα– αλλά όλους τους πολιτειακούς παράγοντες», αναφέρεται σχετικά.
Ο κ. Ανδρουλάκης
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, αφού παρέλαβε την επιστολή του επικεφαλής της ΑΔΑΕ, κατηγόρησε την κυβερνητική πλειοψηφία ότι απαγορεύει τη νόμιμη ενημέρωση της Βουλής για το θέμα και πρόσθεσε ότι «όλα αυτά συνιστούν διολίσθηση στον αυταρχισμό και εκθέτουν τη χώρα διεθνώς», ενώ κάλεσε τον πρωθυπουργό «να απαντήσει στα αμείλικτα ερωτήματα που ανακύπτουν για το κράτος δικαίου και την εθνική μας ασφάλεια» και «να προκαλέσει άμεσα την ενημέρωση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για τα ευρήματα της έρευνας της ΑΔΑΕ».
Την έκτακτη σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας ζήτησε και ο γ.γ. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος κάλεσε τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση να δώσουν εξηγήσεις και να αναλάβουν τις ευθύνες τους. «Αυτή την απόδοση ευθυνών δεν πρόκειται να την αποφύγει κανείς, ούτε η κυβέρνηση της Ν.Δ. ούτε εκείνα τα κόμματα, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, που έχουν βάλει την υπογραφή τους σε αυτό το θεσμικό πλαίσιο του “βούρκου”, των παρακολουθήσεων, του αυταρχισμού και της συγκάλυψης», τόνισε ο γ.γ. του ΚΚΕ.
Η Ελληνική Λύση σε ανακοίνωσή της υπογραμμίζει ότι «ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ οφείλει να ενημερώσει το Κοινοβούλιο, όπως ορίζει το συνταγματικό του καθήκον, για το σύνολο των ευρημάτων της Αρχής».
Διπλή παρέμβαση από Αλ. Τσίπρα σε Προεδρικό, Βουλή
Του Αντώνη Αντζολέτου
Από τις 13 Ιανουαρίου η «Κ» είχε δημοσιεύσει πως ο Αλέξης Τσίπρας σχεδιάζει να ενημερώσει την Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το θέμα των παρακολουθήσεων. Εξερχόμενος από το Προεδρικό Μέγαρο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε πως «ο πρωθυπουργός των υποκλοπών, της εκτροπής και της συγκάλυψης οφείλει να αναλάβει τις έτσι κι αλλιώς αμετάθετες πολιτικές του ευθύνες. Και οφείλει να πράξει αυτό που θα έπραττε οποιοσδήποτε άλλος πρωθυπουργός σε ευρωπαϊκή χώρα, σε ευρωπαϊκό κράτος δικαίου, να παραιτηθεί». Σε πολύ σκληρή γλώσσα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για ένα εγκληματικό δίκτυο που λειτουργούσε εντός του Μεγάρου Μαξίμου και καθοδηγούνταν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Ο Γιάννης Οικονόμου απάντησε πως «με το αποψινό παραλήρημα του κ. Τσίπρα έξω από το Προεδρικό Μέγαρο ολοκληρώθηκε η μεθόδευση που μήνες τώρα βρίσκεται σε εξέλιξη. Με υλικό που εδώ και καιρό έχουν στη διάθεσή τους ρυπαρά δίκτυα προχωράει σε ατεκμηρίωτα, ευφάνταστα και πλήρως αναληθή συμπεράσματα».
Κρίσιμη σύσκεψη
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», αμέσως μετά τη συνάντηση με τον Χρήστο Ράμμο στα γραφεία της ΑΔΑΕ, όπου ενημερώθηκε για τα αποτελέσματα των ερευνών και του επιδόθηκε και σχετικός φάκελος, ο κ. Τσίπρας συγκάλεσε τρίωρη σύσκεψη με τα μέλη του Πολιτικού Σχεδιασμού και του επικοινωνιακού επιτελείου. Ολοι συμφώνησαν πως το γεγονός ότι πλέον υπάρχει ένα επίσημο έγγραφο που πιστοποιεί τις επισυνδέσεις είναι «μείζον» θέμα και συζητήθηκε το ενδεχόμενο να κατατεθεί πρόταση δυσπιστίας από τον ΣΥΡΙΖΑ. Μέλος της σύσκεψης ανέφερε στην «Κ» πως «λογική συνέπεια» της συζήτησης και χωρίς διαφωνίες ήταν να αναληφθεί η πρωτοβουλία της πρότασης δυσπιστίας. Εκεί καταλήγει άλλωστε, τόνιζαν, η κριτική που έχει ασκηθεί έως τώρα. Τις τελικές αποφάσεις θα πάρει ο τέως πρωθυπουργός, με κομματικές και κοινοβουλευτικές πηγές να μη διαψεύδουν ούτε να επιβεβαιώνουν τις πληροφορίες. Ο Αλέξης Τσίπρας θα πάρει τον λόγο κατά τη διάρκεια συζήτησης νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας.
Στελέχος της Κ.Ο. που μίλησε στην «Κ» και εμφανιζόταν διστακτικό με αυτή την πρωτοβουλία, τόνιζε πως η πλειοψηφία σε μια τέτοια περίπτωση θα αδράξει την ευκαιρία να «ανοίξει» τη συζήτηση σε άλλα θέματα πιο «βολικά» γι’ αυτήν. Η πλειοψηφία βεβαίως υπερθεμάτιζε και θύμιζε πως ο Αλέξης Τσίπρας στις 8 Δεκεμβρίου κάλεσε τον πρωθυπουργό να δεσμευθεί ότι θα παραιτηθεί αν αποδειχθεί η παρακολούθηση υπουργών και αξιωματικών του στρατού. Στελέχη της κυβέρνησης εμφανίζονταν θετικά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο υποστηρίζοντας: α) θα συγκρίνουμε συνολικά τις θητείες μας σε όλα τα επίπεδα, β) θα συσπειρωθεί πάλι η Ν.Δ., γ) θα εμφανιστεί ο εξαφανισμένος κ. Τσίπρας να μας πει για τις σακούλες με τα λεφτά που ακούστηκαν στο Ειδικό Δικαστήριο.
Στο ερώτημα τι θα πει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης από το βήμα της Βουλής, συνεργάτες του προέδρου ανέφεραν: «Ο Αλέξης Τσίπρας είναι θεσμικός και δεν πρόκειται να πει ονόματα ούτε στο πεζοδρόμιο ούτε στα τηλεοπτικά στούντιο, παρά μόνο όπως οφείλει από το βήμα της Βουλής στον ναό της Δημοκρατίας». Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου στη συνάντηση που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα δήλωσε: «Το Σύνταγμα και οι νόμοι προβλέπουν τη διαδικασία άρσης του απορρήτου, καθώς και την ενημέρωση των ενδιαφερομένων. Στη συγκυρία που διανύουμε, που είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, και στο διεθνές περιβάλλον που βρισκόμαστε, έχουν καθήκον οι αρμόδιες αρχές να προστατεύουν τόσο το αγαθό της εθνικής ασφάλειας, όσο και τα δικαιώματα των πολιτών. Είναι μια δύσκολη στάθμιση, έχει κόστος, αλλά βέβαια είναι αναγκαία».
kathimerini.gr