Ενα -ακομη- στατιστικό στοιχείο το οποίο έρχεται να ενισχύσει την ανησυχία που υπάρχει αναφορικά με την στελέχωση των δομών Υγειας της Στερεάς Ελλάδας φέρνει στην επιφάνεια η έρευνα της ΕΛ.ΣΤ.Α.Τ.
Όπως σημειώνει και στην σχετική ανάρτηση -σταχυολογωντας την έρευνα- ο Θοδωρής Δημόπουλος οι γιατροί στα Κέντρα Υγείας της Περιφέρειας μας μειώθηκαν κατά 8.2%.
Αναμφίβολα τα στοιχεία ανοίγουν τη συζήτηση αναφορικά με τους λόγους για τους οποίους συμβαίνει κάτι τέτοιο στην καρδιά της χώρας.
Διαβάστε σχετικά
Η Ελληνική Στατιστική Αρχή εξέδωσε την έκθεσή της, σχετικά με την απογραφή των Κέντρων Υγείας και των λοιπών Μονάδων παροχής Υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας υγείας για το έτος 2022.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που περιέχονται στην έκθεση:
Ο αριθμός του ιατρικού προσωπικού που απασχολείται στα Κέντρα Υγείας παρουσίασε μείωση κατά 4,3% το 2022 σε σχέση με το 2021 στο σύνολο της χώρας.
Το αντίστοιχο ποσοστό που καταγράφεται στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας είναι 8,2%. Αντίθετα, παρατηρείται αύξηση του ιατρικού προσωπικού το έτος 2022 σε σχέση με το 2021 στις Περιφέρειες Θεσσαλίας και Πελοποννήσου κατά 9,9% και 4,4%, αντίστοιχα.
Επιπροσθέτως, το προσωπικό λοιπών ειδικοτήτων των Κέντρων Υγείας της χώρας, μειώθηκε το 2022 σε σχέση με το 2021 κατά 1,2%, με το αντίστοιχο ποσοστό για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας να υπολογίζεται στο 6,8%. Αντίθετα, στις Περιφέρειες της Κρήτης και του Βορείου Αιγαίου το 2022 παρατηρείται σημαντική αύξηση σε σχέση με το 2021 κατά 15,8% και 6,7% αντίστοιχα.
Τέλος, σε ότι αφορά το νοσηλευτικό προσωπικό η θετική μεταβολή ανάμεσα στα δύο έτη είναι αναντίστοιχη άλλων Περιφερειών όπως της Πελοποννήσου (11,2%), των Ιονίων Νήσων (9,3%) και της Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης (5,6%).
Επισημαίνεται δε ότι, σύμφωνα με στοιχεία έκθεσης του ΟΟΣΑ που δημοσιεύθηκε στο πλαίσιο της Συνόδου των Υπουργών Υγείας των κρατών που τον συγκροτούν, η οποία έλαβε χώρα στις 23.01.2024, το 78% των ασθενών εμπιστεύονται τους παρόχους υπηρεσιών πρωτοβάθμιας υγειονομικής φροντίδας, περισσότερο από ό,τι εμπιστεύονται το σύστημα υγείας στο σύνολό του. https://t.ly/KfERs
Τα παραπάνω έρχονται σε συνέχεια των καταγραφών σε πρόσφατη έκθεση του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών όπου και επισημαίνεται ότι, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας κατέχει την τέταρτη υψηλότερη θέση στην περιφερειακή κατάταξη σχετικά με τις αυτοαναφερόμενες μη εξυπηρετούμενες ανάγκες για ιατρική φροντίδα. https://t.ly/LOdXG
Υπό το φως των ανωτέρω, η ανάγκη της επίσπευσης και συγκεκριμενοποίησης των στοχευμένων παρεμβάσεων – και στο πεδίο της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας – που θα προέλθουν μέσα από «διαπαραταξιακή συνεργασία» και συλλογική δράση, που θα λάβει χώρα σε περιφερειακό επίπεδο, καθίσταται επιτακτική.
Πηγή: Ελληνική Στατιστική Αρχή 🔗 https://t.ly/KUArJ
#health #primary #healthcare #centers #medics #doctors #professionals #workforce #ELSTAT #Hellenic #Statistical #Authority #Central #Greece #Sterea #Ellada #Στερεά #Ελλάδα #WorldHealthDay