Άρχισε από το πρωί του Σαββάτου η εφαρμογή της ενδιάμεσης λύσης του ευρωπαϊκού αριθμού άμεσης ανάγκης 112, όπως είχε δώσει εντολή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και υλοποιείται από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Από το πρωί του Σαββάτου απανωτά είναι τα μηνύματα τα οποία φτάνουν στα κινητά των πολιτών και στην περιοχή μας ώστε να είναι συνειδητοποιημένοι για τον ακραίο κίνδυνο σχετικά με τις πυρκαγιές.
Όπως έγινε γνωστό από την Πολιτική Προστασία, λειτουργούν πλέον τα δύο κέντρα του 112, καθώς ολοκληρώθηκε η εκπαίδευση όσων τα στελεχώνουν και πλέον θα μπορούν να στέλνονται μηνύματα στα κινητά όλων των πολιτών, σε ολόκληρη τη χώρα, 24 ώρες το 24ωρο για επτά μέρες την εβδομάδα. Μέχρι το τέλος του χρόνου που έχει οριστεί χρονοδιάγραμμα για την τελική λειτουργία του 112, στο πλαίσιο της ενδιάμεσης λύσης θα στέλνονται μηνύματα και CBS και SMS.
Στο μεταξύ ιδιαίτερα υψηλές είναι οι θερμοκρασίες σήμερα, Σάββατο, όπου σε συνδυασμό με τους ισχυρούς ανέμους θέτουν τη χώρα σε κατάσταση συναγερμού εξαιτίας του ακραίου κινδύνου για πυρκαγιές.
Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, σήμερα, Σάββατο 10 Αυγούστου αναμένεται γενικά αίθριος καιρός με τοπικές νεφώσεις τις απογευματινές ώρες στα βόρεια ηπειρωτικά.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 στα πελάγη 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα υποχωρήσει κατά 2 με 4 βαθμούς περίπου στην ανατολική Στερεά, την Εύβοια, την ανατολική Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες και τη βόρεια Κρήτη. Στην υπόλοιπη Ελλάδα θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα. Στην κεντρική Μακεδονία, την Ήπειρο, τη Θεσσαλία, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο θα φτάσει κατά τόπους τους 39 με 40 βαθμούς Κελσίου και στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα τους 38 βαθμούς Κελσίου.
Το μελτέμι που θα πνέει θα μειώνει το αίσθημα δυσφορίας που θα προκαλείται από τις υψηλές θερμοκρασίες σε πολλές περιοχές του Αιγαίου καθώς και σε αρκετές περιοχές της ανατολικής Στερεάς (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής) και Πελοποννήσου, ωστόσο αυτό είναι που κορυφώνει τον κίνδυνο πυρκαγιάς σε πολλές περιοχές.
Στην Αιτωλοακαρνανία αναμένονται 41 βαθμοί κελσίου, στη Θεσσαλία 40 βαθμοί, στην Κεντρική Μακεδονία και το Ιόνιο 37 βαθμοί και στα Δωδεκάνησα και την Αττική 36 βαθμοί.
Κόκκινος συναγερμός: Ακραίος ο κίνδυνος για πυρκαγιές
Την ίδια ώρα οι αρχές βρίσκονται σε ετοιμότητα, καθώς η χώρα έχει τεθεί σε κατάσταση συναγερμού σύμφωνα με το χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.
Αναλυτικότερα για σήμερα, Σάββατο 10 Αυγούστου, πολλές περιοχές της χώρας έχουν βαφτεί με κόκκινο χρώμα (κατηγορία κινδύνου 5).
‼️ ΕΚΤΑΚΤΟ: Κατάσταση Συναγερμού & πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε πολλές περιοχές της χώρας για αύριο 10/9 @perattikis@Regionofsterea @ppel_gov_gr@pde_rwg
Περισσότερα ℹ️ https://t.co/vmgeyXz5tK
Προσέχουμε & ενημερωνόμαστε @pyrosvestiki
Για οδηγίες➡️ https://t.co/RWnho0GbS2pic.twitter.com/8dQwBa7b3o— Civil Protection GR (@GSCP_GR) August 9, 2019
Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς – Κατάσταση Συναγερμού (κατηγορία κινδύνου 5) για τις εξής περιοχές:
- Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης και της νήσου Κυθήρων)
- Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ανατολική Βοιωτία , κεντρική και νότια Εύβοια)
- Περιφέρεια Πελοποννήσου (Κορινθία, Αργολίδα, Αρκαδία, ανατολική Λακωνία)
Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:
- Περιφέρεια Βόρειου Αιγαίου (Λέσβος, Χίος, Σάμος, Ικαρία)
- Περιφέρεια Νότιου Αιγαίου (Κυκλάδες)
- Περιφέρεια Πελοποννήσου
- Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (Εύβοια, Σκύρος Βοιωτία, Φθιώτιδα, Φωκίδα)
- Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (Αχαΐα, Ηλεία)
- Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (Ζάκυνθος)
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.
Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοίκαι να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.