Προ των ευθυνών τους βάζει το Συμβούλιο της Επικρατείας δήμους και κοινότητες, κρίνοντας ότι είναι εκείνοι που πρέπει να λαμβάνουν όλα τα μέτρα για την συντήρηση, κοπή, κλπ των δέντρων σε κοινόχρηστους χώρους. Γιατί σε περίπτωση ατυχήματος, ή θανάτου από την πτώση τους είναι οι οργανισμοί που πρέπει να αποζημιώσουν είτε τους τραυματίες ή τους συγγενείς τους.
Τέτοια ήταν η περίπτωση ενός 57χρονου από την Μακεδονία, ο οποίος βρήκε τραγικό θάνατο από πτώση κλαδιού, από ύψος 20 μέτρων, στο κεφάλι του. Ο άτυχος βιοπαλαιστής έχασε τη ζωή του το 2009, όταν βρισκόμενος σε ένα δημοτικό πάρκο μαζί με τη σύζυγό του έπεσε στο κεφάλι του ένα κλαδί από πεύκo, με αποτέλεσμα να διαγνωστεί με βαριά κρανιοεγκεφαλική κάκωση. Κατά την διάρκεια της διακομιδής του, ωστόσο απεβίωσε.
Η σύζυγος και τα ανήλικα παιδιά του διεκδίκησαν αποζημίωση, με τα διοικητικά δικαστήρια να αποφαίνονται (Εφετείο) ότι η αποκοπή του κλαδιού δεν έγινε εξαιτίας του ανέμου, όπως υποστήριζε ο δήμος, αλλά «αποκλειστικά στην παράλειψη των αρμοδίων οργάνων του Δήμου να προβούν στην συντήρηση του χώρου» του πάρκου που υπήρχε το επίμαχο δένδρο και «την λήψη των απαραίτητων μέτρων για την αποτροπή ενδεχόμενης πτώσης του δένδρου, ιδίως σε περίπτωση δυσμενών καιρικών συνθηκών».
Το Διοικητικό Εφετείο Κομοτηνής επιδίκασε ως χρηματική ικανοποίηση λόγω ψυχικής οδύνης, στην σύζυγο 60.000 ευρώ και από 30.000 ευρώ σε κάθε ένα από τα δύο παιδιά του 57χρονου, ενώ επιπρόσθετα επιδίκασε στην σύζυγο το ποσό των 44.280 ευρώ, ως αποζημίωση λόγω στέρησης διατροφής (σύνολο 164.280 ευρώ). Την απόφαση του Διοικητικού Εφετείου έκανε δεκτή και το Συμβούλιο της Επικρατείας.
ethnos