Στη θέση του επανέρχεται ο αποπεμθείς από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΕΕΛΠΝΟ Αθανάσιος Γιαννόπουλος.
Το ΣτΕ με σημερινή απόφασή του ακυρώνει τις υπουργικές αποφάσεις Ξανθού και Πολάκη, χαρακτηρίζοντάς την αντισυνταγματική και επαναφέρει στην θέση του προέδρου του ΚΕΕΛΠΝΟ τον καθηγητή Αθανάσιο Γιαννόπουλο.
Να θυμίσουμε πως το περασμένο Πάσχα ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης αποφάσισε να αποπέμψει τον τότε πρόεδρο του ΚΕΕΛΠΝΟ, Αθανάσιο Γιαννόπουλο. Ο τελευταίος προσέφυγε στο ΣτΕ και κατάφερε να λάβει προσωρινή αναστολή της απόφασης Πολάκη αλλά δεν θέλησε να επιστρέψει περιμένοντας την τελεσίδικη απόφαση του ΣτΕ.
Τότε ο κ. Γιαννόπουλος είχε δηλώσει μιλώντας στο ΣΚΑΙ ότι “δεν θέτω την προσωπική, πολιτική και πανεπιστημιακή μου πορεία υπό τα καπρίτσια του αναπληρωτή υπουργού υγείας κυρίου Πολάκη. Δυστυχώς αυτές είναι πρακτικές που παραπέμπουν σε άλλες εποχές”.
Τώρα ο καθηγητής δικαιώνεται από το ΣτΕ αποδεικνύοντας πως στην Αριστοτέλους λαμβάνουν αποφάσεις που δεν σκέπτονται και που η Ελληνική δικαιοσύνη κρίνει παράνομες.
Το σκεπτικό της απόφασης
Το Δ΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), με σειρά αποφάσεων του, ακύρωσε ως αντισυνταγματικές τις αναγκαστικές παραιτήσεις, των τριών τέως μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΕΕΛΠΝΟ, δηλαδή του πρώην πρόεδρου του ΚΕΕΛΠΝΟ, Αθανάσιου Γιαννόπουλου, του τ. αντιπρόεδρου, Ιωάννη Γιαννάκη και του τ. μέλους του, Δημητρίου Μπίτα, που έγιναν τον περασμένο Μάιο από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Παύλο Πολάκη.
Το ΣτΕ (αποφάσεις 1877/2016, κλπ) έκανε δεκτές τις αιτήσεις και των τριών, κρίνοντας ότι οι αποφάσεις της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας προσκρούουν στις διατάξεις του άρθρου 20 του Συντάγματος και στο άρθρο 6 του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας, που προβλέπουν ότι πριν την επιβολή διοικητικής ποινής, πρέπει να κληθεί να εκθέσει τις απόψεις του ο ελεγχόμενος.
Στις δικαστικές αποφάσεις αναφέρεται ότι δεν προκύπτει ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, πριν την έκδοση των επίμαχων αποφάσεων, με τις οποίες παύθηκαν από τα καθήκοντά τους, τους κάλεσε να εκθέσουν τις απόψεις τους για την αποδιδόμενη σε αυτούς πλημμελή εκτέλεση των καθηκόντων τους.