ΣτΕ: Αντισυνταγματικός ο νόμος, δεν κλείνουν τα κανάλια

lamianow
By lamianow Add a Comment
4 Min Read

Με ψήφους 14 έναντι 11- Τελικά επικράτησε η σκληρή γραμμή και  δεν δόθηκε προθεσμία για να διορθωθεί «εν λειτουργία» ο νόμος Παππά όπως ήταν η επικρατέστερη εκδοχή- Ο διαγωνισμός είναι σαν να μην έγινε ποτέ – Χρειάστηκαν δύο διαλείμματα στη συνεδρίαση για να αποφορτιστεί η ατμόσφαιρα

Κατέπεσε, από τη διευρυμένη  Ολομέλεια  του Συμβουλίου της Επικρατείας, ως αντισυνταγματικός ο  νόμος Παππά με τον οποίο παρακάμφθηκε το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο (ΕΣΡ) για τη διαδικασία χορήγησης των τηλεοπτικών αδειών.

-Advertisement-

Μετά από μια σκληρή νομική μάχη που κράτησε πάνω από 5:30 ώρες η Ολομέλεια του ΣτΕ αποφάσισε με ψήφους 14 έναντι 11 πως ο νόμος Παππά είναι αντισυνταγματικός.
Η απόφαση αιφνιδίασε διότι όλη την ημέρα το επικρατέστερο σενάριο, ήθελε την απόφαση να μιλά για αντισυνταγματικότητα του νόμου, αλλά παράλληλα να δίνει προθεσμία στην κυβέρνηση να τον «διορθώσει», με την συγκρότηση του ΕΣΡ.

Αντίθετα λοιπόν από τα αναμενόμενα φαίνεται πως επικράτησε η «σκληρή γραμμή» και δεν δόθηκε προθεσμία για να διορθωθεί «εν λειτουργία» ο νόμος Παππά , κάτι που σημαίνει πως ο διαγωνισμός είναι σαν να μην έγινε ποτέ.
Αυτό σημαίνει πως όλα τα υπάρχοντα κανάλια μένουν σε λειτουργία.

Ειδικότερα, ο  νόμος Παππά (νόμος 4339/2015 ) κρίθηκε από την Ολομέλεια  του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, κατά πλειοψηφία  (14 έναντι 11),  αντισυνταγματικός.

- Advertisement -
Οι  25 αντιπρόεδροι και  σύμβουλοι Επικρατείας του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου κατά την σημερινή πέμπτη κατά σειρά διάσκεψη,  μετά από έντονες νομικές αντιπαραθέσεις αποφάνθηκαν  ότι ο νόμος προσκρούει στις επιταγές του άρθρου 15 του Συντάγματος, το οποίο καθορίζει ως μόνο αρμόδιο όργανο για τη χορήγηση των τηλεοπτικών αδειών το ΕΣΡ.
Κατά την σημερινή διάσκεψη επικράτησε ένταση και αντιπαράθεση μεταξύ των δικαστών η πλειοψηφία των οποίων τάχθηκε υπέρ της αντισυνταγματικότητας του νόμου Παππά.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στις 5:30 ώρες που διήρκεσε η επίμαχη διάσκεψη έγιναν δύο διαλείμματα προκειμένου να  αποφορτιστεί η ατμόσφαιρα, ενώ κατά την διάρκεια των διαλειμμάτων είχαν δημιουργηθεί πηγαδάκια.

Η πρόταση η οποία δεν έγινε δεκτή από την πλειοψηφία του ΣτΕ και προτάθηκε  από αντιπρόεδρο, προέβλεπε  την  ενεργοποίηση του άρθρου 50 του Προεδρικού Διατάγματος 18/1989 που αφορά το Συμβούλιο της Επικρατείας, έτσι ώστε μέσα σε 6 μήνες   να συγκροτηθεί το ΕΣΡ και να αποφασίσει για το εάν η διαδικασία που τηρήθηκε για την  έκδοση  των τεσσάρων αδειών των  τηλεοπτικών σταθμών είναι ή όχι σύννομη ή αν αντιμετωπίζει άλλα προβλήματα τα οποία επιδέχονται θεραπείας (βελτιώσεων, κ.λπ.).

Και στην συνέχεια, η πρόταση που δεν πέρασε, προέβλεπε ότι θα επανέλθει και πάλι η Ολομέλεια του ΣτΕ με άλλη σύνθεση να κρίνει οριστικά τις προσφυγές των τηλεοπτικών σταθμών.

Φυσικά αφού ο νόμος Παππά κρίθηκε αντισυνταγματικός, οι δικαστές δεν προχώρησαν να εξετάσουν το ζήτημα του αριθμού (4) των αδειών που χορηγήθηκαν.

Εξερχόμενος της συνεδρίασης ο πρόεδρος του ΣτΕ κ. Σακελλαρίου, τόνισε στις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων πως «:Δεν μπορώ να κάνω καμία απολύτως δήλωση. Η διάσκεψη είναι μυστική».

Πάντως, κατά την προηγούμενη διάσκεψη της περασμένης Δευτέρας, ο εισηγητής της υπόθεσης σύμβουλος Επικρατείας, Γεώργιος Παπαγεωργίου  τάχθηκε υπέρ της συνταγματικότητας του νόμου Παππά.

Να σημειωθεί ότι στην εν λόγω Ολομέλεια συμμετείχαν 31 δικαστές, αλλά  δύο αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας και δεν συμμετέχουν, ένας είναι αναπληρωματικός και τρεις είναι πάρεδροι, οι οποίοι συμμετέχουν μεν αλλά δεν έχουν δικαίωμα ψήφου

protothema.gr

Share This Article
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *