Σταύρος Θεοδωράκης: O ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να δώσει εξηγήσεις για την υπόθεση Φλαμπουράρη

Δήμητρα Γιωτίδου
By Δήμητρα Γιωτίδου Add a Comment
12 Min Read

“Ζητάμε από τους Έλληνες πολίτες να σκεφτούν τις κυβερνήσεις που γνώρισαν τα προηγούμενα χρόνια και να αναλογιστούν: εκεί θα επιστρέψουμε; Με ένα μεγάλο ποσοστό θα πούμε στην επόμενη κυβέρνηση να ακούσει τη φωνή της κοινωνίας”, ανέφερε ο Σταύρος Θεοδωράκης στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ και τον Πάνο Χαρίτο.

Στη συνέχεια ο επικεφαλής του Ποταμιού αναφέρθηκε και στην υπόθεση Φλαμπουράρη λέγοντας: “Μια από τις προτεραιότητες του Ποταμιού είναι να αντιμετωπίσουμε το θέμα της διαφθοράς. Το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει σημαία την πάταξη της διαφθοράς δεν μας ενώνει. Έχουμε άλλη οπτική. Άλλωστε ένας υπουργός και μέντορας του κ. Τσίπρα, ο κ. Φλαμπουράρης, εμφανίζεται να έχει μετοχές σε μια τεχνική εταιρία και να παίρνει έργα από το κράτος, κατά την περίοδο που είναι υπουργός” και συνέχισε αναφέροντας: “Ως προς αυτό πρέπει να απαντήσει επίσημα ο ΣΥΡΙΖΑ. Όταν μιλάς για διαφθορά, πρέπει να μιλάς και για το δικό σου σπίτι, όχι μόνο για το σπίτι του άλλου. Όταν μπαίνεις στην πολιτική δεν μπορείς να συμμετέχεις σε δημόσια έργα. Δεν μπορείς να είσαι σε μια εταιρία”. Στη συνέχεια αναφέρθηκε και στην επόμενη μέρα των εκλογών λέγοντας: “Θέλουμε να οδηγήσουμε το πολιτικό σύστημα σε μικρούς και δίκαιους συμβιβασμούς, στο πλαίσιο μιας πολιτικής συμφωνίας που θα σώσει τη χώρα. Διότι η χώρα δεν έχει γλιτώσει ακόμη”, ενώ προσέθεσε ότι “ανεξαρτήτως του αποτελέσματος θα πρέπει άμεσα να δεσμευτούν οι πολιτικοί αρχηγοί που ψήφισαν τη συμφωνία, ότι για ένα διάστημα τριών ετών η χώρα δεν θα πάει σε εκλογές. Αυτή τη στιγμή προέχει η σταθερότητα στην οικονομία”.

-Advertisement-

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ο Σταύρος Θεοδωράκης, μεταξύ άλλων, είπε:

-Οι δημοσιογράφοι στο debate ήταν καλοί, αλλά το debate ήταν εκνευριστικό σε σχέση με τη συμπεριφορά των δύο αρχηγών. Με ενόχλησε η ελαφρότητα του κ. Τσίπρα και η μαγκιά του κ. Μεϊμαράκη. Περίμενα σε μια τέτοια αντιπαράθεση να μας πουν τι έχουν σκοπό να κάνουν στις 21 του μήνα και όχι να ρίχνουν τη μπάλα στην εξέδρα. Τα προβλήματα της χώρας τρέχουν με τέτοιο ρυθμό που επιβάλλεται οι δύο βασικοί διεκδικητές να δώσουν συγκεκριμένες απαντήσεις. Το Ποτάμι αντιθέτως λέει συγκεκριμένα πράγματα στον κόσμο.

– Ανεξαρτήτως του αποτελέσματος θα πρέπει άμεσα να δεσμευτούν οι πολιτικοί αρχηγοί που ψήφισαν τη συμφωνία, ότι για ένα διάστημα τριών ετών η χώρα δεν θα πάει σε εκλογές. Αυτή τη στιγμή προέχει η σταθερότητα στην οικονομία. Λέω λοιπόν να κάνουμε μια συμφωνία κυρίων ότι στα μεγάλα ζητήματα δεν θα σαμποτάρει ο ένας τον άλλον. Μόλις συμφωνήσουμε σε αυτά να συζητήσουμε ποιος θα κάνει κυβέρνηση.

- Advertisement -

– Με δεδομένο ότι το πρώτο κόμμα κάνει κυβέρνηση, το Ποτάμι θα συνομιλήσει με το νικητή των εκλογών όχι για να συμμετάσχει σε κυβέρνηση, αλλά για να συζητήσουμε τις προτεραιότητές μας. Το πιο σημαντικό τη δεδομένη στιγμή θα ήταν να συζητήσουμε και να δούμε που συγκλίνουμε και μετά θα αποφασίσουμε αν θα στηρίξουμε μια κυβέρνηση ή όχι.  Οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί πάντως δεν δείχνουν διάθεση να το συζητήσουμε.

– Εμείς λέμε ότι υπάρχουν τρεις προτεραιότητες. Πρώτον, οι δουλειές και η πάταξη της ανεργίας. Δεύτερον, η σύγκρουση με τη μικρή και μεγάλη διαφθορά. Τρίτον, η Παιδεία, ένας τομέας στον οποίο πρέπει να κάνουμε επανάσταση. Και φυσικά θέτουμε όρο για το ποια πρόσωπα θα κυβερνήσουν.

– Σε μεγάλες αποκρατικοποιήσεις θα ήταν καλό το ελληνικό Δημόσιο να κρατάει ένα ποσοστό. Αυτό έχει συμβεί και σε άλλες χώρες. Με ευχαρίστηση είδα ότι κάποια στιγμή ο Αλέξης Τσίπρας το ανέφερε ως λύση. Όμως δεν έχει γίνει τίποτα στον συγκεκριμένο τομέα. Χάσαμε πολύτιμο χρόνο με τις αποκρατικοποιήσεις. Έπρεπε να έχουν γίνει οι προγραμματισμένες αποκρατικοποιήσεις, ειδικά αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν βρήκε κάτι μεμπτό στις συμβάσεις της προηγούμενης κυβέρνησης. Είχαμε πει από την αρχή, εφόσον στις αποκρατικοποιήσεις υπάρχει οσμή σκανδάλου, να σταματήσουν αλλιώς να προχωρήσουν άμεσα.

– Η Ελλάδα χρειάζεται 100.000 θέσεις εργασίας κάθε χρόνο για τα επόμενα δέκα χρόνια έτσι ώστε να γυρίσουμε στις συνθήκες του 2008. Θα πρέπει λοιπόν στο γραφείο του επόμενου Πρωθυπουργού να υπάρχει αυτή η προτεραιότητα. Οι δουλειές αυτές θα προκύψουν μόνο μέσα από την ιδιωτική πρωτοβουλία. Πώς θα γίνει αυτό; Θα πρέπει να συνδέσουμε τη φορολογία των επιχειρήσεων με τις προσλήψεις που κάνουν. Αλλά θα πρέπει να συγκρουστούμε και με την Ευρώπη ως προς το εξής: η κυκλική ανεργία δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο από τους Έλληνες. Είναι υποχρέωση και των Ευρωπαίων. Και σ’ αυτό το θέμα έχουμε συμμάχους στην Ευρώπη. Πρέπει λοιπόν να υπάρξει μια σχετική επιδοματική πολιτική από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

– Ανήκουμε στην Ευρώπη, αλλά δεν θα αποδεχθούμε οποιαδήποτε πολιτική μας υποδείξουν. Έχουμε διαφωνίες με τη συντηρητική Ευρώπη. Έχουμε διαφωνίες με κάποιες βόρειες χώρες. Είναι αρνητικό στοιχείο ότι στην Ευρώπη αυξάνεται ο πλούτος και ταυτόχρονα ανεβαίνει και ο αριθμός των φτωχών. Δυστυχώς στην Ευρώπη μεγαλώνουν οι ανισότητες. Θα πρέπει λοιπόν να υπάρξει μια συμμαχία στην Ευρώπη. Λέγαμε στον κ. Τσίπρα να φέρει μια συμφωνία για να μην κλείσουν οι τράπεζες. Έπρεπε να την έχει φέρει τη συμφωνία πριν βγει η Ελλάδα από το πρόγραμμα. Το παραδέχθηκε ο ίδιος ο κ. Τσίπρας ότι καθυστέρησε να φέρει τη συμφωνία.

– Υπήρχαν κάποιοι στον ΣΥΡΙΖΑ που έλεγαν “και τι έγινε αν κλείσουν οι τράπεζες” γιατί νόμιζαν ότι οι τράπεζες είναι για τους πλούσιους. Το πρόβλημα με το κλείσιμο των τραπεζών και των capital controls δεν είναι μόνο η ταλαιπωρία των συνταξιούχων. Είναι ότι μειώθηκαν οι εξαγωγές μας γιατί δεν είχαμε τη δυνατότητα να πάρουμε πρώτες ύλες.

– Μια από τις προτεραιότητες του Ποταμιού είναι να αντιμετωπίσουμε το θέμα της διαφθοράς. Το σημαντικότερο είναι να αντιμετωπίσουμε το θέμα της διαφθοράς. Το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει σημαία την πάταξη της διαφθοράς δεν μας ενώνει. Έχουμε άλλη οπτική. Άλλωστε ένας υπουργός και μέντορας του κ. Τσίπρα, ο κ. Φλαμπουράρης, εμφανίζεται να έχει μετοχές σε μια τεχνική εταιρία και να παίρνει έργα από το κράτος, κατά την περίοδο που είναι υπουργός. Ως προς αυτό πρέπει να απαντήσει επίσημα ο ΣΥΡΙΖΑ. Ήταν λάθος και θα το διορθώσουν; Θα ακυρώσουν τη σύμβαση; Τι θα γίνεις; Όταν μιλάς για διαφθορά, πρέπει να μιλάς και για το δικό σου σπίτι, όχι μόνο για το σπίτι του άλλου. Όταν μπαίνεις στην πολιτική δεν μπορείς να συμμετέχεις σε δημόσια έργα. Δεν μπορείς να είσαι σε μια εταιρία.

– Είπαμε από την πρώτη στιγμή στη Βουλή ότι στηρίζουμε την κυβέρνηση για να σπάσει το τρίγωνο πολιτικής-media-τραπεζών. Εκείνοι επέλεξαν να μην κάνουν τίποτα. Ξέρετε γιατί; Γιατί προτιμούν να έχουν έναν νόμο στο συρτάρι και να απειλούν λέγοντας “αν δεν γίνει αυτό που θέλω, θα βγάλω τον νόμο”. Εμείς είπαμε να δοθούν νέες τηλεοπτικές άδειες, όχι όμως μόνο με οικονομικά κριτήρια. Στην Ισπανία ξέρετε τι έκαναν; Συμμετείχαν υποχρεωτικά στα κανάλια, οργανώσεις τύπου ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Επιπλέον, δεν μπορεί να αποφασίζει για τις τηλεοπτικές άδειες ο εκάστοτε υπουργός. Πρέπει να υπάρχει μια ανεξάρτητη Αρχή. Δεν μπορεί οι άδειες να δίνονται από έναν υπουργό γιατί θα υπάρξουν νέες σχέσεις διαπλοκής.

– Πρέπει να υπάρχει ευρωπαϊκή πολιτική για την προσφυγιά. Δεν μπορεί να αποφασίζει μόνη της η Γερμανία πώς θα αντιμετωπιστεί το προσφυγικό. Η πρότασή μας είναι ότι πρέπει να υπάρξει ευρωπαϊκή πολιτική. Θα πρέπει οι πρόσφυγες που φτάνουν την ίδια στιγμή να ταυτοποιούνται σε πλοία της FRONTEX και να διασπείρονται σε όλη την Ευρώπη μέχρι να επανέλθει η κανονικότητα στη χώρα τους. Όμως η κυβέρνηση, μη κάνοντας τίποτα τόσους μήνες, έδωσε στο εξωτερικό την εικόνα μιας ανοχύρωτης πολιτείας. Από την πρώτη στιγμή είπα στον κ. Τσίπρα: «βάλε κάποιον άνθρωπο να συντονίζει». Μου είπε ότι υπερβάλλω και τέσσερις μέρες μετά βγήκε ο ΟΗΕ και είπε ακριβώς το ίδιο πράγμα. Ας μην ξεχνάμε όμως και τη ΝΔ η οποία έχασε κάποιες εκατοντάδες εκατομμύρια τα προηγούμενα χρόνια από την απουσία μεταναστευτικής πολιτικής. Όταν έχεις ένα τέτοιο πρόβλημα χρειάζεσαι στρατηγείο, δεν χρειάζεται να έχεις ένας υπουργό που να λέει φιλοσοφίες. Εμείς ζητήσαμε να ανοιχτούν εγκαταλελειμμένα στρατόπεδα για να γίνουν χώροι φιλοξενίας αλλά δεν το δέχονταν ο υπουργός Άμυνας, ο κ. Καμμένος.

– Δεν θα καθοδηγήσουμε εμείς τους Ευρωπαίους Πρωθυπουργούς. Πρέπει να γίνει μια συνάντηση κορυφής για το μεταναστευτικό και να υπάρξουν εμπειρογνώμονες που θα αποφασίσουν μια σειρά από μέτρα τα οποία θα αφορούν και τα πολεμικά μέτωπα, και όχι μόνο τη διαχείριση του προβλήματος. Οι αρχηγοί των κρατών υποχρεούνται να καθίσουν και να μιλήσουν για τις μεγάλες προσφυγικές ροές. Δεν μπορεί οποιαδήποτε χώρα να σηκώσει μόνη της το βάρος από αυτό το προσφυγικό τσουνάμι. Επιπλέον πρέπει να γίνει μια συμφωνία με την Τουρκία -ακόμη κι αν χρειαστεί να χρηματοδοτηθεί- για να ελέγχονται εκεί οι μεταναστευτικές ροές.

– Ζητάμε από τους Έλληνες πολίτες να σκεφτούν τις κυβερνήσεις που γνώρισαν τα προηγούμενα χρόνια και να αναλογιστούν: εκεί θα επιστρέψουμε; Όσοι αναγνωρίζουν λοιπόν ότι το Ποτάμι είχε μια θετική συμβολή τους τελευταίους επτά μήνες, πρέπει να ψηφίσουν Ποτάμι. Θα είναι ήττα για εμάς να κινηθούμε κάτω από το αποτέλεσμα των προηγούμενων εκλογών. Θέλουμε να είμαστε πολύ πάνω από το προηγούμενο ποσοστό μας για να πούμε στην κυβέρνηση “άκου τη φωνή της κοινωνίας”. Θέλουμε να οδηγήσουμε το πολιτικό σύστημα σε μικρούς και δίκαιους συμβιβασμούς, στο πλαίσιο μιας πολιτικής συμφωνίας που θα σώσει τη χώρα. Διότι η χώρα δεν έχει γλιτώσει ακόμη.

– Υπάρχουν πολλά πράγματα που μας κρατούν σε απόσταση από το ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ. Νομίζω όμως ότι το μεγάλο χρέος του ελληνικού λαού είναι να δυναμώσει το Ποτάμι. Το Ποτάμι που αύριο κάνει κάτι μοναδικό: θα χρησιμοποιήσει τη διακαναλική συνέντευξη για να επικοινωνήσει την πρότασή μας. Δεν θα το κάνω εγώ, αλλά οκτώ εμπειρογνώμονες που θα παρουσιάσουν τις λύσεις για την επόμενη μέρα. Αύριο λοιπόν θα παρουσιάσουμε τις συγκεκριμένες οικονομικές προτάσεις που θα είναι προς όφελος της κοινωνίας και του ελληνικού λαού.

Δείτε παρακάτω το βίντεο της συνέντευξης:

Share This Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *