Στατιστικά στοιχεία από το «Χαμόγελο του Παιδιού» για τα κακοποιημένα παιδιά

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment
4 Min Read

Ο πρόεδρος του «Χαμόγελου του Παιδιού» Κώστας Γιαννόπουλος, παρουσιάζοντας τα σχετικά στατιστικά για την περίοδο Ιανουάριος-Οκτώβριος 2015, χαρακτήρισε ανησυχητικό το γεγονός πως στην Ελλάδα δεν υπάρχει εθνικό κέντρο καταγραφής του φαινομένου της κακοποίησης παιδιών, με αποτέλεσμα, τα νούμερα που αναφέρονται στην έκθεση να είναι πλασματικά, και αφορούν μόνο όσα περιστατικά δηλώθηκαν.

-Advertisement-

Τόνισε, επίσης, ότι στην Εισαγγελία δεν υφίσταται η ανάλογη υπηρεσία για την κατάλληλη έρευνα, λόγω έλλειψης προσωπικού, με αποτέλεσμα τα κακοποιημένα παιδιά να «παρκάρονται» στα νοσοκομεία για εβδομάδες ή και μήνες. «Κατά μέσο όρο υπολογίζεται ότι βρίσκονται 50 παιδιά την ημέρα σε παιδιατρικά νοσοκομεία, ουσιαστικά εγκαταλειμμένα», ανέφερε ο κ. Γιαννόπουλος.

Εξαιτίας της έλλειψης δομών, τα περισσότερα παιδιά δεν απομακρύνονται από το κακοποιητικό περιβάλλον, αφού οι μοναδικοί χώροι υποδοχής είναι οργανισμοί, όπως το «Χαμόγελο» και άλλα ιδρύματα, που είναι υπερπλήρεις. Ακολούθως, η ψυχιατρική κάλυψη των παιδιών παραμένει ανύπαρκτη. Το μοναδικό κέντρο που λειτουργεί είναι αυτό του «Χαμόγελου» στην Αττική, στον δήμο Ζωγράφου.

Το πρόβλημα οξύνεται με τα παιδιά με ειδικές ανάγκες, καθώς ελλείψει κέντρων υποστήριξης, αυτά συνεχίζουν να κακοποιούνται έμμεσα ή άμεσα.

- Advertisement -

Τα στατιστικά στοιχεία που παρουσίασε το «Χαμόγελο»:

Η «Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056», έλαβε συνολικά 784 καταγγελίες σοβαρών περιστατικών κακοποίησης παιδιών, εκ των οποίων 98% ανώνυμες και μόνο 2 % επώνυμες.

Οι καταγγελίες αφορούσαν στο σύνολο τους 1.545 παιδιά, εκ των οποίων τα 728 (47%) αγόρια, τα 663 (43%) κορίτσια, ενώ για 154 (10%) παιδιά δεν ήξεραν το φύλο τους.

Το 40% των παιδιών ήταν ηλικίας από 0 έως 6 ετών, ενώ το 48% του συνόλου των παιδιών υφίσταντο σωματική κακοποίηση. Σε ποσοστό 92% θύτες είναι οι γονείς, και οι δύο ή ένας από τους δύο.

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» πραγματοποίησε 95 επιτόπιες παρεμβάσεις για 137 παιδιά. Μετά την παρέμβαση και τη διενέργεια κοινωνικής έρευνας, διαπιστώθηκε ότι από τα 137 παιδιά τα 112 (82%) είχαν ανάγκη άμεσης απομάκρυνσης από το οικογενειακό περιβάλλον, τα 14 (10%) υποστηρικτικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών και τα 11 (8%) χρειάζονταν άλλη εξειδικευμένη υπηρεσία.

Από το σύνολο των παιδιών που είχαν ανάγκη απομάκρυνσης από το οικογενειακό περιβάλλον 7 (5%) παιδιά μένουν σε Σπίτια του Οργανισμού.

Στους 9 μήνες λειτουργίας του, «Το Σπίτι του Παιδιού» στήριξε 189 παιδιά, καθώς και τους γονείς ή φροντιστές τους.

Παραπομπές περιπτώσεων ή αιτήματα για θεραπεία υπήρχαν από κρατικούς και εθελοντικούς φορείς, αλλά και απευθείας από γονείς που αναζητούν βοήθεια για τα παιδιά τους και έμαθαν για το Κέντρο Ημέρας είτε από πηγές ενημέρωσης είτε από τον κοινωνικό τους περίγυρο.

Κακοποίηση των Παιδιών-Διεθνή Στατιστικά Στοιχεία

Τουλάχιστον 1 στα 5 κορίτσια και 1 στα 10 αγόρια πέφτουν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης πριν την ηλικία των 18, αλλά μόνο 1 στα 3 περιστατικά καταγγέλλεται (ICMEC). Το 1% του ανδρικού πληθυσμού σε παγκόσμιο επίπεδο αναπτύσσει παιδοφιλικά κίνητρα. Με παγκόσμιο ανδρικό πληθυσμό στα 3,5 δισ. το 1% συνεπάγεται 35 εκατ. άνδρες. Ακόμα και αν αποκλείσουμε τα παιδιά από αυτό τον αριθμό, το νούμερο είναι τρομακτικό. (ICMEC Global Health Coalition). 20,9 εκατομμύρια είναι θύματα καταναγκαστικής εργασίας εκ των οποίων 4,5 εκατ. (22%) καταναγκαστικής σεξουαλικής εκμετάλλευσης (Παγκόσμιος Οργανισμός Εργασίας). 2 εκατομμύρια παιδιά έρχονται αντιμέτωπα με τη σεξουαλική κακοποίηση σε παγκόσμιο επίπεδο κάθε χρόνο (ICMEC).

Χτες ήταν η πρώτη μέρα της εκστρατείας ενημέρωσης και κινητοποίησης ενάντια σε κάθε μορφή βίας κατά των παιδιών από «Το Χαμόγελο του Παιδιού», με την υποστήριξη του προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, η οποία θα διαρκέσει συνολικά 19 ημέρες και διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη, Κέρκυρα, Λάρισα, Αγρίνιο, Αθήνα, Πάτρα, Κόρινθο, Χαλκίδα, Πύργο και Χανιά.

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *