Οι στατίνες “υπεύθυνες” για την εκδήλωση διαβήτη τύπου 2;

lamianow
By lamianow Add a Comment
3 Min Read

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο BMJ Open Diabetes Research & Care.

Μπορεί οι στατίνες να έχουν οφέλη καθώς μειώνουν την χοληστερόλη άρα και τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής νόσου, ωστόσο αμερικανική μελέτη δείχνει ότι ενδεχομένως να αυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο BMJ Open Diabetes Research & Care.

-Advertisement-

«Σε μια ομάδα ατόμων υψηλού κινδύνου για διαβήτη τύπου 2, οι στατίνες φαίνεται να αυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη κατά 30% περίπου», εξηγεί η Δρ Τζιλ Κρανταλλ, καθηγήτρια Ιατρικής και διευθύντρια της Μονάδας Κλινικών Διαβητολογικών Μελετών του Κολεγίου Ιατρικής Albert Einstein στη Νέα Υόρκη.

Σπεύδει πάντως να τονίσει ότι αυτό δεν σημαίνει ότι καθένας που παίρνει στατίνες πρέπει να τις σταματήσει.

«Τα οφέλη των στατίνων ως προς τους καρδιαγγειακούς κινδύνους είναι ισχυρά και καλά τεκμηριωμένα. Συνεπώς, αυτό που λέμε είναι ότι πρέπει να γίνεται έλεγχος για τυχόν εκδήλωση διαβήτη κατά τη διάρκεια της λήψης στατίνων από τους ασθενείς», λέει.

Η μελέτη βασίστηκε στην ανάλυση δεδομένων για 3.200 ενήλικες που είχαν επιλεγεί από 27 διαβητολογικά κέντρα των ΗΠΑ. Ο στόχος ήταν να προληφθεί η πρόοδος του διαβήτη τύπου 2 στα άτομα υψηλού κινδύνου για εκδήλωση της νόσου. Όλοι οι συμμετέχοντες ήταν είτε υπέρβαροι, είτε παχύσαρκοι. Επίσης είχαν ενδείξεις ότι δεν μεταβόλιζαν σωστά τη γλυκόζη στην αρχή της μελέτης, αλλά δεν πληρούσαν τα κριτήρια διάγνωσης διαβήτη τύπου 2.

Με τυχαία επιλογή οι συμμετέχοντες έπρεπε να κάνουν θεραπεία παράλληλα με αλλαγές στον τρόπο ζωής τους ώστε να έχουν απώλεια βάρους, είτε παίρνοντας μετφορμίνη, είτε εικονικό φάρμακο.

Στο τέλος της παρέμβασης τους ζητήθηκε να συμμετάσχουν σε δεκαετές πρόγραμμα παρακολούθησης στη διάρκεια του οποίου υποβαλλονταν δύο φορές τον χρόνο σε μέτρηση σακχάρου, ενώ καταγραφόταν και η χρήση των στατίνων.

Στην αρχή της περιόδου παρακολούθησης το 4% των συμμετεχόντων έπαιρναν στατίνες, ενώ στο τέλος το ένα τρίτο.

Οι ερευνητές μετρούσαν τα επίπεδα έκκρισης της ινσουλίνης και της αντίστασης στην ινσουλίνη. Η έκκριση ινσουλίνης μειωνόταν με την λήψη στατίνων. Και η λιγότερη ινσουλίνη σημαίνει ότι αυξάνονται τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα. Άρα σύμφωνα με την Δρ Κρανταλλ αυτό είναι ένδειξη ότι οι στατίνες επηρεάζουν την αντίσταση του οργανισμού στην ινσουλίνη.

«Προς το παρόν τα στοιχεία είναι μεν περιορισμένα, αλλά σίγουρα υπάρχουν ανέκδοτες αναφορές ότι όταν κάποιος παίρνει στατίνη έχει υψηλότερο σάκχαρο», σημειώνει η ερευνήτρια και προσθέτει ότι τα επίπεδα του σακχάρου δεν αποτελούν και τη μεγαλύτερη πηγή ανησυχίας για κάποιον χωρίς διαβήτη ή με παράγοντες κινδύνου για διαβήτη όταν ξεκινά να πάρει στατίνη. Αλλά υπάρχουν πολλοί άνθρωποι 50 ετών και άνω με προδιαβήτη που δεν το γνωρίζουν και σ’ αυτούς θα πρέπει να επικεντρωθεί η προσοχή των γιατρών όταν πρόκειται να συνταγογραφήσουν στατίνες.

Πηγή-in.gr

Share This Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *