Σταϊκούρας: Πιθανή νέα πρόωρη αποπληρωμή δανείων ΔΝΤ το 2020

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment
5 Min Read

Την αποπληρωμή νέων δανείων του ΔΝΤ μέσα στο 2020 προαναγγέλλει ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας σε συνέντευξη που παραχώρησε στο διεθνές πρακτορείο Reuters
Το ενδεχόμενο νέας πρόωρης αποπληρωμής δανείων που χρωστά η χώρα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εξετάζει η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε πριν λίγο ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Reuters.

-Advertisement-

Ταυτόχρονα θα επιδιώξει τη μείωση του στόχου των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων, εκτιμώντας πως το θέμα θα συζητηθεί τον επόμενο χρόνο με τους επίσημους πιστωτές της χώρας, καθώς θα ωριμάζουν οι συνθήκες. Οπως εκτίμησε, είναι εφικτό υπό την προϋπόθεση πως η ελληνική κυβέρνηση κινείται συνετά και συγκροτημένα. Σχετικά με την αποπληρωμή νέου μέρους των δανείων του ΔΝΤ ο κ. Σταϊκούρας δεν αποκάλυψε το ύψος των δανείων που εξετάζεται να αποπληρωθούν, ανέφερε ωστόσο ότι θα είναι μέχρι ποσού τέτοιου ώστε το ταμείο να διατηρήσει την παρουσία του στην Ελλάδα μέχρι τη λήξη της περιόδου μεταμνημονιακής εποπτείας της χώρας.

«Είναι πιθανή μια νέα πρόωρη αποπληρωμή μέρους των δανείων στο ΔΝΤ το 2020» σημείωσε. Μια τέτοια κίνηση εντάσσεται στη στρατηγική περαιτέρω βελτίωσης του προφίλ του ελληνικού χρέους. Στα τέλη Νοεμβρίου η Αθήνα αποπλήρωσε πρόωρα δάνεια 2,7 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ, με επιτόκιο περίπου 5%, μειώνοντας το συνολικό της χρέος προς το ταμείο στα 5,5 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, «η νέα αποπληρωμή θα πρέπει να είναι έως ενός ποσού που θα επιτρέπει στο ΔΝΤ να διατηρήσει την παρουσία του στην Ελλάδα μέχρι το τέλος της περιόδου του προγράμματος», ενώ το μέσο κόστος δανεισμού της χώρας θα πρέπει να είναι χαμηλότερο των δανείων του ΔΝΤ. Το μέσο επιτόκιο του ελληνικού δημοσίου κινείται στο 1,6% έναντι 1,9% των δανείων του ΔΝΤ. Η κυβέρνηση προχώρησε σε επανέκδοση 10ετούς ομολόγου τον Οκτώβριο με απόδοση 1,5%.

Στόχος παραμένει την ίδια ώρα η διατήρηση και η ενδυνάμωση της σχέσης της Ελλάδας με τις αγορές. Αναφερόμενος στη στρατηγική δανεισμού για το 2020, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι αυτή θα επικεντρωθεί, μεταξύ άλλων, στην παροχή ρευστότητας στα εμπορεύσιμα ομόλογα αναφοράς του Δημοσίου και τη διατήρηση της παρουσίας της χώρας στις διεθνείς αγορές. Η Ελλάδα διαθέτει «κεφαλαιακό μαξιλάρι» άνω των 30 δισ. ευρώ και μπορεί να καλύψει τις λήξεις ομολόγων και δανείων του 2020 -περίπου 5 δισ. ευρώ- χωρίς νέες εκδόσεις. Ο Σταϊκούρας, ωστόσο, είπε ότι η χώρα πρέπει να διατηρήσει παρουσία στις κεφαλαιαγορές. «Πρέπει να συνομιλείς με τις αγορές» δήλωσε στη συνέντευξη του στο Reuters.

- Advertisement -

Παρά το ότι η Ελλάδα δεν έχει χρηματοδοτικές ανάγκες τον επόμενο χρόνο, σύμφωνα με πληροφορίες θα γίνει μια σειρά ομολογιακών εκδόσεων και πράξεων διαχείρισης χρέους, βελτιώνοντας περαιτέρω τη θέση της στην αγορά. Σε λίγες μέρες αναμένεται, άλλωστε, να δημοσιοποιηθεί το νέο, ετήσιο, δανειακό πρόγραμμα του ελληνικού δημοσίου για το 2020, το οποίο, όπως φαίνεται, θα στοχεύει σε εκδόσεις της τάξης των 5-7 δισ. ευρώ που θα μπορούσε να διαμορφωθεί και υψηλότερα εάν οι συνθήκες είναι ευνοϊκές.

Εν τω μεταξύ, η αύξηση ή/και η πλήρης απελευθέρωση του ορίου των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν οι ελληνικές τράπεζες, θέμα που όπως φαίνεται δρομολογείται μετά και τη χθεσινή συνάντηση που είχε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, στη Φρανκφούρτη εκτιμάται πως θα βελτιώσουν περαιτέρω τις συνθήκες στην ελληνική αγορά χρέους. Στοίχημα είναι η βελτίωση της ρευστότητας της αγοράς ομολόγων αλλά και της ποιότητας των επενδυτών που προσελκύει και προς αυτό καθοριστική θα είναι η στάση των ξένων οίκων αξιολόγησης κατά τους πρώτους μήνες του 2020. Η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου ήταν πριν λίγο στην περιοχή του 1,2% – 1,3%.

Η απόδοση του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου είναι στο -0,287% ενώ του ιταλικού στο 1,26%, πολύ κοντά δηλαδή στα επίπεδα του ελληνικού, με την ελληνική αγορά να παρακολουθεί τις εξελίξεις στην αγορά της ευρωζώνης στη σκιά των χρονοδιαγραμμάτων για το Brexit και της πορείας των εμπορικών σχέσεων ΗΠΑ – Κίνας.

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *