Σε τροχιά κατάρρευσης κινούνται οι τελευταίες περικοπές που υπέστησαν οι νοσοκομειακοί ιατροί του ΕΣΥ με το Μνημόνιο ΙΙ (ν.4093/12), καθώς το ζήτημα μπήκε στο «στόχαστρο» του Συμβουλίου της Επικρατείας που -σύμφωνα με νομικούς κύκλους- δύσκολα θα μπορούσε να αποστασιοποιηθεί από το σκεπτικό των αποφάσεων που έκριναν αντισυνταγματικές τις παρόμοιες περικοπές που επιβλήθηκαν με τις ίδιες διατάξεις και στους υπόλοιπους των «ειδικών μισθολογίων».
Κατόπιν αιτήσεων ακύρωσης που υπέβαλαν το 2014 νοσοκομειακοί ιατροί και η ΕΙΝΑΠ στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών, η υπόθεση παραπέμφθηκε τώρα σε πιλοτική δίκη στην Ολομέλεια ΣτΕ προκειμένου να δοθεί κατευθυντήρια γραμμή για την επίλυση πολλών παρόμοιων αγωγών ανά την επικράτεια, με δεδομένο ότι οι σχετικές αξιώσεις αφορούν σημαντικά κονδύλια και οι διατάξεις του ν. 4093/12 ξανακρίθηκαν αντισυνταγματικές από την Ολομέλεια ΣτΕ και από το «Μισθοδικείο».
Ακριβώς αυτές τις αποφάσεις, που με συντριπτικές πλειοψηφίες δικαίωσαν ενστόλους, δικαστικούς λειτουργούς, πανεπιστημιακούς κ.λπ., επικαλέστηκαν οι ιατροί στην πιλοτική δίκη, όπου άσκησαν παρεμβάσεις ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος και η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών.
Επιστροφή
Αν οι αιτήσεις γίνουν δεκτές, θα ανοίξει ο δρόμος για επιστροφή των αποδοχών στα επίπεδα του Ιουλίου 2012, ενώ φυσιολογικά στην περίπτωση αυτή θα έπρεπε να δοθούν πίσω και αναδρομικές διαφορές στους ιατρούς, κάτι που φαντάζει όμως εξαιρετικά δύσκολο, αφού οι σχετικές διεκδικήσεις θα ξεπερνούσαν πιθανότατα τα 500 εκατ. ευρώ και η νομολογία των τελευταίων δύο ετών έδειξε ότι συνυπολογίζει πάντα την κάκιστη οικονομική κατάσταση της χώρας, προκειμένου να αποφευχθεί ένα νέο δημοσιονομικό σοκ.
Ετσι, θεωρείται πολύ πιθανό ότι εάν το ΣτΕ δικαιώσει και τους ιατρούς, ακολουθώντας τα βήματα άλλων κατηγοριών «ειδικών μισθολογίων», δεν θα επιτρέψει να λειτουργήσει αναδρομικά η αντισυνταγματικότητα για όσους δεν είχαν προσφύγει δικαστικά, προκειμένου να μην επιβαρυνθεί αιφνιδίως ο κρατικός προϋπολογισμός, όπως έκανε με τους πανεπιστημιακούς κ.λπ.
Οι ιατροί, αξιοποιώντας το νομικό οπλοστάστιο ενστόλων, δικαστικών κ.λπ. και τις αποφάσεις της Ολομέλειας που έκριναν αντισυνταγματικές τις περικοπές του ν. 4093 επειδή δεν προηγήθηκε μελέτη των επιπτώσεών τους, τόνισαν ότι οι σημαντικές μισθολογικές τους μειώσεις παραβίασαν θεμελιώδεις συνταγματικές διατάξεις και περιουσιακά δικαιώματα προστατευόμενα από διεθνείς συμβάσεις. Η απόφαση αναμένεται σε 3-4 μήνες.