Στα 680 εκατ. η κερδοφορία της Εθνικής στο εννεάμηνο

LamiaNow News Add a Comment
4 Min Read

Ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ελλάδα μειώθηκε σε 5,9%

Κέρδη μετά από φόρους ύψους 680 εκατ. ευρώ κατέγραψε στο 9μηνο ο όμιλος της Εθνικής Τράπεζας (654 εκατ. σε επίπεδο μητρικής), αποτέλεσμα που βασίστηκε στην ισχυρή οργανική κερδοφορία ύψους 464 εκατ. ευρώ (αύξηση κατά 41% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο). Η επίδοση του 9μήνου προσεγγίζει τον στόχο που είχε θέσει ο όμιλος για οργανικά κέρδη ύψους 490 εκατ. ευρώ για το σύνολο του έτους, αναδεικνύοντας, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΤΕ Παύλο Μυλωνά, «τις μεγάλες δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης της τράπεζας».

Μιλώντας στο πλαίσιο της ενημέρωσης των αναλυτών για τα αποτελέσματα 9μήνου, ο κ. Μυλωνάς εκτίμησε ότι «η ελληνική οικονομία είναι σχετικά ανθεκτική απέναντι στις οικονομικές πιέσεις, βασιζόμενη στα αμυντικά χαρακτηριστικά της όσον αφορά τη θέση της στον επιχειρηματικό και πιστωτικό κύκλο, την ανθεκτικότητα των επιχειρήσεων που έχουν σφυρηλατηθεί μέσα από πολυετείς αναδιαρθρώσεις και διατηρούν χαμηλά επίπεδα μόχλευσης, καθώς και την ανάκαμψη των επενδύσεων με οδηγό τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας».

Σύμφωνα με τη διοίκηση της ΕΤΕ, «παρά τις έντονες πληθωριστικές πιέσεις και την αβεβαιότητα, δεν υπάρχουν ενδείξεις για αύξηση των καθυστερήσεων δανείων άνω των 30 ημερών» και ο περιορισμένος αριθμός αθετήσεων διατηρεί τις καθαρές ροές μη εξυπηρετούμενων δανείων σε αρνητικά επίπεδα. Ως εκ τούτου, ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ελλάδα μειώθηκε περαιτέρω σε 5,9%, δηλαδή σε επίπεδα χαμηλότερα του στόχου για 6% που είχε τεθεί για το 2022. Ο δείκτης κάλυψης από σωρευμένες προβλέψεις ενισχύθηκε στο 82,8%, παραμένοντας στα υψηλότερα επίπεδα του κλάδου.Στα 680 εκατ. η κερδοφορία της Εθνικής στο εννεάμηνο-1

Τα εξυπηρετούμενα δάνεια στην Ελλάδα προβλέπεται να προσεγγίσουν τα 27 δισ. στο τέλος του 2022.

Στην Ελλάδα τα κέρδη μετά από φόρους από συνεχιζόμενες δραστηριότητες διαμορφώθηκαν σε 616 εκατ. ευρώ, αντανακλώντας την αύξηση κατά 37% σε ετήσια βάση –στα 443 εκατ. ευρώ– των οργανικών κερδών. Βασικοί συντελεστές της βελτίωσης της οργανικής κερδοφορίας ήταν η ισχυρή ανάκαμψη των καθαρών εσόδων από τόκους, η σημαντική αύξηση των καθαρών εσόδων από προμήθειες, η συγκράτηση των δαπανών προσωπικού και η αποκλιμάκωση του κόστους πιστωτικού κινδύνου.

Με βάση τα αποτελέσματα 9μήνου, η ανάκαμψη των καθαρών εσόδων από τόκους επιταχύνθηκε κατά 5% σε ετήσια βάση, σε 892 εκατ. ευρώ, καθώς η υγιής επέκταση των εξυπηρετούμενων δανείων στην Ελλάδα (+1,3 δισ. σε σχέση με το τέλος του 2021) και τα υψηλότερα καθαρά έσοδα από ομόλογα απορρόφησαν πλήρως τη δραστική μείωση των καθαρών εσόδων από τόκους μη εξυπηρετούμενων δανείων καθώς και τη μικρότερη συνεισφορά του προγράμματος TLTRO ΙΙΙ. Το γ΄ τρίμηνο 2022, τα καθαρά έσοδα από τόκους ενισχύθηκαν κατά 11% σε τριμηνιαία βάση, σε 328 εκατ. ευρώ. Ενόψει των υψηλών εκταμιεύσεων εταιρικής τραπεζικής που αναμένονται το δ΄ τρίμηνο 2022, τα εξυπηρετούμενα δάνεια στην Ελλάδα προβλέπεται να προσεγγίσουν τα 27 δισ. ευρώ στο τέλος του 2022, σημειώνοντας καθαρή αύξηση πάνω από 1,5 δισ. ευρώ σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Τα καθαρά έσοδα από προμήθειες αυξήθηκαν κατά 23% σε ετήσια βάση, στα 246 εκατ. ευρώ, το 9μηνο 2022, αντανακλώντας τις ισχυρές τάσεις στον όγκο συναλλαγών στον τομέα των καρτών, των πληρωμών και της χρηματοδότησης εμπορικών συναλλαγών, καθώς και την ενίσχυση των προμηθειών από επενδυτικά προϊόντα. Τα κέρδη από χρηματοοικονομικές πράξεις και λοιπά έσοδα διαμορφώθηκαν σε 293 εκατ. ευρώ, ενσωματώνοντας το όφελος από τις θέσεις παραγώγων της τράπεζας που χρησιμοποιούνται για σκοπούς αντιστάθμισης κινδύνου.

Ο βασικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας CET1 και ο συνολικός δείκτης (CAD) διαμορφώθηκαν σε 15,2% και 16,3%, αντιστοίχως, μετά την πλήρη εφαρμογή του IFRS 9.

kathimerini.gr

Share This Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Exit mobile version