Διευρύνονται μήνα με τον μήνα οι υποχρεώσεις του Δημοσίου στους προμηθευτές του, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα στην αγορά και τις επιχειρήσεις. Μόνο τον περασμένο Φεβρουάριο δημιουργήθηκαν νέα χρέη ύψους 243 εκατ. ευρώ, φθάνοντας συνολικά τα 5,048 δισ. ευρώ.
Η κυβέρνηση έχει κηρύξει άτυπη στάση πληρωμών, μη καταβάλλοντας τις οφειλές της προς τρίτους, αδιαφορώντας προφανώς για τις συνέπειες στην ελληνική οικονομία, την αύξηση των «λουκέτων» και τη μείωση του τζίρου των επιχειρήσεων. Από τα 5,048 δισ. ευρώ που χρωστάει το κράτος, τα 1,256 δισ. ευρώ αφορούν εκκρεμείς επιστροφές φόρων (αυτές που έχουν βεβαιωθεί και επεξεργασθεί από το ελληνικό Δημόσιο, καθώς υπάρχουν επιπλέον περίπου 2 δισ. ευρώ που είναι σε αναμονή) και τα υπόλοιπα είναι οφειλές σε επιχειρήσεις που προμήθευσαν το ελληνικό Δημόσιο. Από τον Δεκέμβριο του 2014 τα χρέη του Δημοσίου έχουν αυξηθεί κατά 1,2 δισ. ευρώ και, όπως όλα δείχνουν, το ποσό αυτό θα αυξάνεται και τους επόμενους μήνες, καθώς καθυστερεί η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και κατ’ επέκταση η άντληση πόρων από τον ESM για την αποπληρωμή των οφειλών του Δημοσίου.
Σημειώνεται ότι το προηγούμενο έτος, αν και «έπεσαν» στην αγορά 3,1 δισ. ευρώ μέσω του προγράμματος αποπληρωμής χρεών από τον ESM, τα χρέη διευρύνονται καθώς δημιουργούνται καινούργια.
Οπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν χθες από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους:
Οι συνολικές οφειλές των υπουργείων, των ασφαλιστικών ταμείων, των νοσοκομείων, των οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των λοιπών νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου ανήλθαν στα 3,792 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο από 3,599 δισ. ευρώ στα τέλη Ιανουαρίου. Συγκεκριμένα αυξήθηκαν:
α) Οι οφειλές των υπουργείων κατά 22 εκατ. ευρώ και έφθασαν τα 168 εκατ. ευρώ, οι οποίες ανήλθαν σε 168 εκατ. ευρώ στο τέλος Φεβρουαρίου από 144 εκατ. ευρώ στο τέλος Ιανουαρίου.
β) Οι οφειλές των ασφαλιστικών ταμείων κατά 123 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα να φθάσουν στα 2,361 δισ. ευρώ στο τέλος Φεβρουαρίου. Το μεγαλύτερο μέρος των οφειλών των ασφαλιστικών ταμείων είναι υποχρεώσεις του ΕΟΠΥΥ (1,334 δισ. ευρώ).
γ) Τα χρέη των δήμων κατά 3 εκατ. ευρώ.
δ) Οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις των νοσοκομείων, οι οποίες έφθασαν τα 574 εκατ. ευρώ ευρώ από 517 εκατ.ευρώ στο τέλος Ιανουαρίου.
Πηγή: Kathimerini.gr