Αποσύρεται από τον εκλογικό αγώνα ο υποψήφιος βουλευτής Εύβοιας Σπύρος Πνευματικός, μετά τη δήλωσή του για τους καρκινοπαθείς που προκάλεσε σφπδρές αντιδράσεις.
Εκτός ψηφοδελτίων τέθηκε ο υποψήφιος βουλευτής Εύβοιας της Νέας Δημοκρατίας, Σπύρος Πνευματικός, μετά τη δήλωση για τους καρκινοπαθείς που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων.
Ο πρόεδρος του κόμματος, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοίνωσε τη σχετική απόφαση που έλαβε σε συγκέντρωση πολιτών στην Αιδιψό πριν λίγη ώρα. Επειδή όμως έχουν ήδη εγκριθεί οι υποψηφιότητες για τις εκλογές της 25ης Ιουνίου από τον Άρειο Πάγο ο κ. Πνευματικός δεν μπορεί να διαγραφεί από τα ψηφοδέλτια. Εάν εκλεγεί όμως θα παραιτηθεί.
Μητσοτάκης: «Δεν πρόκειται να διαπραγματευτώ την καθολική πρόσβαση του κάθε πολίτη στο ΕΣΥ»
«Επικοινώνησα με τον Σπύρο Πνευματικό και ο ίδιος αποφάσισε να αποσυρθεί από την προεκλογική μάχη και σε περίπτωση που εκλεγεί να παραδώσει την έδρα του στον επόμενο, στην επόμενη επιλαχούσα», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στην Αιδηψό.
«Ήταν, πιστεύω, μια σωστή απόφαση. Διότι ένα πράγμα δεν πρόκειται να διαπραγματευτώ: την καθολική πρόσβαση του κάθε πολίτη, ανεξαρτήτως σε ποιο στάδιο βρίσκεται, στην καλύτερη θεραπεία που μπορεί να προσφέρει το Εθνικό Σύστημα Υγείας», επισήμανε ακόμα ο κ. Μητσοτάκης και συμπλήρωσε:
«Ειδικά όταν μιλάμε για ένα δύσκολο θέμα, όπως ο καρκίνος, θέλω να σας πω ότι σήμερα -να το ακούσετε αυτό- σήμερα στη χώρα μας προσφέρουμε πολλές περισσότερες επιλογές για ακριβές θεραπείες καρκίνου από ό,τι χώρες οι οποίες έχουν πιο ισχυρή οικονομία από την πατρίδα μας».
Ήταν, πιστεύω, μια σωστή απόφαση. Διότι ένα πράγμα δεν πρόκειται, φίλες και φίλοι, να διαπραγματευτώ: την καθολική πρόσβαση του κάθε πολίτη, ανεξαρτήτως σε ποιο στάδιο βρίσκεται, στην καλύτερη θεραπεία που μπορεί να προσφέρει το Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Ειδικά όταν μιλάμε για ένα δύσκολο θέμα, όπως ο καρκίνος, θέλω να σας πω ότι σήμερα -να το ακούσετε αυτό- σήμερα στη χώρα μας προσφέρουμε πολλές περισσότερες επιλογές για ακριβές θεραπείες καρκίνου από ό,τι χώρες οι οποίες έχουν πιο ισχυρή οικονομία από την πατρίδα μας.
Ακόμα, ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε: «Δεν δεχόμαστε, λοιπόν, μαθήματα από κανέναν και ούτε δεχόμαστε αυτή τη στιγμή αυτή η παράταξη να ταυτίζεται με πρακτικές οι οποίες συνδέουν τη συνταγογράφηση μιας θεραπείας με το κόστος της».
Κλείνοντας την αναφορά του στην υπόθεση Πνευματικού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε: «Μακριά από μας, λοιπόν, όλες αυτές οι λογικές. Εμείς θα αναμορφώσουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας και θα πατήσουμε πάνω στα πολλά καλά τα οποία έχουν ήδη γίνει. Πρέπει να γίνουν πολλά περισσότερα».
Πνευματικός: «Αποσύρομαι από τον εκλογικό αγώνα και αν εκλεγώ θα παραδώσω την έδρα»
Σε σχετική ανάρτησή του, ο Σπύρος Πνευματικός αναφέρει:
«Επειδή τα λεγόμενά μου σε συνέντευξη δημιούργησαν λάθος εντυπώσεις και άφησαν περιθώρια παρερμηνείας, σε συνεννόηση με τον Πρόεδρο του Κόμματος Κυριάκο Μητσοτάκη και τα όργανα της ΝΔ αποσύρομαι από τον εκλογικό αγώνα και δηλώνω ότι σε περίπτωση που εκλεγώ, θα παραιτηθώ από βουλευτής και θα παραδώσω την έδρα. Ζητώ ειλικρινά συγγνώμη από κάθε πολίτη και ασθενή χωριστά».
Η δήλωση που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων
Υπενθυμίζεται ότι Σπύρος Πνευματικός, καθηγητής Ιατρικής, πρότεινε σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ 100,3 «triage» προκειμένου να μειωθεί το κόστος στα νοσοκομεία και στο ΕΣΥ. «Triage» είναι η πολιτική διαλογής ασθενών και συγκεκριμένα καρκινοπαθών στη λογική της αναλογίας «κόστους-οφέλους».
Μια πρόταση που χαρακτήρισε μάλιστα «ανθρώπινη» και την οποία κάνει ενώ η χώρα θρηνεί τις τελευταίες ημέρες τον θάνατο ανθρώπων λόγω καθυστέρησης των ασθενοφόρων…
«Ένας καρκινοπαθής τελικού σταδίου δεν είναι υποχρεωτικό… δεν θα τα καταφέρει, δεν έχει καλή πρόγνωση, πρέπει κάποια στιγμή να τραβήξουμε μια γραμμή. Γιατί; Γιατί είναι πάρα πολύ δύσκολο να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στα έξοδα που χρειάζονται για την αντιμετώπιση των συνανθρώπων», είπε συγκεκριμένα ο κ. Πνευματικός και στη συνέχεια αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Αμερικής.
«Η Αμερική είναι ένα τρομακτικό παράδειγμα: Γιατί ψάχνουν τα πάντα, ψάχνουν το κόστος, το κόστος των πράξεων, το cost benefit ratio σε μία πράξη κλπ κλπ», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Πνευματικός.
«Όταν είχαμε πρωτοπάει αρχές της δεκαετίας του ’90 με τη γυναίκα μου στην Αμερική, η πρώτη συζήτηση που είχαμε ακούσει ήταν πραγματικά πόσο ακριβό είναι το αμερικάνικο σύστημα. Γιατί ήταν τόσο πολύ ακριβό; Γιατί όλοι φτάνανε στο νοσοκομείο, σε όποια κατάσταση κι αν ήταν και γινόντουσαν τα πάντα για όλους», ανέφερε ακόμα.
reader.gr