Μπορεί τα σπυράκια να μας “τρελαίνουν” κυρίως όταν βγαίνουν στο πρόσωπο, αλλά ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες αποδεικνύονται εξίσου ενοχλητικά, όταν βγαίνουν σε κάθε μέρος του σώματος που δεν καλύπτεται από ρούχα, όταν βγαίνουμε έξω.
Τα σπυράκια στην πλάτη δεν περιορίζονται μόνο στα παιδιά της εφηβείας, αλλά βγαίνουν συχνά και σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.
Δείτε με ποιους τρόπους μπορείτε να απαλλαγείτε από τα σπυράκια στην πλάτη:
Να φοράτε πάντα καθαρό σουτιέν
Προσπαθήστε να φοράτε ένα φρέσκο σουτιέν κάθε μέρα. Οι τιράντες του θα πρέπει να είναι αρκετά σφιχτές, ώστε να μην τρίβονται πάνω στα σπυράκια, όταν κινείστε, καθώς αυτό επιδεινώνει τον ερεθισμό. Αν είναι δυνατόν, φορέστε ένα στράπλες σουτιέν, καθώς αυτό μειώνει την ερυθρότητα στην ωμοπλάτη σας.
Να φοράτε καθαρά, χαλαρά ρούχα με ύφασμα που “αναπνέει”
Βεβαιωθείτε ότι οποιοδήποτε ρούχο που έρχεται σε επαφή με την πλάτη σας είναι καθαρό και, αν είναι δυνατόν, να είναι κατασκευασμένο από φυσικές ίνες, όπως το βαμβάκι. Προσπαθήστε να αποφεύγετε τα εφαρμοστά ρούχα. Επίσης, να χρησιμοποιείτε ένα απαλό απορρυπαντικό με ελάχιστο, ή καθόλου άρωμα. Τα σπυράκια στην πλάτη μπορεί να προκληθούν, ή να επιδεινωθούν από υπερβολικά σκληρά, ή πολύ αρωματικά απορρυπαντικά. Τέλος, εάν είναι δυνατόν, να βάζετε και χλωρίνη όταν πλένετε τα λευκά. Η χλωρίνη σκοτώνει κάθε βακτήριο στα ρούχα και εμποδίζει την ανάπτυξη της ακμής. Βεβαιωθείτε, όμως, ότι θα ξεπλύνετε τελείως την χλωρίνη, για να να μην ερεθίσουν το δέρμα σας τα χημικά που περιέχει.
Κάντε πάντα ντους αφότου ιδρώσετε
Ο ιδρώτας που δεν έχει ξεπλυθεί από την επιδερμίδα δημιουργεί ουσιαστικά ένα φιλόξενο περιβάλλον για τα βακτήρια που προκαλούν την ακμή. Επιπλέον, μπορεί να φράξει τους πόρους, προκαλώντας ακμή.
Να ξεβγάζετε καλά το conditioner, όταν λούζεστε
Μια πιθανή αιτία για τα σπυράκια στην πλάτη είναι το μαλακτικό (conditioner) που δεν έχει ξεπλυθεί καλά από τα μαλλιά. Κάνει καλό στα μαλλιά σας, αλλά όχι και στην επιδερμίδα της πλάτης σας. Για να μην έχετε πρόβλημα, πλύνετε την πλάτη σας τελευταία, αφότου έχετε τελειώσει με το λούσιμο.
Προσέξτε το απορρυπαντικό
Είναι πιθανό να έχετε ευαισθησία σε κάποιο συγκεκριμένο απορρυπαντικό. Αν βγάζετε συχνά σπυράκια στην πλάτη, δοκιμάστε κάποιο άλλο προϊόν.
Να χρησιμοποιείτε προϊόντα σώματος (body wash) χωρίς έλαια
Επιλέξτε κάποιο που θα περιέχει όχι πάνω από 2% σαλικυλικό οξύ. Επικεντρωθείτε σε περιοχές με σπυράκια και περιμένετε 1-2 λεπτά πριν το ξέπλυμα.
Ενυδάτωση με λοσιόν χωρίς έλαια
Το δέρμα σας είναι ένα ακόμα όργανο στο σώμα. Όχι μεταφορικά, αλλά κυριολεκτικά. Και όπως και τα άλλα όργανα στο σώμα σας, που χρειάζεται νερό και άλλα θρεπτικά συστατικά, ώστε να φαίνονται και να είναι υγιή, έτσι χρειάζεται και το δέρμα σας. Χρησιμοποιήστε λοσιόν στην πλάτη σας κάθε φορά που έχετε πλυθεί (καθημερινά). Εναλλακτικά, χρησιμοποιήστε μία μη-φαρμακευτική λοσιόν, αλλά να είστε σίγουροι ότι θα αναγράφει πως είναι εγγυημένη να μην προκαλεί μαύρα στίγματα (non-comedogenic). Αυτό είναι απαραίτητο επειδή το σαλικυλικό οξύ στεγνώνει το δέρμα σας.
Αλοιφή με υπεροξείδιο του βενζολίου
Από τη στιγμή που ήδη θα χρησιμοποιείτε σαλικυλικό οξύ στα προϊόντα καθαρισμού και ενυδάτωσης, επιλέξτε μία διαφορετική δραστική ουσία για επιτόπου εφαρμογή. Τέτοιες είναι οι κρέμες με έως 2,5% υπεροξείδιο του βενζολίου. Μην χρησιμοποιείτε προϊόντα με 5% ή 10% υπεροξείδιο του βενζολίου, αν έχετε πολύ ευαίσθητο δέρμα, διότι αυτό θα αυξήσει τον ερεθισμό. Αν είστε ευαίσθητοι στο υπεροξείδιο του βενζολίου, τότε κάποιο άλλο προϊόν με 10% σε θείο μπορεί να σας δώσει αποτελέσματα.
Αλοιφή με ρετινόλη
Βάλτε μια κρέμα ρετινόλης στην πλάτη σας τη νύχτα. Αυτό απολεπίζει το δέρμα σας και αποτρέπει τα σπυράκια στην πλάτη.
Τα Άλφα υδροξύ-οξέα (AHA) είναι ουσιαστικά απολεπιστικά και απομακρύνουν το νεκρό δέρμα προτού φράξει τους πόρους και να οδηγήσει σε ακμή. Τα Βήτα υδροξύ-οξέα (BHA) καταπολεμούν τα βακτήρια της ακμής από μέσα προς τα έξω. Εάν μπορείτε, προσπαθήστε να βρείτε ένα scrub σώματος με ΑΗΑ και κάντε πλύσεις με αυτό τρεις φορές την εβδομάδα. Μετά το ντους και την ενυδατική σας κρέμα, περάστε απαλά την πλάτη σας με βαμβάκι με διάλυμα ΒΗΑ.
Πηγή: iatropedia.gr