Τι μπορεί να συμβεί όταν ένας βαθύς γνώστης της γαστρονομίας, συναντήσει την παραδοσιακή κουζίνα της Δυτικής Φθιώτιδας;
Το αποτέλεσμα είναι κυριολεκτικά… «μπουκιά και συχώριο»!
Ο Ηλίας Μαμαλάκης που όλοι αγαπήσαμε μέσα από τα μαγειρέματα, τα βιβλία, τις περιηγήσεις και τις τηλεοπτικές εκπομπές του, που μας ταξίδεψαν και μας μετέφεραν γεύσεις και γνώσεις από όλο σχεδόν τον πλανήτη, βρέθηκε χθες στη Σπερχειάδα, ως τιμώμενο πρόσωπο παρέα με τον φίλο του και συντοπίτη μας, γνωστό σεφ Κώστα Χαντζούλη, σε μια ζεστή και…πεντανόστιμη εκδήλωση που πραγματοποίησαν οι τοπικοί σύλλογοι.
Τίτλος της εκδήλωσης – που διοργάνωσαν ο Εμπορικός σύλλογος , οι σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων του 1ου και 2ου δημοτικού σχολείου, ο Λαογραφικός χορευτικός σύλλογος και ο Σύλλογος Γυναικών της Σπερχειάδας – «Ταξίδι των γεύσεων».
Και ήταν πράγματι ένα ταξίδι στην γαστρονομική παράδοση αλλά και στον τοπικό πολιτισμό και την κουλτούρα της ελληνικής κοινωνίας που μέσα από τις γεύσεις «επικοινωνεί» με την οικογένεια, τους συγγενείς, τους φίλους, γύρω από ένα τραπέζι.
Μικροί μάγειρες φόρεσαν τους σκούφους τους και δημιούργησαν υγιεινά σάντουιτς και πολύχρωμες σαλάτες, με ντόπιο τυρί, λαχανικά από τους μπαξέδες τους και ελαιόλαδο της περιοχής, μαθαίνοντας το πόσο εύκολο αλλά και ευλογημένο είναι να φτιάχνεις με τα χέρια σου το πιο υγιεινό κολατσιό για το σχολείο.
Λένε άλλωστε πως η παραδοσιακή κουζίνα έχει τέσσερα μυστικά: τα φρέσκα συστατικά εποχής, τη σωστή χρήση βοτάνων που προσθέτουν γεύση, το καλό ελαιόλαδο και την απλότητα. Δεν είναι απλώς ένας τρόπος μαγειρέματος, είναι φιλοσοφία! Μια φιλοσοφία που διδάχτηκαν στην πράξη, τα πιτσιρίκια που με λαχτάρα περίμεναν να δείξουν τις δημιουργίες τους στον Ηλία Μαμαλάκη.
Και από τον μπουφέ των μικρών, ο Ηλίας Μαμαλάκης ξεναγήθηκε στον μπουφέ των μεγάλων. Γεμάτος με καλοψημένα ψωμιά από ντόπια σιτηρά, παραδοσιακές πίτες γλυκές και αλμυρές, συνταγές με χυλοπίτες, τραχανά, όσπρια… Φαγητά παραδοσιακά, φτιαγμένα με μεράκι από τις μαγείρισσες – νοικοκυρές και μεζέδες από ντόπια κρέατα αφού η Δυτική Φθιώτιδα φημίζεται για την παραγωγή και την ποιότητα τους. Δεν έλειψε το ντόπιο κρασί, τα σπιτικά λικέρ, η μουσταλευριά, τα τυροκομικά και τα προϊόντα από γάλα. Δεν ήξερε τι να πρωτοδοκιμάσει ο Ηλίας Μαμαλάκης που δεν παρέλειψε να τα φωτογραφίσει και να ανταλλάξει πληροφορίες για τις συνταγές και τα συστατικά τους.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Μακρακώμης Γιώργος Χαντζής, οι αντιδήμαρχοι Κωνσταντίνος Σπανός, Πάνος Κοντογεώρος και Γιώργος Στεφανής, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Χρήστος Τσελεπής, οι εντεταλμένοι σύμβουλοι Λίνα Ρήγα και Αντρέας Παπασάρας, ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Σπερχειάδας Νίκος Τζιβελέκας και η Τοπική Σύμβουλος Κατερίνα Σιούτα, ο αντιπεριφερειάρχης Κωνσταντίνος Καραγιάννης, ο περιφερειακός σύμβουλος Κώστας Αποστολόπουλος, οι Δημοτικός σύμβουλοι Λαμιέων Κώστας Σταυρογιάννης και Βίβιαν Αργύρη, ο πρόεδρος των εμπορικών συλλόγων Ανατολικής Στερεάς Δημήτρης Σαμαράς, ο αντιπρόεδρος του ΕΒΕ Π. Αρβανίτης, η πρόεδρος του Συλλόγου Συν στον Άνθρωπο Μαίρη Δούμα και πλήθος κόσμου που παρακολούθησε την εκδήλωση εντός και εκτός του Συνεδριακού Κέντρου Αθανασίου και Μαίρης Ακρίδα, αφού υπήρχε τηλεοπτική κάλυψη και στον εξωτερικό χώρο προκειμένου να μην δημιουργηθεί συνωστισμός.
Ένα από τα συστατικά της επιτυχημένης βραδιάς ήταν η άψογη συνεργασία μεταξύ των διοργανωτών.
Ο πρόεδρος του τοπικού Εμπορικού Συλλόγου Κωνσταντίνος Σπανός και η αντιπρόεδρος Ελένη Χαντζή, η πρόεδρος του δραστήριου Συλλόγου Γυναικών Σπερχειάδας Βάσω Πιλάτου, οι πρόεδροι των Συλλόγων γονέων και κηδεμόνων των Δημοτικών Σχολείων Ελένη Χονδρονικόλα και Χαρά Δεληκούρα, o Σπερχειαδίτης σεφ Κώστας Χατζούλης καθώς και ο πρόεδρος Θανάσης Βούζας και τα μέλη του Λαογραφικού Συλλόγου που «έντυσαν» χορευτικά την εκδήλωση, εισέπραξαν τα συγχαρητήρια για την άψογη διοργάνωση που άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις σε όσους την παρακολούθησαν και κυρίως στον Ηλία Μαμαλάκη που παρέλαβε βραβείο για την προσφορά του στην Ελληνική γαστρονομία.
Κατά τη διάρκεια της βράβευσης του μάλιστα δεν έλειψε η συγκίνηση, αφού συνοδεύονταν με το δώρο των μικρών μαθητών, ένα πακέτο με πολλές ζωγραφιές αφιερωμένες στον αγαπημένο τους προσκεκλημένο και ένα μεγάλο καλάθι με προιόντα της περιοχής.
Όμως αυτό δεν ήταν το τέλος…αλλά η αρχή! Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του LamiaNow, ο Ηλίας Μαμαλάκης αποχαιρέτησε τη Σπερχειάδα με την υπόσχεση της επιστροφής… Του χρόνου, μας περιμένει μια ακόμη πιο σπουδαία διοργάνωση με επίκεντρο πάντα τη γαστρονομία και τα τοπικά προϊόντα της Δυτικής Φθιώτιδας, που αξίζει να γίνουν γνωστά όχι μόνο σε όλη την Ελλάδα αλλά και εκτός συνόρων.
Να βρουν τη θέση τους στη διατροφή κάθε οικογένειας, κάθε ανθρώπου που εκτιμά το περιβάλλον, τις φυσικές καλλιέργειες και τα αυθεντικά προϊόντα. Τα προϊόντα της καλής υγείας. Της ευζωίας. Της μακροζωίας…!
Δείτε πλούσιο φωτορεπορτάζ από την εκδήλωση και παραπάνω ένα αναλυτικό βίντεο με όλα όσα έγιναν και κατέγραψε το Lamianow.gr