Δύο μεγάπτερες φάλαινες παρατηρήθηκαν για πρώτη φορά να κάνουν σεξ, με το ενδιαφέρον να εστιάζεται κυρίως στο γεγονός ότι και τα δυο θηλαστικά ήταν αρσενικά.
Αν και έχουν γίνει έρευνες για ολόκληρες δεκαετίες το να εντοπίσει κάποιος φωτογράφος το πέος της φάλαινας ήταν σπάνιο. Η συνουσία του είδους δεν είχε καταγραφεί από ανθρώπους – μέχρι τώρα, όταν δύο φωτογράφοι κατέγραψαν εικόνες από μια σεξουαλική συνεύρεση μεταξύ των δύο φαλαινών στα ανοιχτά των ακτών της Χαβάης.
Η παρατήρηση, η οποία επιβεβαιώθηκε από τους επιστήμονες σε μια πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη, συνέβη τον Ιανουάριο του 2022 δυτικά του νησιού Μάουι, όπου δύο φάλαινες πλησίασαν και έκαναν κύκλους γύρω από ένα σκάφος προτού έρθουν σε επαφή περίπου τρία έως πέντε μέτρα κάτω από το σκάφος.
Και οι δύο φάλαινες ήταν αρσενικές, γεγονός που καθιστά τις φωτογραφίες, τις οποίες τράβηξαν οι Lyle Krannichfeld και Brandi Romano, την πρώτη απόδειξη ομοφυλοφιλικής συμπεριφοράς σε μεγάπτερες φάλαινες, καθώς και την πρώτη παρατήρηση σεξουαλικής συμπεριφοράς στο είδος αυτών των θαλάσσιων θηλαστικών.
Η Στέφανι Στακ, ερευνήτρια φαλαινών στο Pacific Whale Foundation και επικεφαλής συγγραφέας της νέας εργασίας, είπε ότι η σεξουαλική συμπεριφορά των φαλαινών παρέμενε ως επί το πλείστον ένα μυστήριο μέχρι τώρα.
«Αυτή η ανακάλυψη αμφισβητεί τις προηγούμενες αντιλήψεις μας σχετικά με τη συμπεριφορά της φάλαινας», είπε. «Ενώ έχουμε αναγνωρίσει εδώ και καιρό τις περίπλοκες κοινωνικές δομές αυτών των απίστευτων πλασμάτων, το να βλέπουμε τη σεξουαλική συνεύρεση δύο αρσενικών φαλαινών για πρώτη φορά είναι ένα μοναδικό και αξιοσημείωτο γεγονός».
Οι μεγάπτερες φάλαινες έχουν μήκος έως 16 μ. και βάρος έως 36 τόνους, όσο περίπου και ένα λεωφορείο. Το είδος συνήθως περνά το καλοκαίρι τρώγοντας σε πολικά νερά πριν μεταναστεύσει σε θερμότερα, τροπικά κλίματα κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου και του χειμώνα.
Στο παρελθόν απειλήθηκαν από τη φαλαινοθηρία, αλλά οι αριθμοί του είδους έχουν ανακάμψει τα τελευταία χρόνια. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης που φωτογραφήθηκε στη Χαβάη, φάνηκε ότι μία από τις φάλαινες κρατούσε την άλλη στη θέση της με τα θωρακικά της πτερύγια ενώ πραγματοποιούσε διείσδυση.
Η άλλη φάλαινα φαινόταν να είναι άρρωστη, αισθητά αδυνατισμένη και καλυμμένη από ψείρες φαλαινών, λευκά παράσιτα που μερικές φορές συναντώνται στα κητώδη. Το πέος των αρσενικών μεγάπτερων φαλαινών συνήθως κρύβεται σε αυτό που είναι γνωστό ως «γεννητική σχισμή» για να μην τις εμποδίζει κατά την κολύμβηση. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Marine Mammal Science.
protothema.gr