Σωσίβια σε πλειοψηφίες – «κουρελού» επιδιώκει ο Τσίπρας μετά το «σικέ» διαζύγιο

LamiaNow News
By LamiaNow News Add a Comment
8 Min Read

Αναζητά τους 151 τόσο για ψήφο εμπιστοσύνης, όσο και για κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών – Την ίδια στιγμή ο Καμμένος ψάχνει και αυτός πρόθυμους για να συγκροτήσει νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα

Με πλειοψηφία – «κουρελού» που αποτελείται από πολιτικά ρετάλια κάθε προέλευσης αποφάσισε να συνεχίσει την παραμονή του στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, τερματίζοντας τον τετράχρονο γάμο του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ.

-Advertisement-

Ο κ. Τσίπρας… έδειξε την πόρτα εξόδου στον Πάνο Καμμένο, αφού πρώτα εξασφάλισε ότι, έστω και με οριακό τρόπο, θα καταφέρει να πάρει νέα ψήφο εμπιστοσύνης, υποβάλλοντας σχετική πρόταση στη Βουλή που θα συζητηθεί το τριήμερο 15 με 17 Ιανουαρίου.

Στην αντιπολίτευση θεωρούν ότι οι εξελίξεις που δρομολογούνται είναι προϊόν αλληλοεκβιασμών και οι δύο κυβερνητικοί εταίροι βρίσκονται σε «απόλυτη συνεννόηση», διευκολύνοντας ο ένας τους σχεδιασμούς του άλλου και κυρίως ο αρχηγός των ΑΝΕΛ που είδε τα στελέχη του να τον εγκαταλείπουν και να συντάσσονται με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Καμμένος, κατά τα φαινόμενα, εγκλωβίστηκε από τον πρωθυπουργό και υποχρεώθηκε σε πλήρη υπαναχώρηση, διευκολύνοντας με τη στάση του τόσο την ψήφιση των Πρεσπών όσο και την παράταση της παραμονής στην εξουσία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για χρονικό διάστημα που είναι αβέβαιο και πάντως με τον Μάιο να προβάλει ως πιθανότερος χρόνος για τις βουλευτικές κάλπες.

Κατά τη συνάντηση που είχαν οι δύο μέχρι πρότινος κυβερνητικοί εταίροι την Κυριακή το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Καμμένος υπέβαλε μεν την παραίτησή του από τη θέση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, αλλά το αίτημά του να αποσυρθούν και οι υπόλοιποι υπουργοί και υφυπουργοί που προέρχονται από τους ΑΝΕΛ απορρίφθηκε. Ο κ. Τσίπρας το άφησε στην ευχέρεια τους, κάτι που στην πραγματικότητα σημαίνει ότι τους διατηρεί στην κυβέρνησή του, διαλύοντας στην πράξη το κόμμα του Πάνου Καμμένου.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε αμέσως μετά και πριν μιλήσει δημόσια ο Πάνος Καμμένος την αντικατάστασή του από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη, ο οποίος θα ορκιστεί νέος υπουργός Άμυνας. Και στόχος του είναι, όπως υποστήριξε να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης και η κυβέρνησή του να ολοκληρώσει την συνταγματική της θητεία.

Ο αρχηγός των ΑΝΕΛ από την πλευρά του είπε ότι το κόμμα του θα ταχθεί κατά της πρότασης εμπιστοσύνης (δίχως όμως να θέτει θέμα κομματικής πειθαρχίας) και θα διαγράψει όσα στελέχη του δεν αποχωρήσουν από την κυβέρνηση και προτιμήσουν να διατηρήσουν τις θέσεις τους σε αυτήν. Ο ίδιος επεφύλαξε θετικά λόγια για τον πρωθυπουργό δήλωσε ότι θα παραδώσει το υπουργείο την Τρίτη, αφού νωρίτερα κάνει απολογισμό του έργου του.

Με την πρωτοβουλία, πάντως, του πρωθυπουργού να στείλει αμέσως αίτημα στον πρόεδρο της Βουλής για την ανανέωση της εμπιστοσύνης του Κοινοβουλίου, «πάγωσε» και η τροπολογία για τα αντισταθμιστικά των F – 16, την οποία προωθούσε ο υπουργός Άμυνας και το τι μέλλει γενέσθαι θα αποφασιστεί πλέον από τον διάδοχό του ναύαρχο Αποστολάκη.

Ψάχνουν διπλή πλειοψηφία και σωσίβιο στον Καμμένο 

«Θα κάνουμε τα πάντα για να μπλοκάρουμε τη Συνθήκη των Πρεσπών», δήλωσε ο Πάνος Καμμένος, αλλά, όπως φάνηκε, τα περιθώρια κινήσεων που του άφησε ο κ. Τσίπρας δεν του επιτρέπουν να παρέμβει στις εξελίξεις που δρομολογούνται, αφού κινδυνεύει ακόμη και να μείνει χωρίς αναγνωρισμένη Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Με τα μέχρι τώρα δεδομένα φαίνεται ότι θα τον εγκαταλείψουν τρεις από τους 7 βουλευτές που έχει τώρα και συγκεκριμένα η Έλενα Κουντουρά, ο Βασίλης Κόκκαλης και ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος. Μαζί του παραμένουν άλλοι τρεις: η Μαρία Κόλια – Τσαρούχα, ο Κώστας Κατσίκης και ενδεχομένως ο Κώστας Ζουράρις, τον οποίο, ωστόσο, ο αρχηγός των ΑΝΕΛ προφανώς την ανάγκη φιλοτιμία ποιούμενος- θα τους επιτρέψει να… «μην ρίξει την αριστερή κυβέρνηση».

Αν μείνει, εν τέλει, ο κ. Ζουράρις τότε ο κ. Καμμένος μπορεί να συμμαχήσει εκ νέου με τον ανεξάρτητο Νίκο Νικολόπουλο ή με κάποιον από τους άλλους ανεξάρτητους βουλευτές, ώστε με 5 βουλευτές να συγκροτήσει εκ νέου Κ.Ο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα βρει «δεκανίκια» στον Αριστείδη Φωκά, που είχε εκλεγεί με την Ένωση Κεντρώων, καθώς και στον Γιώργο Λαζαρίδη που θα επανακάμψει στους ΑΝΕΛ.

Υπό αυτές τις συνθήκες, για να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης με απόλυτη εμπιστοσύνη 151 ναι από τη Βουλή ο κ. Τσίπρας θα χρειαστεί προσθήκες και άλλων βουλευτών. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει 145 έδρες και ελπίζει σε «ναι» από την υφυπουργό Κατερίνα Παπακώστα, τους τρεις των ΑΝΕΛ, καθώς και τον Σπύρο Δανέλλη από το Ποτάμι, για το οποίο ο Σταύρος Θεοδωράκης, που τάσσεται υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών, ανακοίνωσε ότι δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης.

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι ο κ. Τσίπρας στοχεύει σε δύο πλειοψηφίες: στην πρώτη για να πάρει την εμπιστοσύνη της Βουλής με βουλευτές από διάφορες κατευθύνσεις, ανάμεσα τους οποίους και η πλειονότητα των ΑΝΕΛ, και στη δεύτερη για τη Συμφωνία των Πρεσπών που θα ακολουθήσει με άλλους συσχετισμό, στον οποίο βαρύνουσα θα είναι η στάση του Ποταμιού.

«Ο καθείς μπροστά στις ιστορικές του ευθύνες»

Σε δηλώσεις του ο πρωθυπουργός έσπευσε να προκαταλάβει τις εξελίξεις, λέγοντας ότι αν και το Σύνταγμα του δίνει τη δυνατότητα να αναζητεί «ad hoc πλειοψηφίες» και ο ίδιος είναι απόλυτα πεπεισμένος ότι αυτές τις πλειοψηφίες θα τις εύρισκε, αποφάσισε να ζητήσει την ανανέωση της εμπιστοσύνης της Εθνικής Αντιπροσωπείας στην κυβέρνηση του. Προκειμένου, όπως είπε, να προχωρήσουμε με απόλυτη πλειοψηφία, σε όλες αυτές τις κρίσιμες για την χώρα και την ελληνική κοινωνία επιλογές» και η κυβέρνηση του «να ολοκληρώσει τη συνταγματικά προβλεπόμενη θητεία της, ως τον Οκτώβριο του 2019».

Δίνοντας το στίγμα των επιδιώξεων του που είναι να στηριχθεί σε πλειοψηφία «κουρελού», υποστήριξε ότι «ο καθένας και η καθεμιά οφείλουμε στις κρίσιμες στιγμές να αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας, απέναντι στον τόπο, απέναντι σε αυτό που πιστεύουμε βαθειά ως εθνικό συμφέρον. Πρώτος εγώ, τα μέλη της κυβέρνησης μου, αλλά βεβαίως και κάθε μέλος της Εθνικής Αντιπροσωπείας». Και κατέληξε λέγοντας ότι με την πρωτοβουλία του «βρίσκεται ο καθείς μπροστά στις ιστορικές του ευθύνες».

ΝΔ: «Σκηνοθετημένο διαζύγιο»

Στην αξιωματική αντιπολίτευση θεωρούν ότι οι δύο κυβερνητικοί εταίροι είναι σε συνεννόηση. «Το θλιβερό δίδυμο Τσίπρα-Καμμένου παρουσίασε σήμερα, σε εθνική μετάδοση, το σκηνοθετημένο «διαζύγιό» του: Μία παράσταση που αποβλέπει στην κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, την παραμονή του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία και την διατήρηση του κ. Καμμένου και των βουλευτών του για λίγο ακόμη στις καρέκλες τους», σχολίασε το γραφείο Τύπου της ΝΔ.

Γι΄αυτό, άλλωστε και ο κ. Καμμένος δανείζει δύο βουλευτές του στον κ. Τσίπρα, ώστε να του δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης, χωρίς να τους διαγράψει από την κοινοβουλευτική ομάδα των ΑΝΕΛ», εξήγησαν αναφερόμενοι στους Θανάση Παπαχριστόπουλο και Κώστα Ζουράρι.

«Η αυλαία αυτής της κακόγουστης και επιζήμιας παράστασης πρέπει να πέσει», επισημαίνει η ΝΔ και καταλήγει: «Στην επικείμενη ψήφο εμπιστοσύνης όποιος βουλευτής στηρίξει τον κ. Τσίπρα, αναλαμβάνει την ευθύνη του απέναντι στην Ιστορία».

πηγή protothema

Share This Article
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *