Κρούσματα της αφρικανικής πανώλης των χοίρων εμφανίστηκαν στη Φιλιππούπολη – «Πρέπει να πάρουμε άμεσα μέτρα» τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης διευκρινίζοντας ότι «δεν υπάρχει κίνδυνος για τους ανθρώπους αλλά μόνον για το ζωικό κεφάλαιο»
Ο ιός της αφρικανικής πανώλης των χοίρων έχει μεγάλη ανθεκτικότητα σε υψηλές θερμοκρασίες περιβάλλοντος, προκαλεί θνησιμότητα σε ποσοστό 90-100% στο ζωικό κεφάλαιο που προσβάλλει ενώ δεν υπάρχει θεραπεία ούτε και εμβόλιο για την αντιμετώπισή του.
Μιλώντας από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης εξήγησε τις συνέπειες της συγκεκριμένης ζωονόσου διευκρινίζοντας ότι «δεν υπάρχει κίνδυνος για τους ανθρώπους αλλά μόνον για το ζωικό κεφάλαιο» και καθησύχασε ότι μέχρι στιγμής «δεν έχει εκδηλωθεί αυτή τη στιγμή κρούσμα για να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης» σε καμία περιοχή της ελληνικής επικράτειας.
Με τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή ο κ. Βορίδης προσλαμβάνονται άμεσα για διάστημα ενός έτους 46 κτηνίατροι πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, με σκοπό την πρόληψη εισόδου της Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων στην Ελλάδα και τον έλεγχο του νοσήματος σε περίπτωση εξάπλωσής του.
«Με την πρόσληψη του έκτακτου προσωπικού με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι πλέον σε θέση να παρέμβει άμεσα περιορίζοντας ή ανακόπτοντας τις δυσμενείς επιπτώσεις ενός έκτακτου συμβάντος» αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας.
Αιτιολογώντας την αναγκαιότητα της κατάθεσης της συγκεκριμένης τροπολογίας ο κ. Βορίδης τόνισε ότι πλέον η Αφρικανική Πανώλη των Χοίρων εμφανίστηκε και στη γειτονική μας Βουλγαρία για να προσθέσει: «Μέχρι πρότινος ήταν σχετικά βόρεια (σ.σ.: στο έδαφος της Βουλγαρίας), όμως τώρα εμφανίστηκαν κρούσματα και στη Φιλιππούπολη. Επομένως, η νόσος κατεβαίνει νοτιότερα. Πρέπει να πάρουμε άμεσα μέτρα».
Παράλληλα ανέφερε ότι ήδη έχουν ληφθεί μέτρα από το Υπουργείο προκειμένου να ενταθούν οι έλεγχοι και να ενημερωθούν οι χοιροτρόφοι για τα πρωτόκολλα διαχείρισης. «Τώρα, απλώς, επειδή βρισκόμαστε σε αυτό τον βαθμό εγγύτητας (σ.σ.: Στη Φιλιππούπολη), εκείνο το οποίο θέλουμε να κάνουμε είναι να εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα να μην έρθει η ζωονόσος σε εμάς», συμπλήρωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Ως προς την αμεσότητα εφαρμογής της διάταξης ο κ. Βορίδης τόνισε: «Θέλουμε να εντατικοποιήσουμε τους ελέγχους σε μία περίοδο τουριστική, γιατί αυτή τη στιγμή δεχόμαστε πίεση, η νόσος δυστυχώς μεταδίδεται και με τα τρόφιμα, όχι μόνο με τα ζώα, και επομένως πρέπει να κάνουμε μία προσπάθεια ελέγχου και των τροφίμων», καταλήγοντας ότι «το υπάρχον προσωπικό της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του Υπουργείου και των αντιστοίχων υπηρεσιών των Περιφερειών, δεν επαρκεί για την αυξημένη επαγρύπνηση που απαιτείται».